Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

VM i Bergen:

Stor forskjell på gull og sølv: - Det er litt surt

Hjelperytterne var ikke helt i taket etter at gullet glapp.

BERGEN (procycling.no): Så liten forskjell, men likevel så enormt stor. De ørsmå marginene som er mot Alexander Kristoff etter drøye 276 kilometers sykling betyr enormt mye. Både for Kristoff selv, og for lagkameratene.

Det er liten tvil om at det er førsteplasser som teller i sykkelsporten, og den gjeve regnbuetrøyen henger uhorvelig høyt.

Kristoffs lagkamerater er samstemte på ett område: At det er surt at det ikke ble gull på hjemmebane.

Taper store pengesummer

- Det er stort med medalje på hjemmebane, men det er en veldig forskjell fra hvis det hadde vært gull, så det er litt kjedelig, sier Vegard Stake Laengen til procycling.no.

Han var en viktig bidragsyter frem mot finalen. Askerbøringen trekker også frem bonusforskjellene ved gull og sølv - ved sølvmedalje blir det nemlig ingen bonus.

- Jeg har ikke snakket med Alex ennå. Det blir spennende å høre hva han sier selv. Det er mye bonuser inne i bildet med tanke på seier, og når det er sølv blir det ingenting. Det er forskjell, men sånn er det.

- Hvor mye penger er det snakk om? spør VGs journalist i mikset sone.

- Det er alltid vanskelig å snakke om konkrete tall, men det er snakk om store mengder, det er det, svarer UAE-rytteren som neste år er lagkamerat med Kristoff.

Grøndahl Jansen: - Man er ikke helt i taket

Norge leverte en meget sterk kollektiv prestasjon gjennom hele dagen. Amund Grøndahl Jansen var blant dem som virkelig viste seg frem ved å ta vind, gå etter angrep og plassere sine kapteiner foran i feltet.

Han, som Stake Laengen, trekker frem de store forskjellene de få centimeterne på målstreken utgjør.

- Sølv er jo bra, men man ønsker jo å dra hjem med en vinner når man er på hjemmebane. For alle som stiller til start fra Norge her, så er det sannsynligvis eneste gangen man kjører på hjemmebane. Drømmen er jo at vi skal ha en verdensmester, så man er ikke helt i taket, men selvfølgelig, andreplass er veldig bra. Alle gutta gjorde det de skulle gjøre, og vi kjørte som en god sykkelnasjon i dag, sier Grøndahl Jansen til procycling.no.

Men der Kristoff leverte på slutten, sviktet Edvald Boasson Hagen. Han maktet ikke å holde følge med de tretti beste over Laksebakken, og var dermed ikke i posisjon på slutten.

- Er det skuffende at Edvald ikke er freshere på slutten?

- Det er kanskje litt skuffende, ja. Det var et ganske spesielt løp i dag. Det var en forholdsvis stor gruppe som gikk inn, men det kosta også veldig mye for de som var i frontgrupper og markerte brudd. Det var tungt i vinden, men forholdsvis enkelt å ligge i feltet. Det var nok noen som gamblet på å ligge i feltet og kom inn i siste bakke med freshe bein, mens Edvald kanskje fulgte en gang for mye, forklarer mannen med det kloke sykkelhodet.

Korsæth: - Ganske irriterende

Mesterskapsspesialisten Truls Korsæth gjorde også sin del av jobben under fellesstarten. Han beskriver fotofinish-tapet som "irriterende".

- Det er litt surt, det er det. Det er fryktelig bra med sølv, men det var så nærme at det var ganske irriterende, sier Korsæth til procycling.no.

Samstemt med både Grøndahl Jansen og Stake Laengen mener Astana-proffen at laget løste oppgavene sine godt underveis.

- Hvordan var rittet?

- Det var hardt. Jeg synes vi løste det fint. Vi var fremme og gjorde det så lite risikofylt som mulig. Jeg synes vi kjører bra, men når vi er så nærme, er det irriterende.

Kristoff måtte åpne spurten noe tidlig, ettersom han ble satt litt i dødens posisjon da han satt i andreposisjon før den siste svingen.

Når procycling.no sin utsendte spør om Kristoff ble satt litt i dødens posisjon, drøfter Lillehammer-rytteren:

- Det så ut som han kanskje gikk litt for tidlig. Det er vanskelig å si – han er veldig god på sånne lange spurter. Sånn har han tatt mange seire.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.