Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stor forskjell på hvilke utøvere som er pop i Norge, og i utlandet

- Jeg er overrasket.

 MEST POPULÆR:  Aksel Lund Svindal er den norske idrettsutøveren som omtales klart oftes i utlandet. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger / NTB Scanpix.
MEST POPULÆR: Aksel Lund Svindal er den norske idrettsutøveren som omtales klart oftes i utlandet. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksel Lund Svindal (31) er Norges soleklart mest omtalte idrettsutøver. Det overrasker alpintstjernen.

- Ja, egentlig. Det har jo vært et OL i 2014, og det var mange norske som gjorde det bedre enn meg der, sier Lund Svindal til Dagbladet.

I undersøkelsen det verdensomspennende analyse- og medieovervåkningsselskapet Meltwater har gjort for Dagbladet er tallene oppsiktsvekkende: Ingen er i nærheten av Lund Svindals medieomtale i utlandet. Fra 1. januar til 30. november er det skrevet 34 372 artikler om alpintstjerna i digitale medier.

- Hyggelig Det er hele 7667 artikler flere enn nummer to på lista, New York Rangers-proffen Mats Zuccarello Aasen (27). Videre følger Petter Northug på tredjeplass, sykkelproffen Alexander Kristoff på fjerde og alpintkollega Kjetil Jansrud på femte.

- Det er hyggelig. Det viser at alpint er en stor og populær idrett, og at jeg har en bra innflytelse i alpintverden, sier Lund Svindal om å være Norges mest omtalte idrettsutøver.

- Har du en oppfatning om hvorfor du er så populær?

- Jeg prøver i alle fall å bruke nok tid på journalistene til at de får gjort gode intervjuer. Ellers er det vanskelig å si.

- Hvordan opplever du selv interessen fra media?

- I perioder er medieinteressen veldig stor. Det kan være slitsomt, men samtidig er det et positivt tegn for den idretten jeg representerer, forteller Lund Svindal.

- Verdsettes høyt Lund Svindal har videreført alpintarven fra storheter som Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus på en imponerende måte. Et skuffende OL og en avrevet akilles har imidlertid spolert store deler av 2014. Derfor er 31-åringen overrasket over at han er på toppen av lista. Det er ikke generalsekretæren i Norges Skiforbund.

- Dette bekrefter Aksels unike posisjon. Aksel har vært i den desiderte verdenseliten i en årrekke, i en verdensomspennende skiidrett. Han er en kjernekar på alle måter, som alltid gir av seg selv til det beste for fellesskapet. Hans jordnære væremåte gjør ham til et stort forbilde for alle. Han verdsettes høyt også av media og konkurrenter, skryter Stein Opsal overfor Dagbladet.

Lukrativt I tillegg til media og konkurrenter, verdsetter nok også Lund Svindals sponsorer den enorme oppmerksomheten han får internasjonalt. Markedsdirekør for Meltwater i Norden, Hope Mears Østgaard, jobber blant annet med å tilrettelegge for mest mulig medieoppmerksomhet.

- Ved å ha en dyp innsikt i disse tallene kan det ha noe å si for utøvernes forhandlinger med fremtidige sponsorer. Sponsorene kan se hvor mye eksponering de får igjen for hver enkelt utøver. Sånn sett er det veldig verdifullt å ha en oversikt over omtalen både nasjonalt og internasjonalt, sier Mears Østgaard til Dagbladet.

I undersøkelsen kommer det samtidig tydelig frem at langrenn står sterkt nasjonalt, med hele fire navn på topp fem-lista over de mest omtalte i Norge. Internasjonalt er sporter som alpint, ishockey og sjakk blant de som favner bredest.

• I undersøkelsen har Dagbladet valgt å se på 15 av Norges største idrettsprofiler. Tallene er trukket ut fra alle redaksjonelle digitale medier i verden. Blogger og sosiale medier er ikke inkludert.

Hele Norges coronakart