Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stor oppslutning om lærerstreiken

Foreldrene støtter ikke den politiske streiken.

(Dagbladet.no): Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland melder om stor oppslutning fra lærerne om dagens politiske demonstrasjonsstreik.

- Jeg har fått så mye positive tilbakemeldinger. Lærere over hele landet og på alle typer skoler ringer og mailer inn og ber oss stå på og kjempe videre, sier Hjetland til Dagbladet.no.

Siden streiken er frivillig vet ikke Hjetland nøyaktig hvor mange lærere som streiker, men hun anslo i går at antallet nok nærmer seg 90.000.

- Jeg er nå på vei til festplassen i Bergen der jeg skal møte lærerne i området. Det er veldig hyggelig å ha fått så mange positive tilbakemeldinger. Det gir ny energi før lønnsoppgjøret, sier Hjetland.

Foreldrene er negative

Foreldrene i grunnskolen støtter ikke den politiske streiken.

- Dette kan vi ikke støtte, sier leder for Foreldreutvalget for Grunnskolen, Loveleen Rihel Brenna, til NRK.

Hun representerer en million foreldre med barn i grunnskolen, og reagerer på at streiken ble varslet for seint.

INGEN UNDERVISNING: Lærerne på Nittedal skole holdt isteden streikemøte i formiddag. Foto: Scanpix
INGEN UNDERVISNING: Lærerne på Nittedal skole holdt isteden streikemøte i formiddag. Foto: Scanpix Vis mer

Brenna er redd aksjonen vil skape problemer for mange foreldre, som må ta seg av barna sine selv fra klokka tolv i dag.

- Vi har ikke fått meldinger om at det er problemer på skolene. Inspektører og rektorer omfattes ikke av streiken og har organisert tilsyn, skyss hjem og lignende, sier Hjetland.

Anstrengt tone

Mandag starter hovedtariffoppgjøret mellom Utdanningsforbundet og KS (Kommunenes Sentralforbund). Hjetland innrømmer at det vil bli en veldig vanskelig forhandling.

- Vi er ikke engang enige om plattformen for forhandlingene. De tilbyr oss en deregulering og desentralisering av avtaleverket, det kan vi ikke aksptere. Den nasjonale fellesskolen forutsetter en felles læreplan og likeverdighet i arbeidsvilkårne for lærerne. Det vil KS ødelegge, sier Hjetland.

KS fastholder at streiken er tariffstridig og opplyser om at lærerne blir trukket i lønn for tapte arbeidstimer i dag.

Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes regner med at forhandlingene starter som planlagt på mandag.

- Når den ulovlige aksjonen er over og vi er tilbake i et vanlig arbeidsforhold, er forholdet mellom oss som vanlig. Men det er klart tonen mellom oss er preget av det som har skjedd, sier Sundnes til Dagbladet.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media