Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stor ståhei for ingenting

SANDVIKA (Dagbladet): Ledelsen i norsk idrett legger i dag en av sine pinligste uker bak seg. Kretsopprøret ble avslørt som et sammensurium av misforståelser. Men dessverre bruker ikke idrettspresident Arne Myhrvold anledningen til å rokke ved kretsapparatets makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kretsene ladet opp til helgas ledermøte med brevtrusler om et ekstraordinært ting, og i går fikk vi vite hvorfor.

  • Frykt for at idrettsstyrets vedtatte arbeidsmodell med fagstyrer for topp, bredde og drift skal rokke ved maktbalansen.

Hadde det vært så vel.

I ett år har den nye idrettsorganisasjonen stabbet av gårde med et styre som har satt rekord i antall møter, men som knapt har rukket å orientere seg mot strategivalg og idrettspolitisk debatt.

Nå lot det seg kneble for husfredens skyld, og nedsatte i stedet to prosjektgrupper med ullent mandat:

En som skal evaluere den utskjelte Olympiatoppen, og en som skal sette fart i utredningene om framtidas lagstruktur.

Ordkløveri

Idrettsstyrets medlemmer startet uka med et vedtak som kunne gitt dem spillerom og mulighet til å drive idrettspolitikk.

De endte med en åpenbar fare for å forbli et postkontor som stempler utredninger.

Slik fikk det famøse kretsbrevet likevel betydning:

- Brevet fra kretsene har sikkert hatt påvirkning på enkelte i styret, sier Arne Myhrvold.

Det som mandag var et flertall for en ny arbeidsmodell, var i går morges redusert til en stusslig trio: Myhrvold, Laila Andresen og Gerhard Heiberg.

Kretsenes frykt for at toppidretten igjen skal bli et eget operativt ledd, snudde stemningen i styret. Men kretsenes utspill bygget på rent ordkløveri:

- «Fagutvalg» ville vært noe helt annet, sier Knut Korsæth, kretslederen i Oppland.

Selvransakelse

Han var ikke den eneste som laget stor ståhei for ingenting:

  • Nordlands representant hadde aldri hørt et ord om det fallerte sponsorselskapet Podium, og etterlyste de formelle vedtakene om prosjektet. De er tre år gamle.
  • Vestfolds mann fryktet føringer fra påtaleunnlatelsen i skiforbundsaken, og husket kanskje at hans egen krets har dømt håndballedere som ikke hadde gjort så mye galt likevel.
  • Lederen i Troms Idrettskrets gikk kraftig til felts mot de regionale toppidrettssentrene - uten å vite at kretsen selv sitter sentralt i det lokale prosjektet.
  • For øvrig mente Rolf Nyhus i Oslo Idrettskrets at styret hadde gjort et solid stykke arbeid med sin selvransakelse, og at det er viktig at vi har et godt Toppidrettsenter.

Festtaler

Men er det viktig at vi har kretsene?

Spør en idrettsutøver, og hun vil fortelle at hun aldri har hatt noe med kretsen å gjøre. Spør en særforbundsleder, og han fnyser over et knippe byråkrater som bare flytter papirer.

Begge gjør sannsynligvis kretsene urett.

Men holdningene inviterer til debatt om kretsenes makt står i et rimelig forhold til deres betydning.

Vi får neppe den diskusjonen.

For i øyeblikket er det til og med tabu å spørre om profesjonelle fotballbedrifter og A/S Bjørn Dæhlie hører hjemme i samme organisasjon som et småpikelag i volleyball.

I stedet takket delegatene hverandre i går for mange gode betraktninger, og som padlepresident Arne B. Sletsjøe uttrykte seg: - Pass på at dette ikke blir festtaler.

Det ville jo være litt av en skjebne for det som startet uka som en krigserklæring.

Hele Norges coronakart