<strong>IKONISK:</strong> Gábor Kiraly og hans grå joggebukser har blitt legendariske. Her avbildet utenfor sitt treningsanlegg. Foto: Gábor Kiraly / Privat
IKONISK: Gábor Kiraly og hans grå joggebukser har blitt legendariske. Her avbildet utenfor sitt treningsanlegg. Foto: Gábor Kiraly / Privat Vis mer

Gábor Király til Dagbladet:

Stoppet Norge sist: - De lo

Det ungarske keeperikonet var Norges mareritt i 2015. Nå snakker Gábor Király ut om playoff-dramaet mellom Ungarn og Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Ungarske Gábor Király (44) har en strålende karriere bak seg, med gode perioder i både England og Tyskland. Han blir spesielt husket som en legende i Hertha Berlin, der han spilte 198 kamper fra 1997 til 2004.

Men for mange nordmenn vil han alltid bli husket for noe annet. Han var mannen som voktet buret da Ungarn knuste Norges EM-drøm i 2015.

Med sine velkjente grå joggebukser, ble han nesten et ansikt på tapene mot Ungarn. Király og de andre ungarske spillerne kunne le sist. Norge tapte 1-3 sammenlagt.

Det betød at Ungarn dro til EM i Frankrike, mens Norge måtte bli hjemme - nok en gang.

- Jeg glemmer det aldri. Noen lo av oss. Dette var veldig morsomt, for jeg synes at Norge var ganske langt unna Ungarns nivå. Vi ønsket bare å jobbe hardt i kampene i Norge og Ungarn, sier Kiraly til Dagbladet.

<strong>NORGES OVERMENN:</strong> Gábor Király og Ungarn overrasket Norge og hadde full kontroll i playoff-kampene i 2016. Foto: Heiko Junge / NTB
NORGES OVERMENN: Gábor Király og Ungarn overrasket Norge og hadde full kontroll i playoff-kampene i 2016. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Vi var ikke heldige

Ungarn ble regnet som en overkommelig motstand for Norge. Spesielt med tanke på at nordmennene slo Kroatia og spilte en ganske god kamp mot Italia i forkant av playoffkampene.

I tillegg hadde ikke Ungarn vært i et sluttspill på 23 år. Norge hadde på sin side ikke klart det på 15 år.

Király vil ikke kalle bragden for «flaks».

- Vi vant begge kampene. Vi var ikke heldige ved å vinne med et bortemål eller noe sånt, men vi slo dem - begge gangene, poengterer Király.

Selv om han er klar over at joggebuksene hans har blitt velkjent i Norge, bryr han seg ikke om kritikk han får for å bruke dem.

- Jeg spilte med grå joggebukser i 23 år. Jeg så kanskje ikke ut som en modell, men det var viktig for meg på samme måte som andre spillere er opptatt av hansker og sokker, sier han.

- Hva synes du om oppmerksomheten buksene dine fikk?

- Jeg leste ikke avisene, og jeg bryr meg ikke om det. Det var prestasjonene mine som var viktig. Noen synes det var morsomt - useriøst, kanskje - men jeg brydde meg ikke, sier Király.

- Tror du Norge undervurderte dere?

- Det tror jeg. De hadde kanskje bedre spillere enn oss, men i 180 minutter var vi det beste laget. I løpet av ti kamper mot Norge taper vi kanskje åtte av dem, men vi vant de to viktigste, sier han.

Han mener at de norske spillerne tok for lett på oppgaven.

- Jeg husker at jeg så noen norske spillere snakke sammen underveis om at de skulle klare å avgjøre kampen seinere. Men det skjedde ikke, og de ble bare svakere, mener Király.

<strong>EM-SPILL:</strong> Gábor Király og Ungarn leverte et godt EM i Frankrike. Her mot Romelu Lukaku og Belgia. Foto: REUTERS / Vincent Kessler / NTB
EM-SPILL: Gábor Király og Ungarn leverte et godt EM i Frankrike. Her mot Romelu Lukaku og Belgia. Foto: REUTERS / Vincent Kessler / NTB Vis mer

Tragedien før kampstart

Keeperikonet, som har 108 landskamper for Ungarn, minner om at oppladningen til kampen var et mareritt for ungarerne.

Király og lagkameratene mistet en keeperkollega. Márton Fülöp ble 32 år gammel, etter å ha tapt kampen mot kreft.

- Det var en veldig vanskelig dag for oss alle. Vi skulle spille borte mot Norge, og vi måtte forberede oss mentalt og fysisk, men vi hadde mistet en ung mann samme morgen, sier Király.

Han følte at keeperjobben hans ble ekstra viktig den kvelden. Og han leverte en plettfri kamp. Ungarn holdt nullen og slo Norge 1-0 på Ullevaal.

- Jeg tenkte at vi måtte holde nullen for å vise respekt til ham. Det var den typen energi vi ville vise alle som så på. Da vi vant var vi glade, men på en annen måte ikke, sier Kiraly.

Det hører også med til historien at Ungarn imponerte i EM. De vant gruppa si, og de spilte 3-3 mot Cristiano Ronaldo og Portugal.

Det sa stopp i åttedelsfinalen mot Belgia.

I dag driver han en egen fotballklubb som heter Király SZE. De spiller på nivå fire i Ungarn, og treningsanlegget som Király har bygd har vært i drift siden 2003. I 2005 startet han den nevnte fotballklubben.

Han drev den først fra England og Tyskland, men etter karriereslutt kan han vise mer tilstedeværelse i klubben, ettersom han bor i Ungarn.

I tillegg holder han motivasjonsforedrag på arbeidsplasser og på skoler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer