Store-John er en liten åpenbaring

John Carew er i Champions League-finale som et naturlig førstevalg på spissplassen, mener Dagbladets kommentator.

JOHN CAREW FRAMSTÅR langt på vei som en spiller bare en trener kan elske. Og definitivt innenfor den fotballkulturen han nå befinner seg. Man skal være veldig sterk fotballfaglig for å skjønne hvorfor Carew nærmest har hatt ubegrenset tillit hos trener Hector Cuper. Når mange av oss nordmenn ser ut til å forstå det, så skyldes det to forhold:

  • Vi er følelsemessig engasjert i eventyret Carew, og legger all godvilja til for å høre fotballnasjonen Norge bli nevnt også når det spilles fotball på aller ypperste nivå. Derfor gjør vi kanskje - i hvert fall litt for ofte - Carew litt bedre enn han faktisk er.
  • Og vi lærte i Drillo-epoken at en stor og tung spiss med ryggen stort sett mot motstanderens mål, kan være en ressurs for et fotballag. Selv om han er klønete med ballen og sjelden eller aldri kommer til avslutninger. Carew kom til én i går.

JEG TROR EN SPILLERTYPE som Carew har vært en liten fotballåpenbaring selv for en kapasitet som Cuper. Argentineren har rett og slett oppdaget en ny verdi: Det digre oppspillpunktet som legger alle sine krefter i arbeidet med å slite ut motstanderens forsvar - og skape rom til mer lettbeinte og konstruktive medspillere.

Om vi legger den nevnte godvilja til, så var det akkurat det Carew gjorde i går. Han slo Matteo og Ferdinand i de første hodeduellene, løp på kryss og tvers og lot dem aldri få has på kroppen hans.

Og ser vi bort fra 1- 0-målet - som ikke var noe mål - så kom både 2- 0 og 3- 0 som følge av et passivt og litt desorientert forsvarspill hos Leeds. Selvfølgelig skal Carew ha sin del av æren for det - selv om det verken kunne måles i scoringer eller nest-siste-pasninger i går.

OG SKULLE CUPER forlate Valencia, slik han har gitt utrykk for - og etterfølgeren hans ha et helt annet syn på Carews fotballferdigheter - så tipper jeg Cuper er raskt ute for å få nordmannen til å komme etter. Og det blir garantert ikke til noen mindre klubb enn Valencia.

Cuper har skapt en av verdens beste fotballklubber. Valencia er godt organisert, med en gjennomsolid forsvarsfirer, midtbanespillere som vet at de må gjøre en defensiv jobb for å lykkes offensivt - og med all den skaperkraften og de individuelle ferdighetene som ligger i innbakt i de fleste spillerne på dette nivået.

VALENCIA VAR KORT OG GODT vesenltlig bedre enn Leeds i går. I tillegg hadde spanjolene den flaksen og de marginene som kjennetegner et godt lag i medgang:

  • 1- 0 kom etter et praktfullt angrep, men det var flaks at dommeren ikke så den aktive skulderen til Sanches.
  • 2- 0 og 3- 0 kom på flotte langskudd, men det var de positive marginene som gjorde at de satt klistret i hjørnet og ikke havnet innenfor keepers rekkevidde - slik skuddene til Kewell og Smith gjorde.
  • Og da kaptein Mendieta like godt scoret sitt første mål i årets Champions League, så var det liksom fullendt.

John Carew er i Champions League-finale som et naturlig førstevalg på spissplassen. Det er faktisk umulig å nå lenger.