STO ALENE: Alejandro Villanueva fra Pittsburgh Steelers gikk alene ut og ble stående under den amerikanske nasjonalsangen. Resten av laget var i garderoben. Steelers møtte Chicago Bears på bortebane. Foto: Joe Robbins/Getty Images/AFP
STO ALENE: Alejandro Villanueva fra Pittsburgh Steelers gikk alene ut og ble stående under den amerikanske nasjonalsangen. Resten av laget var i garderoben. Steelers møtte Chicago Bears på bortebane. Foto: Joe Robbins/Getty Images/AFPVis mer

NFL-protest og Donald Trump:

Store protester mot Trump, men denne mannen er blitt et bilde på et splittet USA

Sto alene under nasjonalsangen, mens resten av laget var i garderoben.

(Dagbladet): Noen gikk ned på kne, noen ble stående ute på arenaen og andre ble igjen i garderoben.

På samtlige NFL-kamper i går var det protester fra spillerne mot USAs president Donald Trump under den amerikanske nasjonalsangen.

Trump provoserte mange i den amerikanske fotball-ligaen da han oppfordret til å sparke spillere som gikk ned på kne under nasjonalsangen.

Før søndagens NFL-kamper var det ventet en større protest. Og det ble mer omfattende enn kanskje mange hadde trodd.

På hver eneste kamparena var det spillere som knyttet nevnen, gikk ned på kne, eller sto med låste armer rundt lagkameratene i protest mot presidentens uttalelser. Ifølge nyhetsbyrået AP var det nå rundt 200 spillere som protesterte, mot bare seks spillere for ei uke siden.

Men markeringene ble også et bilde på et splittet USA.

OMSTRIDT: President Donald Trump har fått kritikk fra en rekke profilerte mennesker etter at han bad NFL-eiere om å sparke spillere som «kneler» under nasjonalsangen. Video: CNN / AP Vis mer

Ekssoldat markerte

Før Pittsburgh Steelers' møte Chicago Bears valgte Steelers å bli værende i garderoben under nasjonalsangen-

Men én spiller kunne skimtes ved spillertunnelen.

Steelers-spiller og offensive tackle Alejandro Villanueva (29) sto alene og holdt hånda på hjertet.

29-åringen har en fortid i militæret og var tre ganger i Afghanistan før NFL-karrieren tok av.

Ifølge ESPN skal Villanueva ha overrasket flere lagkamerater da han stilte seg opp alene.

Det skal nemlig ha vært interne diskusjoner i Pittsburgh Steelers om hvordan de skulle opptre under nasjonalsangen, blant annet om spillerne skulle stå hånd-i-hånd ute på arenaen.

Det endte likevel med laget ble værende i garderoben. Alle unntatt Alejandro Villanueva.

Splittelse

Villanueva var ikke tilgjengelig for amerikansk presse etter kampen i går, men lagkamerater innrømmer at de ikke var helt forberedt.

- Jeg ønsker ikke å kommentere det. Vi støtter Al. Han følte han måtte. Dette er en fyr som har tjent landet vårt. Vi takker ham for det, sier Steelers-spiller Cam Heyward til ESPN.

- Vi trodde alle var enige om å følge avtalen, sier James Harrison.

- Al er under spesielle omstendigheter. Han har vært gjennom mye og snakket om det. Jeg har stor respekt for Al. Jeg skulle likevel ønske det var en annen måte å gjøre dette på. Enkelte ser på nasjonalsangen som patriotisme, soldater og alt hva det betyr. Noen er lei seg, og jeg forstår begge sider av saken og at begge fronter vil gjøre det rette. Jeg skulle ønske det var en annen mulighet enn å gjøre dette under nasjonalsangen, sier David DeCastro.

STJERNE: Tom Brady. Foto: AFP
STJERNE: Tom Brady. Foto: AFP Vis mer

Pittsburgh Steelers' trener, Mike Tomlin, forteller at samhold er viktigst for laget, men uttaler seg ikke om spilleren som brøt med resten av laget.

- Det viktigste er å stå samlet. Vi skal ikke la oss splitte og vi er en gjeng med spillere fra ulike bakgrunn, rase, religion og så videre. Men dette er fotball. På grunn av vår posisjon blir vi dratt inn i møkk som dette. Noen har meninger, andre har ikke meninger. Vi vil beskytte alle, og vi er her for sporten, sier Tomlin.

Ligaens kanskje største stjerne, New England Patriots-quarterback Tom Brady, sto oppreiste med låste armer rundt lagkameratene før kamp mot Houston Texans.

- Jeg synes det er viktig å vise kjærlighet. Jeg har tro på at vi må samles. Vi har alle oppturer og nedturer, sånn er livet og vi må navigere etter beste evne, sier Tom Brady ifølge ESPN.

Startet i fjor

All støy rundt protestene i NFL startet for et drøyt år siden. Colin Kaepernick (29), som forrige sesong spilte i San Francisco 49ers, skapte oppstandelse før en oppkjøringskamp til sesongen 1. september i fjor.

Under den amerikanske nasjonalsangen gikk Kaepernick ned på kne i en protest mot politiets behandling av minoriteter.

- Jeg vil ikke reise meg for å vise stolthet over flagget til et land som undertrykker folk på grunn av hudfarge, sa Kaepernick.

Stuntet vakte oppsikt og flere fulgte Kaepernick gest i ukene som gikk. Samtidig splittet dette USA.

Quarterbackreserven fortsatte å gå ned på kne under «The Star-Spangled Banner» da NFL-sesongen endelig startet. Og da fulgte lagkameratene Eric Reid, Antoine Bethea og Eli Harold etter, og de to sistnevnte holdt også opp en knyttet neve.

MISFORNØYD: Den amerikanske presidenten Donald Trump er ikke spesielt fornøyd med at flere NFL-spillere, med Colin Kaepernick i spissen, kneler under nasjonalsangen for å markere dårlig behandling av minoriteter. Video: CNN Vis mer

Trump: - Spark dem

Fredag i forrige uke kastet USAs president Donald Trump bensin på bålet da han oppfordret NFL-lagene til å sparke spillere som protesterer under nasjonalsangen.

- Fansen burde forlate kampene når det (knelingen) skjer. Det viser mangel på respekt, sa president Trump på et republikansk folkemøte i Huntsville, Alabama.

- Ville dere ikke ha elsket det hvis NFL-eierne hadde sparket spillere som velger å vise respektløs oppførsel mot flagget vårt? Den (eieren) som tør å gjøre det, den vil bli landets mest populære person, fortsatte han.

Trump føler seg trygg på at knelingen vil ta slutt, spesielt hvis NFL-fansen reagerer.

- Jeg garanterer at det vil stoppe. Bare gå deres vei (når det skjer). Kampen vil uansett ikke være den samme mer, sa presidenten.

NFL-sjef Roger Goodell reagerer sterkt på Trumps siste utspill. Og både klubbeiere og spillere har uttalt seg negativt.

- Splittende kommentarer som dette viser en manglende respekt overfor NFL, vårt herlige spill og alle våre spillere. Det viser også en manglende evne til å forstå hvilken overveldende kraft klubbene og spillerne våre har i samfunnet, sier Goodell i en offisiell uttalelse.

Basket-bråk

Det er ikke bare NFL-spillere og ledere som er blitt provosert av president Trump.

Også flere av USAs største basketballstjerner er kritiske.

Stephen Curry hos de regjerende NBA-mesterne Golden State Warriors ønsker ikke å møte Trump. Tradisjonen tro inviteres mesterne av de fire store ligaene NBA, NHL, MLB og NFL til Det hvite hus.

Men Curry uttalte nylig at han ikke har noen interesse av å møte Trump.

- Det er fordi vi ikke står for det samme som vår president. Tingene han har sagt og tingene han ikke har sagt på de rette tidspunktene - at vi ikke vil akseptere det, sa Curry.

Da svarte Trump med å trekke invitasjonen.

Bråket fikk også andre NBA-profiler til å reagere. LeBron James og pensjonerte Kobe Bryant uttrykte støtte til Curry. -

Å besøke Det hvite hus var en stor ære helt til du møtte opp, skrev LeBron James på Twitter med adresse Trump.