DOPINGSJOKK: 31 utøvere fra Beijing-OL i 2008 skal ha vært dopet. Foto: AP Photo/Petr David Josek, file
DOPINGSJOKK: 31 utøvere fra Beijing-OL i 2008 skal ha vært dopet. Foto: AP Photo/Petr David Josek, fileVis mer

Stor dopingbombe fra IOC: - Vi har vært på villspor

31 utøvere skal ha vært dopet under OL i Beijing i 2008. Nå skal London- og Sotsji-OL analyseres på nytt.

(Dagbladet): Dopingavslørene slo ned som ei bombe på Norges nasjonaldag. En rekke utøvere i internasjonal idrett er avslørt, skriver IOC i en pressemelding. Nå risikerer flere startnekt under OL i Rio de Janeiro i august.

31 utøvere, fra seks idretter og tolv nasjoner, skal ha vært dopet under OL i Beijing i 2008. Det kommer fram etter at dopingprøvene er analysert på nytt med nye og moderne metoder. Ingen utøvere eller nasjoner er navngitt av juridiske årsaker.

- Jeg må være lojal mot det som står i pressemeldingen og kan ikke navngi hvem det er snakk om, sier framtredende IOC-medlem Gerhard Heiberg til Dagbladet.

- Men jeg kan bekrefte at det er snakk om flere medaljevinnere, avslører Heiberg.

Han synes synd på de rene utøverne.

- Dette er en alvorlig situasjon. Idrettens anseelse lider. Folk på gata rister på hodet. Aller verst er det for utøverne som er rene, som blir et offer for urettferdigheten, sier Heiberg.

- Analysemetodene var nok ikke gode nok sist vi testet. Vi har vært på villspor, innrømmer han.

- Ingen plass å gjemme seg 454 dopingprøver fra Beijing-OL ble testet på nytt med fokus på utøvere som også var aktuelle for OL i Rio de Janeiro denne sommeren, melder IOC. Resultatet av prøvene er altså nedslående: 31 utøvere skal være dopingtatt og blir i så fall utestengt fra Rio.

- Dette er et kraftig angrep på juksemakerne, som vi aldri vil la vinne. De har ingen plass å gjemme seg, sier IOC-president Thomas Bach i pressemeldingen.

- Ved å stoppe så mange dopede utøvere fra å delta i Rio, viser vi igjen vår klare linje for å beskytte OLs integritet. Vi lagrer dopingprøver i ti år. Ingen juksemakere kan hvile eller føle seg trygge, advarer Bach.

Vil undersøke London- og Sotsji-OL Dopingprøvene er blitt lagret ved IOC-laboratoriet i Lausanne. Ved hjelp av de mest moderne metodene har prøvene gitt andre svar enn i 2008 og avslørt juksemakerne.

Ifølge IOC vil alle utøvere som er involvert i brudd på antidopingbestemmelsene bli utestengt fra konkurranser i Rio-OL.

250 dopingprøver tatt under London-lekene i 2012 skal også analyseres på nytt. Det samme gjelder en rekke prøver tatt under Sotsji-OL for to år siden. IOC skriver at de ikke fornøyd med hvordan laboratoriet i Sotsji har arbeidet med dopingprøvene og har bedt WADA om en ny gjennomgang.

Mistanke om doping også i Torino-OL Dopingjegeren Inggard Lereim mener de nye dopingavsløringene viser at ingen idrettsutøvere kan føle seg trygge.

- Strålende. Vi har ventet på disse resultatene. Det har tatt påfallende lag tid, sier dopingjegeren til NTB.

I tillegg til OL i Beijing, London og Sotsji tror Lereim at det kan komme frem dopingsaker også fra OL i Torino i 2006, som var en stor norsk fiasko.

- Vi har også ventet på resultater fra Torino-OL i 2006. Der har det også vært mistanke om doping. Det går rykter om at det er ting på gang der også. De rakk heldigvis å starte analysene før tiårsgrensen gikk ut i vinter, sier Lereim.

20 millioner amerikanske dollar Som Dagbladet skrev for ei drøy uke siden, hevder den russiske varsleren Vitalij Stepanov at fire russiske gullvinnere fra Sotsji var dopet under lekene. Dopingbeskyldningene kom Stepanov med i et intervju med det amerikanske TV-programmet «60 minutes»

De russiske friidrettsutøverne er utestengt på ubestemt tid etter at WADAs sjokkrapport ble lagt fram i fjor høst.

OL i Rio de Janeiro arrangeres fra 5. til 21. august. IOC vil gjøre det de kan for at sommer-OL blir en ren konkurranse og har satt av 20 millioner amerikanske dollar i et fond for å beskytte de rene utøverne.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.