Stoppet på Gardermoen

Hoppernes landslagssjef, Clas Brede Bråthen, kom ikke med flyet til Hoppuka. 53-åringen ble stoppet etter corona-misforståelse.

FIKK TRØBBEL: Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FIKK TRØBBEL: Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MÜNCHEN (Dagbladet): De norske hopperne reiste i formiddag fra Gardermoen til München. Hoppuka i Tyskland og Østerrike starter med kvalik i Oberstdorf i morgen.

Men én person fra troppen kom ikke med flyet: Landslagssjef Clas Brede Bråthen.

Bråthen ble stoppet i innsjekkingen på Gardermoen. Årsak: Det oppsto en misforståelse om han hadde corona eller ikke.

- Selv om jeg har gyldig coronasertifikat, tolket personen bak skranken det som om jeg hadde en positiv test, forteller Bråthen til Dagbladet.

Om han rekker å være til stede på kvaliken i morgen, er fortsatt et åpent spørsmål. Resten av troppen - som nå har landet i Tyskland - er på vei til en coronatest i Oberstdorf.

PÅ PLASS I TYSKLAND: Halvor Egner Granerud på vei ut fra flyplassen i München. Foto: Tore Ulrik Bratland
PÅ PLASS I TYSKLAND: Halvor Egner Granerud på vei ut fra flyplassen i München. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Testen må være gjennomført et viss antall timer før du kan være til stede på kvaliken i Schattenbergbakken.

Bråthen var fortvilet i formiddagstimene da de andre dro med flyet og ikke han. Men han har nå fått oppklart misforståelsen med flyplassmyndighetene på Gardermoen.

- Det stemmer at jeg avla en positiv test 14. desember. Personen bak skranken tolket dette som at jeg ikke kunne reise på 28 dager etter den positive testen. Men når du har tatt vaksine, er det helt andre regler som gjelder, forteller han.

- Jeg har endelig fått dem til å innse at jeg er reisedyktig og har fått booket om flyet. Jeg lander i München klokka 17.30.

Han understreker at han har vært i karantene og at han nå har «sonet ferdig».

HAR LANDET: Hopperne venter på skyss på flyplassen i München. Foto: Tore Ulrik Bratland
HAR LANDET: Hopperne venter på skyss på flyplassen i München. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Han bebreider ingen i situasjonen som har oppstått:

- Det er kjedelig ikke å rekke flyet. I dagens situasjon må du bare regne med at det dukker opp trøbbel hele tida. Til syvende og sist er det ikke dem som sitter i skranken som er skyld i dette, påpeker Bråthen.

- Det er systemet som er krevende å tolke. Jeg er helt sikkert ikke den første - og blir helt sikkert ikke den siste - som opplever dette.

Landslagssjefen vet ikke hvor han ble smittet da han avla positiv test 14. desember. Han testet negativt i går, og var aldri i tvil om at han var skikket til å fly etter dobbelt vaksine.

- Får dette noen konsekvenser for forberedelsene til Hoppuka?

- Det kan ha noe å si med tanke på bemanningen der nede. Men det viktigste er at utøverne kommer ned uten å oppleve altfor mye styr.

Og:

- Det kan være grei læring for Joachim Ødegård Bjøreng. Han ble også smittet og kommer ned til Hoppuka seinere. Sånn sett kan det være en nyttig erfaring. Jeg tar gjerne forsinkelsen hvis det sørger for å minimere risikoen for noen av utøverne seinere i vinter, sier Bråthen.

Magnus Brevig, som er sports science i hopptroppen, opplyser at hopperne nå er på vei til testen i Oberstdorf.

For ikke å få noen store sjokk, testet de seg også i Norge før avreise. Daniel-André Tande opplyser at han gjorde sin del av jobben.

Hoppuka starter i Oberstdorf og fortsetter i Garmisch-Partenkirchen. Deretter står Innsbruck og Bischofshofen i Østerrike for tur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer