Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stoppet etter raseri

Kandidatturneringen i sjakk er utsatt etter sju runder. Underveis kom det sterk kritikk.

SAMLING: Dette bildet fra åpningsseremonienav kandidatturneringen i russiske Jekaterinburg skaper reaksjoner.
SAMLING: Dette bildet fra åpningsseremonienav kandidatturneringen i russiske Jekaterinburg skaper reaksjoner. Vis mer

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) opplyser torsdag morgen at de velger å avlyse kandidatturneringen i Jekaterinburg, som følge av at vertsland Russland har valgt å sette alle fly på bakken.

- FIDE kan ikke fortsette turneringen når vi ikke har garantier for spillerne eller støtteapparatet kan komme seg trygt hjem, heter det i pressemeldingen.

De opplyser at turneringen vil bli spilt ferdig på et seinere tidspunkt, når situasjonen rundt coronaviruset tillater det.

Skapte reaksjoner

Sju runder er spilt i kandidatturneringen, som skal avgjøre hvem som møter Magnus Carlsen til VM-kamp seinere i år.

Under åpningsseremonien var det samlet flere hundre personer, og et bilde som det Det internasjonale sjakkforbundet FIDE selv la ut, skapte reaksjoner.

- Man kan kanskje si at det i en sånn situasjon verden er i, kan en slik type turnering være et avbrekk og underholdning for folk, men det er veldig absurd, sier Grønn til Dagbladet.

Ba om stopp

Også spillerne selv har murret. Den russiske 36-åringen Aleksandr Grisjtsjuk vekket oppsikt da han tidligere i uka gikk ut mot at turneringen ble spilt på hjemmebane i Russland.

Det ble blant annet omtalt av Chess 24:

VAR SINT: Alexander Grischuk. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
VAR SINT: Alexander Grischuk. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Formen min er elendig. Jeg vil ikke spille i det hele tatt i denne situasjonen. I begynnelsen hadde jeg ingen klar mening, men de siste dagene har jeg vært åpen om hva jeg mener: At turneringen burde vært stoppet, uttalte han klart og tydelig.

Kritikken kom etter at han greide en sterk remis mot kinesiske Ding Liren, men Grisjtsjuk var lite interessert i å snakke om sjakk:

- Stemningen er helt forferdelig. Alle går rundt med masker, og det er mer sikkerhetsfolk og så videre. For meg er det veldig vanskelig. Jeg vil bare ikke spille og jeg vil ikke være her. Det er ikke tilfeldig at vi er det eneste sportsarrangementet som holder det gående. Alt annet er stoppet. Jeg synes turneringen burde stoppes og utsettes.

I dag fikk Aleksandr Grisjtsjuk viljen sin.

Fornuftig

NRK-ekspert Atle Grønn mener avlysningen kommer på et fint tidspunkt. Arrangøren stoppet etter runde sju, noe som vil si at alle har møtt hverandre én gang.

Når turneringen da starter opp igjen - uvisst når - går man løs på «runde to». På spørsmål om turneringen i det hele tatt burde ha startet, sier Grønn:

- Etisk sett, var det litt tvilsomt å ha den. Man burde kanskje vise solidaritet sammen med resten av verden. Men rent praktisk var det ikke så vanskelig å arrangere, det var ingen reell fare for spillerne.

KLOKT VALG: Mener ekspert Atle Grønn. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
KLOKT VALG: Mener ekspert Atle Grønn. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer

Når turneringen spilles ferdig, er ikke bestemt ennå. Det skjer trolig når coronasituasjonen er under bedre kontroll, og kan komme så seint som langt utpå høsten - nær VM-duellen med Magnus Carlsen

Det vil i så fall være fordel den firedoble verdensmesteren fra Norge, mener Grønn:

- Det betyr at utfordreren får mindre tid til å forberede seg mot Magnus. Han er den mest erfarne i dette gamet, og vil helst ha forberedelsene på et minimalt nivå. Han innrømmer selv at han er lat på sånt. Han er nok fornøyd om utfordreren får liten tid.

Også Carlsen selv er nok fornøyd med at han slipper å forholde seg til VM-oppgjøret allerede i april. Tidligere i år uttalte han til Dagbladet at han kan vrake VM.

Så vidt Dagbladet forstår handler en del av dette om at når Carlsen først binder seg til en VM-kamp, tar det opp mye av tankesettet. Han og teamet blir «låst» til mesterskapet.

Franske Maxime Vachier-Lagrave og russiske Jan Nepomnjasjtsjij deler ledelsen i kandidatturneringen. Begge har 4,5 poeng

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!