Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stor framgang for Northug i teknikken som kan avgjøre VM-femmila

- Aldri sett ham bedre, sier landslagstreneren.

TERPER TEKNIKK Trener Steinar Mundal (bak) filmer Petter Northug for å kunne gi tekniske tilbakemeldinger. Her under gårsdagens testrenn i skøyting, men det er i klassisk Northug viser størst framgang. Foto: Anders Skjerdingstad
TERPER TEKNIKK Trener Steinar Mundal (bak) filmer Petter Northug for å kunne gi tekniske tilbakemeldinger. Her under gårsdagens testrenn i skøyting, men det er i klassisk Northug viser størst framgang. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer

MERÅKER (Dagbladet): - Jeg har aldri sett Petter Northug bedre i klassisk diagonalgang på rulleski enn han var på økta vi hadde her tirsdag, sier Steinar Mundal til Dagbladet.

I går sto landslagets teknikktrener og filmet løperne under et 15 kilometer langt testløp på rulleski — i fristil. Resultatmessig gikk det dårlig for Petter Northug, som bare ble nummer sju. Også teknisk var det blanda drops, ifølge Mundal.

Likevel er han altså ikke bekymret for Northug. For så sent som dagen i forveien ble han mektig imponert over elevens prestasjon i det som har vært hans store svakhet, klassisk diagonalgang.

En teknikk som for eksempel kommer til å bli helt avgjørende på VM-femmila i Val di Fiemme i mars — det Northug har som mål å ta sitt fjerde internasjonale femmilsgull på rad.

Springbakker - Der er det veldig mange springbakker, det vil si bakker som er å bratte at man heller ikke får gått vanlig diagonalgang. Man må nærmest løpe på skiene uten å gli på dem, slik vi har sett for eksempel Justyna Kowalczyk gjøre, forklarer Mundal.

- Hva var det Petter fikk til?

- Han klarte å holde riktig posisjon i overkroppen, noen han har slitt med. Dermed fikk han veldig bra trykk i frasparkene.

Hovedpersonen selv er enig i at det går riktig vei også i diagonal.

- Det går bra. Jeg har fokus på å ha flere gir innenfor den teknikken. Jeg trener på å gjøre justeringer i overkroppen i bratte bakkene, så girene går automat, forklarer han.

Får svar på snø Northug understreker samtidig at han ikke innkasserer framgangen før han har fått svar med snø som underlag.

- På rulleski har man spikerfeste uansett. Det har man ikke med vanlige ski, understreker 26-åringen.

Det poenget ser Steinar Mundal.

- Men jeg ser at Petter utfører teknikken så riktig nå at jeg er rimelig sikker på at det vil svare seg også på snø, sier han.

Tester nye ski Parallelt med teknikktreninga jakter også Petter Northug på nye, mykere ski som skal gi ham bedre feste i VM-bakkene.

- Jeg har testet litt. Men vi får ikke svarene før vi kommer på natursnø, sier Northug — som har innsett at han må ofre litt av den gode gliden han normalt unner seg hvis han skal kunne vinne klassiske skirenn i VM.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media