Stoppet av hjerteløs dommer

LA DET ikke være noen tvil:

 Det var dommer Svein Oddvar Moens to avgjørende feil som stoppet Start.

Først på forspillet til straffesparket på 1-1 der han tror Marius Johnsen holder trøya til Aalesund-spiss Tor Hogne Aarøy: så gjennom det røde kortet til Start-kaptein Atle Roar Haaland for fellingen av Lasse Olsen.

Vanligvis skal det ganske mye til før jeg bryr meg om dommerfeil. De kommer som regel i samme omfang som våre egne tabber og ligner på fotballens andre tilfeldigheter som vindretning og humper i gressmatta.

Dessuten er ikke dommerne topputøvere, men funksjonærer - og bør per definisjon ha minst mulig oppmerksomhet.

Likevel: To feil på et par minutters spilletid i en avgjørende gullkamp, er til å skrive om.

I hvert fall hvis du har sans for den sportslige utviklingen som Start-fotballen representerer.

DOMMER MOEN representerte for anledningen den gode kampen mot holding. Det var ikke tilfeldig. Nettopp holding er hans hjertesak, og da skal vi kanskje være på vakt. Hjertesaker løses best ved å lytte til både hjerte og hjerne, men det gjelder også å ha et stort hjerte for andres lidenskap.

Litt raushet altså.

SLIK KUNNE Moen latt Start-back Marius Johnsens ivrige venstrearm såvidt rundt den store kroppen til Tor Hogne Aarøy inne i straffefeltet passere, selv om Marius et sekund eller to hadde holdt i Aalesund-trøya. Det holdes slik i straffefelt Tippeligaen rundt.

Men Marius holdt ikke.

Armen kom opp rundt motstanderen og ble trukket tilbake uten at noe annet skjedde enn at Aalesund-spissen skjønte at sjansen for straffe var der, og falt deretter.

MEN SÅ var det hjertsaken da:

-  Holding er det som er mest unfair. Her må alle ta ansvar. Ellers kommer vi ingen vei, sa dommer Moen i et intervju med Fotballforbundets nettsted for et par uker siden.

Det har han rett i. Holdingen innenfor straffefeltet må stoppes helt konsekvent om regelen skal ha noen funksjon. Nå er forholdet både nasjonalt og internasjonalt 1 til 99, da blir det i overkant sært å la den ene gangen være i gullkampen til årets sensasjonslag. Særlig fordi avgjørelsen i tillegg var feil.

KANSKJE var det vrient for Moen å bruke skjønn i løpet av det sekundet han bestemte seg for å blåse. Det hadde han imidlertid tid til da han trakk opp det røde kortet rett etter pause.

Utvisningen av Atle Roar Haaland ødela kampen for Start, og den var meningsløs uansett hvordan Moen staver regelen om at det å ødelegge for en klar målsjanse automatisk skal gi rødt kort.

For det er nettopp når dommerne prøver å begrunne noe med automatikk, at fornuften ikke strekker til. Graden av forseelser i fotball kan ikke splittes opp i hundredeler for å måle hvem som skal tape. Det er dommerskjønnet som bestemmer slikt, og på Kristiansand Stadion viste den tidvis litt for tydelige FIFA-dommer Moen dårlig skjønn.

OG ER du sørlending med overdreven sans for konspirasjoner, har den samme Moen mer å by på. I intervjuet der han maner til kamp mot holding, deler han også ut karakteristikker av topptrenerne for deres evne til å diskutere fotballjussen utenfor kamparenaen.

Moen synes alle stort sett er greie, men grommest er likevel; ja nettopp:

 Aalesund-trener Ivar Morten Normark.

- Normark er etter min mening best av alle. Han er veldig ærlig og et eksempel til etterfølgelse, sa han til Fotball.no.

Etter dette intervjuet har han dømt Aalesund to ganger. I 4-1 mot Fredrikstad, lagets første borteseier på 11 kamper, og altså til 5-4 mot Start.

DOMMERE MÅ få lov til å si sånt, og Moen holdt slett ingen bortevennlig linje i gårsdagens kamp.

Han gjorde bare to avgjørende feil i et oppgjør som ellers fikk fram det absolutt beste hos spillerne.

Det var flott av Start å hente inn ledelsen og imponerende av Aalesund-spillerne å gi seg selv en ny sjanse til å holde plassen.

Med rett dommer kan visst snart alle både vinne og rykke ned.