BRAGDEN: Alexander Kristoff tok steget helt til topps i fjorårets Milano-Sanremo. Men herren til venstre på bildet, Fabian Cancellera, kan meget vel bli mannen som balanserer regnskapet denne gangen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
BRAGDEN: Alexander Kristoff tok steget helt til topps i fjorårets Milano-Sanremo. Men herren til venstre på bildet, Fabian Cancellera, kan meget vel bli mannen som balanserer regnskapet denne gangen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

- Stor sjanse for at Kristoff kjemper om seieren

Men da må flere faktorer vippe i 27-åringens favør.

(procycling.no:) En ruteendring har gjort veien mellom Milano og Sanremo kortere denne gangen. Likevel taler det ikke Alexander Kristoffs favør.

Les også: Her er våre favoritter til Milano-Sanremo

Fra bunnen av Poggio og inn til mål, var det i fjor tre kilometer å samle feltet på foran spurten.

Denne gangen er det kun to:

- Jeg har selv sett Francesco Moser gå solo inn og vinne Milano-Sanremo i 1984. Det var tørr og våt asfalt om hverandre, og han kjørte som et uvær ned fra Poggio, sier Dag Erik Pedersen til procycling.no, og fortsetter:

- Han fikk 80-100 meter. Da vi kom ned til flaten begynte folk å kikke på hverandre, og det stanset helt opp. Det var ingen som ville tette den luka, og istedenfor slapp Moser unna og vant på Via Roma.

Tilbake i Sanremo Den populære NRK-programlederen og tidligere toppsyklisten ble nummer seks i Sanremo den gangen.

Klassikeren, som er først ute av de fem monumentene, syklet han fem ganger i løpet av karrieren.

Søndag er han tilbake i Casino-byen Sanremo og har tro på nok en norsk seier i den 293 kilometer lange kraftprøven.

- Jeg tror Alexander Kristoff har en stor mulighet til å kjempe om en ny seier i Milano-Sanremo. Men det er klart, hvert 10. eller 12. år, eller noe, så holder utbryterne hele veien inn. Det kan selvsagt skje denne gangen.

Les også: Kristoff: - Jeg er ikke redd noen

- Kristoff bør finne en stor rygg Flere ytre faktorer kan være med å diktere utfallet i det som ofte omtales som sprinternes klassiker.

Lagenes respektive sportsdirektører vil være årvåkne for værforandringer inn mot søndagens ritt.

- Motvind mot slutten av Poggio, gjør det lettere å få samlet mot slutten. Dårlig vær vil gjøre at færre ryttere blir med helt inn. Det gjør det også vanskeligere å kontrollere feltet, ettersom lagene har færre hjelperyttere til rådighet, forklarer Kurt Asle Arvesen til procycling.no.

På søndag er det varslet om 12 grader, overskyet og vind fra nordøst.

 - Da blir det et raskt Sanremo, med medvind helt ned til kysten. Det tror jeg er positivt for Alex. Han må ha noen rundt seg som tetter luker før bruddet setter seg, og etter det handler det hele om å spare energi foran avslutningen. Han bør finne en stor rygg han kan gjemme seg bak, gjerne den største rytteren i feltet.

Sky-lederen forteller at lagene etter beste evne forsøker å legge en plan for forskjellige utfall i rittutviklingen underveis, men at ikke alt kan forutses.

- Man kan for eksempel ha to mann som er øremerket å jobbe foran i feltet når man nærmer seg Cipressa, men om disse faller av ved Turchino (det første fjellpasset, vår anm.), er man nødt til å omprioritere.

Sjakkspill mot slutten Før finalen er taktikk og posisjonering to av momentene som kan besegle rytternes Sanremo-skjebne.

Etixx-Quick-Step vil formodentlig bremse opp slik at Mark Cavendish overlever de to siste stigningene på vei inn mot målbyen.

Team Sky og Tinkoff-Saxo vil være interessert i å gjøre det tøft for å bedre sjansene for Ben Swift og Peter Sagan.

- At det nå er kortere inn til mål, vil være en fordel for Fabian Cancellara. Det blir vanskeligere for spurtlagene å samle det til slutt. De får mindre tid å gjøre det på nå, poengterer Arvesen.

- Så på en måte blir det vanskeligere for Alex å kopiere fjorårstriumfen?

 - Det kan bli det, eller ikke. Det spørs på posisjonen hans på Poggio. Hvor godt han henger med der. Og så spørs det hvor lang tid det tar før han får hjelp i bunnen av bakken. Enten fra lagkamerater eller andre som har samme mål som ham.

- Kan ikke slappe av ett sekund Når man følger rittet via TV-skjermen hjemme, har man ikke full oversikt over kaoset som oppstår under alle angrepene oppover og nedover Poggio.

Ett sekunds uoppmerksomhet, ren utmattelse eller at man mister hjulet på mannen foran, kan gjøre at rytteren er ute av seierskampen for denne gang.

Arvesen, som har syklet Milano-Sanremo ved seks anledninger, peker på at nedfarten fra Poggio er langt mer avgjørende enn mange tror.

- Det er såpass teknisk ned der, at man langt ifra er ferdig når man passerer toppen. Man må ha et klart hode og energi igjen. Man må holde konsentrasjonen oppe og ikke slappe av ett sekund.

- Poggio er latterlig Mot slutten av dagen, etter 293 kilometer, er sjansen overhengende for at utmattelsen tar deg uansett.

Rytterne sitter på syklene i godt over seks timer og er nødt til å tvinge ned maten underveis. Så dukker Cipressa opp med i underkant av tre mil igjen, og til slutt Poggio.

- Poggio er jo egentlig en latterlig bakke, utbryter Dag Erik Pedersen.

- Jeg mener, i sykkelsammenheng er den jo ingen stor prøvelse. Men problemet er jo at den dukker opp etter 28-29 mil på sykkelen.

Arrangør RCS Sport vurderer å legge inn enda flere bakker foran 2016-utgaven av rittet. I så fall blir årets versjon den siste der Kristoff og Mark Cavendish løftes fram som to av de aller største favorittene.

- Milano-Sanremo er jo så herlig uforutsigbart i dag, så hvorfor vil de egentlig endre på den?

- Det ønsker vel å lage det enda mer spektakulært. Jeg kjenner ikke så godt til disse bakkene de vurderer å legge inn, men jeg synes det er bra at oppløpet er tilbake på Via Roma. Det er den opprinnelige målgangen, og det gjør det ekstra spennende å se om noen holder unna for hovedfeltet etter Poggio, avslutter Pedersen.

procycling.no følger rittet direkte fra 10.00 på søndag!

AVGJØRENDE PUNKT: Det blir alltid kaos når feltet inntar Poggio, den siste bakken før målgang i Sanremo. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
AVGJØRENDE PUNKT: Det blir alltid kaos når feltet inntar Poggio, den siste bakken før målgang i Sanremo. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer