Stoppes

Fotballandslagets reise til Romania og Østerrike i Nations League satt på vent.

Publisert
Sist oppdatert

På et møte i formiddag varslet Helsedirektoratet at det setter foten ned for fotballandslagets reise til Romania (søndag) og Østerrike (onsdag) i Nations League.

Tilbakemeldingen er at dette utfordrer bestemmelsene i den norske forskriften, heter det i en pressemelding fra Norges Fotballforbund. Lars Lagerbäck og co. skulle reist til Bucuresti med charterfly klokka 13.00 i dag.

I går ble det kjent at landslagets visekaptein, Omar Elabdellaoui, har testet positivt for covid-19.

POSITIV TEST: Omar Elabdellaoui. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
POSITIV TEST: Omar Elabdellaoui. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

- Helsedirektoratet har blitt kontaktet av NFF og presisert at spillere som er nærkontakter skal være i karantene i ti dager og ikke bør sendes på jobb utenlands i karanteneperioden, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til TV 2.

- Dersom man tar personer ut av karantene og sender dem til utlandet bryter man med hele intensjonen bak karanteneinstituttet som alle verdens land følger og som er anbefalt av Verdens helseorganisasjon (WHO).

NFFs vurdering er at forskriften ikke har tatt høyde for situasjoner som denne og konsekvensene av å ikke stille til kamp er veldig store for hele norsk fotball.

- Vi har sendt et brev til helsemyndighetene med vår tolkning av forskriften. Og så ber vi om svar så fort som mulig i dag, sier Gro Tvedt Anderssen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i fotballforbundet, til Dagbladet.

- Vil svaret avgjøre om dere drar eller ikke?

- Det som er utfordringen med forskriften er at vi tolker den ulikt. Coronalovverket er sånn at det ikke er så mye forarbeid i loven og rettspraksis som det vanligvis er når man tolker lover. Dette er upløyd mark. Vi er opptatt av å komme i en dialog om hvordan man kan tolke dette. Det er utrolig mye som står på spill, sier Anderssen til Dagbladet.

USIKKERT: Lars Lagerbäck og Norge kjemper med Østerrike om gruppeseieren i Nations League. Hva som skjer nå er usikkert. Foto: Bjørn Langsem
USIKKERT: Lars Lagerbäck og Norge kjemper med Østerrike om gruppeseieren i Nations League. Hva som skjer nå er usikkert. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Når Helsedirektoratet setter foten ned, har vi bedt troppen bli igjen i Norge inntil vi får en ny vurdering, sier fotballpresident Terje Svendsen.

- Vi har norsk lovverk på en side som vi tolker ulikt. Reiser vi ikke, bryter vi det europeiske fellesskapet vi er en del av, påpeker Svendsen.

- Vi, og ikke minst spillerne, mister en mulighet for å kvalifisere oss til VM skulle vi mislykkes i første runde. Vi mister sjansen for puljeseier som ville gitt opprykk til nivå A og derav mer attraktive motstandere, samt at dette har meget store økonomiske konsekvenser for oss. I tillegg vil vi som eneste land i UEFA ikke stille til obligatoriske kamper som vi har forpliktet oss til. Dette er en særdeles krevende situasjon.

SKUFFET: Fotballpresident Terje Svendsen. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKUFFET: Fotballpresident Terje Svendsen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

I pressemeldingen fra fotballforbundet heter det:

- De norske spillerne er testet fire ganger siden ankomst Norge, og seinest fredag kveld. Samtlige 39 prøvesvar som er mottatt er negative. Det norske landslagsteamet er trygge på at vi håndterer situasjonen med reise, der vi reiser som en gruppe i egen buss, med eget charterfly og bor isolert på hotellet i Romania.

Landslagets visekaptein, Omar Elabdellaoui, testet positivt for corona fredag. Han og fem spillere i Eliteserien blir uansett hjemme.

Kampen i Bucuresti skal etter planen spilles søndag kveld klokka 20.45. Laget har fått treningstid på Arena Nationala i Bucuresti klokka 18.45 i kveld.

Spillerne venter for øyeblikket på hotellet.

- Vi er langt på overtid, sier Gro Tvedt Anderssen til Dagbladet.

Norge kjemper med Østerrike om gruppeseieren.

Saken oppdateres!

NATIONS LEAGUE

Østerrike43016-49
Norge430111-39
Romania41124-84
Nord-Irland40132-81
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer