Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stor FourFourTwo-kåring: De 50 største rivaloppgjørene

«Atmosfæren på banen reflekterer de 2000 politimennene som patruljerer stadionområdet».

STOR STEMNING PÅ DERBYDAGEN: Boca Juniors' stadion La Bombonera er et mektig syn. Foto: AP Photo/Daniel Luna/NTB Scanpix
STOR STEMNING PÅ DERBYDAGEN: Boca Juniors' stadion La Bombonera er et mektig syn. Foto: AP Photo/Daniel Luna/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Magasinet FourFourTwo har kåret de 50 største rivaloppgjørene i fotballverden.

På topp finner vi den argentinske hatduellen mellom klubbene Boca Juniors og River Plate, et oppgjør som blir beskrevet i saken.

I høyremargen i denne artikkelen kan du se den fullstendige lista (egen faktaboks).

Argentisk hatkamp Nummer én og det største og mest ubehagelige av dem alle: Argentinas galehus med to store rivaler.

Boca-River er ikke det eneste rivaleriet på topp 50-lista vår som først slo gnister som følge av «statusangst» og snobberi - om du ser gjennom de øvrige 49 kampene vil du finne mange eksempler på hoi polloi vs. bourgeoisie. Men dette oppgjøret er det beste eksemplet som finnes.

Begge klubbene stammer fra havneområder i byen. I 1901 ble Club Atletico River Plate grunnlagt i arbeiderklassestrøket La Boca (ja, du leste riktig) ved havna i Buenos Aires. Fire år seinere dukket Club Atletico Boca Juniors opp like i nærheten. Klubben ble grunnlagt av italienske innvandrere som samtidig fikk ideen til de gule og blå draktene fra et svensk skip som tilfeldigvis kjørte forbi. Den første derbykampen fant sted i 1908.

Så kom River seg opp og frem i verden, og flyttet til den rikere forstaden Nunez i midten av 20-åra. Og da klubben ble profesjonalisert i 1931, begynte de å kaste penger rundt seg. De kjøpte blant annet Carlos Peucelle for 10 000 dollar og deretter spissen Bernabe Ferreyra for utrolige 35 000 dollar.

Slenger dritt Den tidlige pengebruken ga klubben kallenavnet Los Millonarios (millionærene). Det har blitt hengende ved dem helt siden, og klasseskillet har definert rivaliseringen.

Og fansen på begge sider har selvfølgelig omfavnet denne oppfatningen med samme entusiasme som en elev på barneskolen. Boca kaller River for «gallinas» (kyllinger) fordi de er feige, etter at de kastet bort en tomålsledelse mot Penarol i Copa Libertadores-finalen i 1966. River kaller Boca for stinkende «chanchitos» (små griser) og «bosteros» (la oss si «gjødselsamlere»).

Fansen omfavner krenkelsene, og det samme gjør spillerne. Boca-legende Juan Roman Riquelme, som en gang sa: «Når jeg våkner, kan jeg ikke ta på meg noe tøy som er rødt og hvitt», fordi det er River Plates farger - har med glede stilt opp på foto med skilt hvor det står «bosteros».

Carlos Tevez, som returnerte til moderklubben Boca i 2015, feiret en gang et derbymål med å danse kyllingdansen. Han fikk rødt kort for å oppfordre til tumulter. Det samme gjorde River Plate-spiller Matias Almeyda i 2011 da han kysset klubbemblemet foran Boca-fansen.

Fansen har også ertet hverandre opp gjennom åra. Mot slutten av forrige århundre hang Boca-fans opp masse plakater i Buenos Aires, plakater som listet opp musikknumre som hadde blitt spilt på Rivers stadion El Monumental. Dette for å påpeke at mens rivalene så på musikk, vant Boca trofeer. River fikk på sin side en idé fra Pink Floyd da de fikk laget en stor oppblåsbar gris som ble fraktet inn på stadion - en gris som var iført en Boca-trøye, selvfølgelig.

El Monumental er en legendarisk gammel stadion, en møteplass som blant annet holdt ni VM-kamper i 1978 (inkludert finalen). Bocas La Bombonera er briljant galskap, en karakteristisk D-formet blå og gul tilstelning som bokstavelig talt beveger seg under glade og hoppende fans, alt fra små barn til bestemødre.

Og for noen severdigheter som har blitt servert på stadionanleggene. Omtrent hvilken som helst argentinsk verdensklassespiller du kan navnet på har spilt for den ene eller den andre klubben, i tillegg til at flere talentfulle spillere fra resten av Sør-Amerika også har vært innom.

To jevne lag Fram til tiden da River brukte pengene som ga dem kallenavnet Los Millonarios, hadde Boca allerede samlet sammen et halvt dusin ligatitler - og de to klubbene har dominert argentinsk liga siden. River har vunnet serien 36 ganger, mens Boca har vunnet 31 ganger. Det er langt foran nærmeste utfordrer Racing, som har 17 ligatitler.

SLENGER DRITT: River Plate-supportere fikk laget en oppblåsbar gris med Boca Juniors-farger for å erte rivalen. Foto: AFP PHOTO / Juan Mabromata / NTB Scanpix
SLENGER DRITT: River Plate-supportere fikk laget en oppblåsbar gris med Boca Juniors-farger for å erte rivalen. Foto: AFP PHOTO / Juan Mabromata / NTB Scanpix Vis mer

Boca har vunnet Copa Libertadores seks ganger mot rivalens tre. Det likner veldig på Liverpools rivalisering med Manchester United, bortsett fra at Boca har vunnet fire av de kontinentale trofeene i dette århundret, tre av dem under Carlos Bianchi. Og i tilfelle de skulle glede seg for mye over den fordelen, vant River Copa Libertadores forrige sesong for å holde dem på tå hev.

Boca har også en liten fordel i head to head-statistikken, men Rivers nedrykk i 2011 (de rykket rett opp igjen) og en generelt mer åpen tittelkamp har gjort lite for å redusere besluttsomheten som ligger i å vinne. Det har blitt beskrevet at rivaloppgjøret får «Old Firm» til å se ut som løkkefotball på ungdomsskolen.

Martin Mazur som skriver for magasinet El Grafico sier det på denne måten:

«For hundre år siden handlet det om arbeiderklassen mot aristrokatiet. I dag handler det bare om hat. Atmosfæren på banen reflekterer de 2000 politimennene som patruljerer stadionområdet: slåsskamper, røde kort (to i snitt per kamp er vanlig) og kontroverser er en del av derbyet. Det å se en kamp mellom Boca og River er en opplevelse for livet, særlig på La Bombonera. Som tilskuer kan du få oppleve hva som helst - alt fra kyllingfjær til flygende griser».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart