Live-published photos and videos via Shootitlive

Håndball-EM i Sverige:

Store nasjoner raser og protesterer mot ny EM-regel: - Hva har det med sporten å gjøre?

Sokk-regel skaper hodebry: Påvirker Veronica Kristiansen, Stine B. Oftedal og Vilde Ingstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Norge - Russland, fredag kl. 20.45

HELSINGBORG (Dagbladet): Før EM-sluttspillet i Sverige er det innført nye regler for hva spillerne kan ha på seg i kamp. Alle spillerne på samme lag skal selvsagt ha lik drakt og shorts, akkurat som før.

Men nå må spillerne også ha like sokker.

Det er heller ikke lov å ha ekstrautstyr som ankelbeskytter, ankelstøtte, skinne eller kompresjonsstrømpe i andre farger enn lagets sokker.

Det skaper ekstraarbeid for de norske håndballjentene og Veronica Kristiansen (26) må dekke sin svarte ankelbeskytter med hvit teip før hver kamp. Norge har nemlig hvite sokker. Ankelbeskytteren hun bruker finnes ikke i hvit.

- Jeg måtte teipe foran begge kampene vi har spilt og det ser jo nesten ut som jeg har bandasje på leggen. På nært hold ser det teit ut. Det ser jo ut som jeg er full av teip. Men det ser sikkert helt sikkert ok ut på tv, sier Veronica Kristiansen til Dagbladet med en litt ironisk tone.

Stornasjoner raser

Tøyreglene er blitt en av EMs største snakkiser og flere nasjoner ser rødt.

Nå har lagene i EMs gruppe B (Frankrike, Tyskland, Polen og Nederland) lagt inn en klage til Det europeiske håndballforbundet (EHF) . Danmark støtter også protesten, skriver dansk TV2.

Veronica Kristiansen, Stine Bredal Oftedal og Vilde Ingstad er blant spillerne som har fått lide av det nye regelverket.

- Jeg synes det er i overkant. Jeg fikk bare beskjed før åpningskampen om at det ikke gikk med svart ankelbeskytter på hvit sokk. Hva har det med sporten å gjøre? sier Kristiansen til Dagbladet.

Hva tenker du nå?

- Problemet er jo at min type bare finnes i svart. Det er ofte nye regler i mesterskap som vi må forholde oss til. Jeg fikk beskjeden rett før åpningskampen. Jeg var klar til å spille med svart ankelbeskytter, men så kom noen og sa det ikke var lov, sier 26-åringen.

- Føltes det litt rart?

- Jeg måtte bare forholde meg til det. Det spiller ingen rolle hva jeg mener, sier Kristiansen.

<strong>TEIP:</strong> Slik ser beina til Veronica Kristiansen ut med  tape rundt ankelstøttene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TEIP: Slik ser beina til Veronica Kristiansen ut med tape rundt ankelstøttene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Fikk nytt utstyr

Stine Bredal Oftedal (25) er derimot litt heldigere enn Kristiansen og fikk tilsendt en hvit ankelbeskytter. Hun bruker nemlig en annen modell enn lagvenninnen.

- Jeg tenker at det er unødvendig å plutselig bytte til hvit ankelbeskytter når det aldri har vært sånn før. Nå er reglene sånn. Hva annet får vi gjort? sier Oftedal til Dagbladet.

- Er det irriterende å bruke energi på dette?

- Nå har jeg fått hvit på grunn av reglene. Det samme gjelder undershorts og litt annet for at det skal se renere og penere ut. Det blir en del nytt å tenke på, men heldigvis så har vi et fantastisk støtteapparat som passer på oss, sier landslagskapteinen.

- Hva tenker du om at noen nasjoner har levert en klage?

- Jeg skjønner at noen klager på at det blir fokus på andre ting enn det sportslige. Vi må spillerne må bare følge reglene, sier Oftedal.

<strong>DETTE ER IKKE LOV:</strong> Her er Stine Bredal Oftedal på trening med svarte ankelstøtter og hvite sokker. Det er ikke lov i kamp. Begge må ha samme farge i kamp. Enten begge svart, eller begge hvitt. Hele laget må være likt..   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DETTE ER IKKE LOV: Her er Stine Bredal Oftedal på trening med svarte ankelstøtter og hvite sokker. Det er ikke lov i kamp. Begge må ha samme farge i kamp. Enten begge svart, eller begge hvitt. Hele laget må være likt.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Litt håpløst

Grethe Ingels er landslagets teamadministrator og legger til rette for alt under EM. Hun følger spillerne tett gjennom hele mesterskapet og har også kontroll på alt av utstyr.

- Beskjeden er at alle må må lik farge på sokken. De som bruker kompresjonsstrømper, må også forholde seg til det. Disse strømpene finnes stort sett i svart, og derfor velger mange landslag svarte sokker., sier Grethe Ingels til Dagbladet.

- Hvorfor er det slik?

- Jeg aner ikke, sier teamadministratoren.

Hun fortsetter:

- Det er litt håpløst. Nå har vi klart å få tak i hvite ankelbeskyttere til noen, mens den andre typen har vi ikke fått tak i. Dette er noe leverandøren må produsere, og det kan ta tid. Sponsorene våre har vært til god hjelp her. Nå er det bare Vikki (Veronica Kristiansen) som må teipe over sin ankelbeskytter, sier Ingels.

- Når fikk dere vite om reglene?

- Vi fikk vite om dette først på seminar i oktober, men forskjellige nasjoner mener dette er vanskelig fordi det er forskjellige leverandører. Alle er ikke like smidige og enkelte kan ikke produsere i forskjellige farger, sier Ingels.

- Hva tenker du om klagen sendt til EHF?

- Vi har fått kopier fra alle som støtter innspillet. Det var Nederland som klaget, men vi har foreløpig ikke fått vite grunnen. Derfor har ikke vi gjort noe ennå, sier Ingels.

- Men er dere positive eller negative til regelen?

- Jeg vil ikke si om vi er verken positive eller negative, men dette kom så brått. Det burde kommet rett etter mesterskapet slik at vi hadde ett år på å komme i gang. Men det er pengene som rår, med tv, sponsorer og at ting skal se bra ut, sier Ingels.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Hjerneblødning

Enkelte håndballeksperter stusser også på sokk-reglene - men mener Norge er flinke som bruker lite energi på saken.

- Jeg skjønner at EHF ønsker at lagene skal se like ut, men det er en utfordring. Dette har vært poengtert i hele høst og jeg synes det kan bli litt mye. Men Norge har vært flinke til å fokusere på det sportslige, sier TV 3s ekspertkommentator Geir Oustorp til Dagbladet.

Forfatter og tidligere håndballreporter Stian Haraldsen - som har skrevet boka «30 år med håndballjentene» - er svært kritisk.

- Jeg skjønner at det må være noen regler for hva man kan gjøre på en håndballbane, men herregud - sokker? Dette blir bare helt meningsløst, rett og slett idioti! Danske Maria Fisker fikk ikke lov til å spille med hodebeskyttelsespannebåndet hun har brukt denne sesongen. De måtte lage et nytt. Hun vil bare beskytte hodet sitt, etter en kraftig hjernerystelse. Dette er hjerneblødning, EHF! sier Haraldsen, som også har publisert et innlegg på Facebook.

<strong>TV 3-EKSPERT:</strong> &nbsp;Geir Oustorp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TV 3-EKSPERT:  Geir Oustorp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Veronica Kristiansen fleiper med at hun ikke tør å foreslå overfor de andre lagvenninnene at hele laget nå heller bør bytte til svarte sokker - slik at hun slipper teip.

- Det er sikkert upopulært om jeg kommer med et forslag om å bytte til svarte sokker. Da får jeg sikkert ikke spille mer, sier Kristiansen og ler.

Norge - Russland spilles fredag klokka 20.45. Kampen vises på TV 3.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer