NYE REGLER FOR PRESIDENTVALG: Klare prinsipper og nye detaljerte regler for valgprosessene skal sikre at det ikke blir noen ny valgskandale slik som på sist Idrettsting. Men fortsatt gjenstår noen sentrale utfordringer både for idrettspresident Berit Kjøll og de andre topplederne i bevegelsen. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix
NYE REGLER FOR PRESIDENTVALG: Klare prinsipper og nye detaljerte regler for valgprosessene skal sikre at det ikke blir noen ny valgskandale slik som på sist Idrettsting. Men fortsatt gjenstår noen sentrale utfordringer både for idrettspresident Berit Kjøll og de andre topplederne i bevegelsen. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Hard kritikk mot Berit Kjøll og Håndballforbundet etter skjult valgkamp

Stoppet skandalen hennes

Ny intern rapport med tydelig kritikk av de metodene som Berit Kjøll og Håndballforbundet brukte for å overta makten i norsk idrett.

Publisert

DA Berit Kjøll for ett år siden var på TV hos NRKs Ole Torp for å svare på hvorfor hun holdt betalingen av valgkampen sin hemmelig, var det ikke måte på hvor åpen hun mente hun var. Den nyvalgte idrettspresidenten innførte til og med en helt ny type åpenhet:

- Hvem skulle jeg fortalt det til, spurte hun Torp; som om PR-byrå og skjult sponsorhjelp inn i valget av ny president for en frivillig folkebevegelse var en personlig greie rett etter at Norges idrettsforbund var skviset av en årelang åpenhetsdebatt.

Den debatten felte både den tidligere generalsekretæren og den sittende presidenten. Nå er det Berit Kjøll som blir skviset.

I dag behandler ledermøtet i Idrettsforbundet en intern rapport med krass kritikk både av Kjøll og de vel utspekulerte medhjelperne hennes i Håndballforbundet.

Heretter skal ingen komme seg til makten i norsk idrett med slike metoder.

NETTOPP TV-journalisten Ole Torp var til god hjelp i dette helt nødvendige oppgjøret med idrettens maktmisbruk. Den utsøkt høflige måten NRK-veteranen kledde av Berit Kjøll underveis i dette intervjuet, bør bli obligatorisk pensum i utspørringsteknikk på samtlige av landets journalistutdanninger.

Med kunnskap og tålmodighet lot han Kjøll selv snakke seg inn i problemene. Det tok nesten ti minutter i beste TV-tid før hun satt bom fast.

Der har hun sittet siden.

I realiteten har norsk idrett vært uten troverdig ledelse i et helt år etter dette NRK-intervjuet.

SLIK kan det ikke fortsette. Idrettsbevegelsen må komme seg videre også med Berit Kjøll som president.

Det gjør idretten ved å skille mellom sak og person. Presidenten kan bare fortsette om de feilene hun har stått for blir adressert på en skikkelig måte.

DET er derfor Idrettsforbundets interne utvalg nå har sett på denne valgkampen og leverer en rapport med tydelig kritikk av både Berit Kjøll og ledelsen i Håndballforbundet som betalte for den dels skjulte valgkampen hennes.

Den type valgkamper vil i framtida ikke bli tolerert:

- Arbeidsgruppen mener at idrettens valgprosedyrer må sikre at idrettens frie stilling og omdømme ikke svekkes, og at dette skal ivaretas med åpenhet, transparens og i tråd med idrettens verdier, fastslår rapporten før den sender en direkte hilsen til Berit Kjøll som fikk utgiftene dekket i smug, håndballpresident Kåre Geir Lio som sørget for kapitalen, pluss OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj som før valget i mai i fjor skrev støttende avisinnlegg på grunnlag av utkast fra Kjøll -og Lios betalte PR-byrå:

- Dette må ivaretas av både forslagsstillere, kandidater, og alle som deltar i den demokratiske prosessen før og under Idrettstinget, understreker rapporten.

Og alle som ønsker en demokratisk norsk idrett er vel enig i det.

SPØRSMÅLET er hvor mange av idrettslederne som virkelig vil stå opp for et slikt åpent demokrati i bevegelsen. Det vil den videre behandlingen av denne saken avsløre.

For der denne rapporten er sterk og klar i fordømmelsen av det som skjedde skjult i forkant av Idrettstinget sist vår, mangler det fortsatt noen sentrale punkter i oppgjøret etter skandalen:

  • Verken IOCs eller sponsorenes innblanding i dette valget blir direkte diskutert.

Det er en svakhet norsk idrett lever dårlig med.

DEN klamme olympiske styringen av internasjonal idrett er i seg selv en utfordring. IOC har så stor pengemakt at bevegelsen fortsatt klarer å beholde kontrollen over en lite effektiv dopingjakt. Da rimer det ikke at Kristin Kloster Aasen; IOCs representant i Norge, var med i det skjulte PR-arbeidet til Berit Kjøll i forkant av valget.

Det er veldig mye godt å si om den samme Aasen som idrettsleder. Hun er blant de mest trofaste og skikkelige i en bevegelse med veldig mange bra folk i lederposisjonene. I tillegg sto hun modig opp for den sosiale norske idrettsbevegelsen den gang Norges idrettsforbund i 2011 nesten ble splittet.

Dette gjelder altså igjen ikke person, men prinsipper. Det er prinsipielt feil at IOC styrer presidentvalgene i den norske folkebevegelsen.

Selv om det samme i framtida skulle skje åpent; og ikke i skjul som i tilfellet med Berit Kjølls lille krets av hjelpere.

SPONSORMAKTEN er derimot mer personlig kilent for Kjøll. Det er bare noen måneder siden idrettspresidenten i et Dagblad-intervju presiserte at hun var helt for en slik betalt innflytelse i idrettens valg:

- I prosessen med å finne de rette kandidatene, bør flest mulig av aktuelle involverte få uttale seg. Det er bra for ytringsfrihet og demokrati, sa Kjøll den gang.

Med tanke på idrettens frie stilling er det forsiktig sagt et sjokkerende standpunkt. Sponsormakt i frivillige bevegelsers valg har ingen ting å gjøre med vanlig ytringsfrihet som at sponsorene fremmer likestilling eller dopfri sport. Den type innblanding i valg gjelder som regel ikke enkeltsaker, men forsøk på å ta total kontroll.

RAPPORTEN drøfter ikke denne avgjørende forskjellen, men det må idrettslederne gjøre. Foreløpig har styret i Idrettsforbundet bare gitt generalsekretær Karen Kvalevåg oppgaven med å samle de etiske retningslinjene for valgene.

Det viktigste er at det å beskytte disse verdiene ligger i ryggmargen til alle som har fått ansvar i idrettsbevegelsen. Sånn er dette anledningen for etisk bevisste idrettsledere til å fortelle den næringslivsorienterte Berit Kjøll at hun nå er på kollisjonskurs med grunnverdiene i den idretten hun er valgt til å styre.

MEN hvor etisk bevisste er egentlig dagens sentrale norske idrettsledere? Det spørsmålet er I hvert fall til å stille når en ellers god rapport avsluttes på høyst overraskende vis med å trekke fram de etiske retningslinjene for det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF).

VIL IKKE SENDE UTØVERE: Idrettspresident Berit Kjøll og kulturminister Abid Raja møtte pressen etter et møte mandag 23. mars. Der kom de med sine anbefalinger når det kommer til sommer-OL i år. Video: NTB Scanpix Vis mer

I den sporten er det ikke de detaljerte retningslinjene for valg det er noe feil med her, men historien om hvordan global ishockey er blitt styrt etter at den sveitsiske tannlegen Rene Fasel kom til makten i 1994. Den har han beholdt i 26 år, og har mer og mer knyttet seg til den russiske herskeren Vladimir Putin. Denne tette bindingen har for eksempel gjort at ishockeyen ivrig protesterer mot WADAs antidopingarbeid og derfor er flittig brukt av statlig russisk media.

Slike tvilsomme forbindelser burde den norske ishockeypresidenten Tage Pettersen; som satt i dette interne utvalget, ha informert kollegaene sine om underveis i gruppearbeidet. Kanskje tror han at bindingen forsvinner når 70 år gamle Fasel må gå på neste IIHF-kongress på grunn av nye tidsbegrensninger av makt, og visstnok flytter til Russland......

Men igjen:

  • Det er ikke de detaljerte reglene dette avhenger av. Bare forståelsen av hva som kreves for å lede en demokratisk norsk folkebevegelse.

Der sliter dessverre for mange for høyt oppe i idrettssystemet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer