Therese Johaug vant verdenscupen i Ruka

Stoppet svensk snakk

De svenske ungjentene ble parkert i verdenscupstarten. Det skyldes noe helt annet enn mentalt spill.

SJANSELØS: Svenskene hadde gitt Frida Karlsson gode muligheter til å slå Therese Johaug i verdenscupstarten i Ruka. Sånn ble det ikke. FOTO: Emmi Korhonen / Lehtikuva / AFP
SJANSELØS: Svenskene hadde gitt Frida Karlsson gode muligheter til å slå Therese Johaug i verdenscupstarten i Ruka. Sånn ble det ikke. FOTO: Emmi Korhonen / Lehtikuva / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MIDT i Therese Johaugs oppvisning på jaktstarten i Ruka, snakket svenske medier om at de var blitt lurt. Den norske veteranen var jo så mye sterkere enn de hadde trodd. At Therese selv under oppkjøringen i høst snakket fram Frida Karlsson, var visst bare et spill.

- Alle burde ha lært seg den leksa nå. Nå bør alle ha gjennomskuet Therese Johaug, skrev Expressens kommentator Tomas Pettersson, og glemte for anledningen at det vel er han som de siste par vintrene har spekulert mest om at Johaugs tid som den suverene er forbi.

Det snakket skulle for øvrig bare mangle. Nettopp det å skrive opp forventninger til egne nasjonale helter, hører til sportsjournalistikkens vesen. Ingen ting å angre på altså. Vi alle får ta den moroa vi har mulighet til.

Med Therese opp mot sitt eget toppnivå i sporet, har akkurat det blitt vanskelig nok for svenskene.

SÅNN har det vært i tiår i internasjonalt kvinnelangrenn. Siden de norske skijentene fikk sitt gjennombrudd i Oslo-VM tilbake i 1982, har våre løpere vært med i teten. Sett i etterkant er det sannsynligvis bare noen av konkurrentenes dop som har hindret en sammenhengende norsk dominans i denne perioden.

Da er det langt verre med Sverige. Aftonbladets kommentator hadde en interessant analyse i går av hvor sterke prestasjoner Frida Karlsson og Ebba Andersson egentlig leverer for tida. Han hadde gått igjennom tetsjiktet i den totale, historiske verdenscuplista og sett at den omtrent var ribbet for svenske navn i teten.

Svenske skijenter har vunnet både VM -og OL-gull i denne perioden, men aldri hatt stabiliteten til sine norske konkurrenter.

Ingen svensk skijente har noen gang vunnet verdenscupen sammenlagt.

SPORTSNYHETENE: Frida Karlsson sjokkåpnet, men gikk på en smell. Therese Johaug leverte et nytt kanonløp og tok seieren. I studio: Karstein Johaug, Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Vis mer

steder er langrenn en mer populær sport enn i Sverige og Norge. Her kan seertallene på TV komme opp i 80, 90 prosent av hele seer-universet, og de siste vintrene er det svenskenes sug etter skiunderholdning som har overrasket mest.

Mens TV-tallene er skyhøye, har de svenske gutta nesten forsvunnet fra toppen av resultatlistene. Denne svenske langrenns-boomen skyldes nesten bare jentenes framgang.

Desto mer interessant er det å se at kvalitetsforskjellen i kvinneklassen også i denne perioden har vært svært stor.: Siden den siste norske gullalderen startet i 2010, har norske jenter vunnet verdenscupen 8 av 11 ganger. Bare polske Justina Kowalczyk har vært på nivået til Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg.

Sjekker du lista over de ti beste i verdenscup, blir skjevheten enda tydeligere. Der har Norge aldri hatt færre enn tre jenter, og tidvis mange flere. De få svenske stjernene har stort sett vært alene på denne lista. Høyeste plassering er Charlotte Kallas og Stina Nilssons to 4.-plasser, og seinest i fjor var Ebba Andersson eneste svenske i dette fineste skiselskapet.

blir det definitivt annerledes. Det svenske kvinnelagets innsats i denne verdenscupstarten var formidabel. Om ikke duoen Karlsson og Andersson helt klarer å utlikne avstanden opp til Therese i løpet av vinteren, kommer de begge til å prege toppen av verdenscupen sammenlagt. Så flott er framgangen deres.

For ikke å snakke om 20-åringen Linn Svahn. Hun vant sprintcupen som tenåring sist sesong, og kommer overraskende fort også på distanse selv om det endte med fall i dag:

- Med tanke på Linn Svahns utviklingskurve så tror jeg det han hende mye med henne på distanserenn de nærmeste åra. Vil du ha et konkret tips så tror jeg Linn vinnerverdenscupen sammenlagt innen tre år, sa SVTs ekspert; den tidligere storløperen Mathias Fredriksson, forleden.

PLUSS på med Maja Dahlqvist og Emma Ribom, så har Sverige definitivt skaffet seg den beste bredden i internasjonalt kvinnelangrenn, selv om svenske fall og den russiske sensasjonen Tatjana Sorina sørget for at russerne var nærmest Johaug .

At denne framgangen likevel ennå ikke er stor nok til å hente inn den norske veteranen, skyldes mest Thereses ekstreme evne til å fornye seg som skiløper. I enda en sesongoppkjøring har hun jobbet bevisst med få, utvalgte forbedringspunkter.

Og oppnådd gode resultater.

«KRANGEL»: Den svenske skistjerna Ebba Andersson var ikke spesielt fornøyd med måten. Therese Johaug gikk på i den siste bakken før målgang under 10-kilometeren i Ruka. Video: Expressen TV / NRK Vis mer

I DAG så det svært bra ut teknisk, men hvor bra vet Therese kanskje ikke selv før Ruka-rennene er analysert på video sammen med lillebror Karsten. Da kommer det gjerne innspill også fra Pål Gunnar Mikkelsplass; den kunnskapsrike, sindige eks-toppløperen som de siste sesongene steg for steg har hjulpet henne til å få maksimalt utbytte i sporet av all den unike oksygenkraften.

De tre leter dag etter dag etter de detaljene som utgjør forskjellen ned til jagende svensker. Den jobben har lite å gjøre med taktisk spill. Om Therese på TV gjerne sier at hun både er «trigget og motivert av svenske uttalelser», kniper hun sekundene fra alt annet enn prat.

KVALITETEN i det tekniske arbeidet har lenge vært forskjellen mellom Therese og konkurrentene. Den evnen er ikke bare selvlært. Marit Bjørgens strukturerte, kunnskapsbaserte treningsskole har satt standarden for mye av norsk utholdenhetsidrett, og har også formet åtte år yngre Therese.

Det ser ut til å være en norsk tradisjon som holder henne først i sporet ennå en vinter. Og så kommer junioren Helene Marie Fossesholm. I dag hadde hun den nest raskeste tida på den avsluttende jaktstarten med 10km fristil; bare åtte tidels sekund etter Therese, og var skikkelig forbanna på at hun ikke fikk beste etappetid.

Det kommer nok nye norske jenter gode nok til å stoppe svensk snakk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer