Jon stoppet med regnbuefarget kapteinsbind

Stoppet av politiet: - Ubehagelig

Jon Pagh ble sjokkert da flere politimenn avbrøt ham mens han gjorde jobben sin. - Det kom som et sjokk, sier han til Dagbladet.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

Den danske TV2-reporteren Jon Pagh ble avbrutt før sending i Qatar. Foto: TV 2.DK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

30 kilometer fra sentrum av Doha hadde den danske TV 2-reporteren Jon Pagh akkurat gjort ferdig et intervju med direktøren i det danske fotballforbundet (DBU).

Etter intervjuet skulle reporteren spille inn en reportasje der han hadde ikledd seg det mye omdiskuterte kapteinsbindet med teksten «OneLove», som han hadde fått av den danske direktøren.

Det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort. For da Pagh hadde stilt seg opp foran kameraet sitt, kom det flere politimenn gående mot ham.

Mens kamera ruller, får reporteren streng beskjed om å ta av seg kapteinsbindet han hadde rundt armen.

STOPPET: Kapteinsbindet rundt armen til Simon Kjær var bindet som fikk politiet til å ta affære da den danske TV 2-reporteren Jon Pagh skulle spille inn en reportasje. Foto: NTB
STOPPET: Kapteinsbindet rundt armen til Simon Kjær var bindet som fikk politiet til å ta affære da den danske TV 2-reporteren Jon Pagh skulle spille inn en reportasje. Foto: NTB Vis mer

- Jeg tok det på for å illustrere hva alt hadde handlet om denne dagen, sier Pagh til Dagbladet tirsdag morgen.

Se den bisarre hendelsen øverst i saken.

Mange problemer

Dansken forteller at de hadde stilt seg opp utenfor spillerhotellet for å spille inn en livesekvens der hele debatten rundt kapteinsbindene var i høysetet.

- Han ene politimannen kom bort og pekte på meg. Det har vi opplevd utallige ganger den siste uka, de har alltid noe de skal si til oss. Jeg trodde først de så på det som et problem at vi filmet innover mot spillerhotellet. Alt kan være et problem her nede.

REPORTER: Jon Pagh fra danske TV 2 ble stoppet av politiet i Qatar. Foto: Anthon Unger / TV 2
REPORTER: Jon Pagh fra danske TV 2 ble stoppet av politiet i Qatar. Foto: Anthon Unger / TV 2 Vis mer

- Hvordan reagerte du?

- Det kom som et sjokk. Jeg hadde ikke tenkt tanken på at de skulle oppdage eller se på det som et problem at jeg hadde det på. Spesielt ikke når vi sto midt i en ørken, seint på kvelden. Som danske, europeer og et fritt menneske så blir jeg sjokkert, sier han.

- Jeg tenkte fort at jeg måtte være respektfull overfor ham. Hvis ikke kan man bli irritert hele tiden. Den enkleste løsning var å høre på han, sier Pagh.

Etter en stund kom det flere politimenn til. Paghs første tanke var at han ikke ville bidra til at situasjonen eskalerte, og sammen med sin fotograf bestemte de seg for å pakke tingene og kjøre mot Doha-by.

- Var det ubehagelig?

- Ja, det var ubehagelig. Normalt vil jeg ikke overdramatisere sånne ting. Jeg synes at vi journalister skal være forsiktige i dekningen vår her nede. Jeg ser en tendens til at man overdramatiserer og gjør alt som skjer her nede til noe dramatisk. Det har ikke vært min opplevelse denne uka, understreker han.

- Forstår du hvorfor politiet reagerte som de gjorde?

- Jeg forstår det veldig godt. Han gjorde bare jobben sin. Det er kulturen deres. Jeg anser ikke han som noe dårlig menneske, og det var heller ikke min opplevelse av han. Det er slik det foregår her nede.

Jon Pagh er ikke den eneste TV 2-journalisten som har blitt stoppet i Qatar. Se video under:

STOPPES: Journalister fra danske TV2 fikk et ublidt møte med sikkerhetsvakter i Qatar da de var direkte fra Doha. VIDEO: TV2 Danmark Vis mer

Komplett vanvittig

Dansken har tidligere dekket Danmark i mesterskap, men dette mesterskapet skiller seg ut på flere måter, sier han.

- Det vi kanskje glemmer litt er at dette mesterskapet bare foregår i én by. Som i seg selv er helt vanvittig. Én ting er at alle kampene spilles i samme by, men det betyr også at hele verdens sportspresse kommer til samme by. Alle tilskuere fra hele verden er i samme by.

- Det betyr at alle pressekonferanser og treninger er tettpakket med sportsjournalister fra hele verden. Det er helt annerledes enn tidligere.

STORE STJERNA: Skal Danmark ta seg videre fra gruppa er de avhengige av en Christian Eriksen i storslag. Foto: NTB
STORE STJERNA: Skal Danmark ta seg videre fra gruppa er de avhengige av en Christian Eriksen i storslag. Foto: NTB Vis mer

Som reporteren selv sier, glemmer de nesten at det er et mesterskap som spilles i Qatar. Fram til nå har det meste handlet om både Gianni Infantino, regnbuefargede kapteinsbind og et arrangørland som gjør ting på sin måte.

Om danskenen muligheter i mesterskapet sier han:

- Jeg tror Danmark har gode muligheter til å gå videre fra gruppa. Det store spørsmålet er bare hvem man eventuelt møter i første utslagsrunde.

For om Danmark blir nummer to i sin gruppe, kan det bety at Lionel Messi og resten av stjernegalleriet fra Argentina venter i 16-delsfinalen, selv om Argentina gikk på et sjokktap mot Saudi Arabia i sin åpningskamp tirsdag.

- Selv om Danmark er gode, så skal de ha en ekstremt god dag for å slå Argentina, ler Pagh.

  • Danmark er i gruppe D sammen med Frankrike, Tunisia og Australia.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer