Suksess for norsk kvinnelangrenn

Stoppet skandalen

Så feil kan man ta i Sverige.

KLAR TALE: Helt fra starten av årets sesong har Tiril Udnes Weng sagt fra hva hun synes om svensk nedsnakking av norsk kvinnelangrenn. I går spurtet Tiril ned Sveriges største stjerne, og vant sin første seier i verdenscupen- VIDEO: Løkås/Haarstad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

DET er bare et drøyt halvår siden det visstnok ikke kunne bli verre med norsk kvinnelangrenn. Jentene hadde akkurat misset pallen i OL-stafetten, Therese Johaug la snart opp, og det var visst skandale.

Etter det siste OL-gullet i Kina tok hun ikke bare med seg det norske flagget over mållinja. Det virket som om Therese også slukket lyset for hele sporten vår.

Så trist malte kritikerne bildet av framtida for norske skijenter uten Johaug:

- Noen må sparkes, skrev jeg i tittelen på kommentaren om dette totalt unødvendige hysteriet. Men den overskriften var altså ironi, og sånt kan være vanskelig å forstå.

For eksempel i Sverige:

- En ny tid er her, fortalte Expressens kommentator begeistret idet årets internasjonale skisesong ble startet.

- Hva det innebærer?, spurte han, og hadde svaret klart:

- At det svenske kvinnelandslaget må finne seg en ny erkerival. For den gamle duger ikke lenger. Dere er ganske enkelt for dårlige, Norge!

Så feil kan man ta.

FOR søndag vant Tiril Udnes Weng 10 km klassisk jaktstart i Tour De Ski etter å ha spurtet ned den svenske superstjernen Frida Karlsson.

Det skjedde i et renn der de norske jentene preget tetgruppa tvers igjennom. Til slutt ble det 5 norske jenter blant de ti beste. Sverige hadde bare en, og hun manglet fart på oppløpet.

Der Johaug måtte gå fra Karlsson for å unngå en spurt om seieren, er Tiril Udnes Weng så rask at hun gjerne vinner en slik duell.

Det var derfor Expressen etter løpet fokuserte på det taktiske valget inn på stadion da deres stjerne misset, i stedet for å sammenligne seg med Norge.

Det var like greit:

  • Den nest beste svenske jente ble nummer 14, mens alle de sju på det norske Tour-laget kom inn blant de 25 beste.

Der hadde svenskene bare med tre jenter.

Er dette virkelig en ny tid for internasjonalt kvinnelangrenn?

JA, absolutt fordi Therese Johaug er borte. Ingen skiløper er suverent best på distanserenn lenger, og det gjør denne sporten mye mer spennende.

Etter løpet fikk Frida Karlsson tyn for det taktiske valget sitt ved å dra de norske jentene fram til teten og inn mot mål:

- Utforbakkene ble redningen i dag. Jeg hadde kjempegode ski, forklarte Tiril Udnes Weng sin første verdenscupseier.

Tiril er som vanlig beskjeden i praten om egne prestasjoner, og det er realistisk i duellen med Frida Karlsson. Denne svenske 23-åringen er fortsatt sportens beste distanseløper selv med norsk ledelse både i Tour De Ski og verdenscupen sammenlagt.

Men selve poenget forblir det samme uansett om både Touren og VM ender med forventede svenske seire.

Norsk kvinnelangrenn er slett ikke for dårlig.

DA var det heller ingen grunn til alt maset under vinter-OL sist vinter. Der var riktignok resultatene bak suverene Therese Johaug svake, men de hadde sin forklaring. Lite ble som ventet midt i coronaens tid:

- Jeg synes det er synd å svartmale norsk damelangrenn så til de grader, det hjelper ikke for de som har lyst til å komme opp og fram, sa stortalentet Helene Marie Fossesholm til TV2 da kritikken var som tøffest:

- Positivitet er gjerne det som løfter folk fram og ikke det motsatte. Det kan man jo ta til seg, fortsatte hun, og hadde på alle måter rett.

FOR det som har skjedd blant skijentene etter OL, er nettopp samling rundt det å gjøre hverandre sterkere. I en sesong uten suverene Therese Johaug, har trenerduoen Sjur Ole Svarstad/Stig Rune Kveen fokusert på selve lagbyggingen; altså det å få med hele fellesskapet til å løfte prestasjonene i en individuell idrett.

Det er det samme prinsippet som ble brukt i skimiljøets egen nødvendige evaluering etter OL av den langvarige sviktende rekrutteringen til jentenes elitelag:

  • Bare hele denne norske sporten kan hjelpe fram en ny gullalder for skijentene etter at gigantene Marit Bjørgen og Therese Johaug har lagt opp.

I en mannspreget norsk toppidrett har nettopp langrenn vært unntaket de siste 10, 15 åra. Desto viktigere er det å sørge for at vi har en samlet sport som sikrer jentene samme betingelser som gutta.

Men det er altså ikke dårlig stell i norsk kvinnelangrenn som den beske kritikken ga inntrykk av.

MED denne seieren ble endelig Tiril Udnes Weng en internasjonal vinner. Bare den erfaringen kan utløse nye krefter, og forandre styrkeforholdet mot de hardeste utenlandske konkurrentene.

Det er også nødvendig for å ha realistiske vinnersjanser i VM om snaue to måneder . Individuelt ser fortsatt den svenske duoen Frida Karlsson/Ebba Andersson, de finske veteranene Kertu Niskanen og Krista Pärmäkoski samt amerikanske Jessica Diggins litt for sterke ut. I tillegg har svenskene flere spennende løpere som er ute med sykdom og skader.

Men bare på fem verdenscup-konkurranser og noen uker, har flere norske løpere tettet igjen den store avstanden fra sist vinter. Det gjelder foruten Tiril, både Anne Kjersti Kalvå (nummer fire i går) og Ingvild Flugstad Østberg (står over Tour de Ski for å spare krefter i comeback-sesongen sin).

I tillegg er tvillingsøster Lotta Udnes Weng (nummer fem på 10km) en utfordrer på sprinten, mens rutinerte Heidi Weng fortsetter å imponere etter måneder med tøffe helseutfordringer. Det gjorde også langløperen Astrid Øyre Slind med den flotte 10. plassen på dette første distanserennet i Tour de Ski.

IRONISK nok manglet Helene Marie Fossesholm; det største framtidshåpet, på denne sterke norske Tour-starten. Det var jo hun som lenge var utpekt til å ta opp arven etter Therese Johaug.

For røff trening har utsatt det tronskiftet. Mer enn de fleste skjønner Fossesholm hvorfor, og har tilpasset satsingen sin til den lange og tålmodige veien tilbake. Prater du med henne om denne utfordringen, får du reflekterte svar. Hun har både god tid og et helhetlig, godt bilde av skikarrieren sin.

Den tenkningen er det verdt å ta med seg for hele norsk kvinnelangrenn. Norge vinner neppe alle gullene framover, men skijentene går allerede fort nok til å sikre topp sportsunderholdning. Som TV-idrett er dette bedre enn på mange år.

Og det er altså full stopp på den såkalte skandalen.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer