Store spise-forstyrrelser blant gutta

Nye tall avslører omfattende spiseforstyrrelser blant mannlige toppidrettsutøvere. I forhold til den øvrige mannlige befolkningen, er guttas problem like alvorlig som toppidrettsjentenes. - Dramatisk, sier forsker Dr. Jorunn Sundgot-Borgen.


DRAMATISK: Jorunn Sundgodt Borgen legger frem dramatiske tall om spiseforstyrrelser innen idretten.

Hun henviser til en ny undersøkelse _ og følgende tall:

  • Åtte prosent av landets mannlige toppidrettsutøvere har spiseforstyrrelser.
  • Tilsvarende tall for den øvrige mannlige befolkningen er bare en halv prosent.

Sundgot Borgen synes tallet er skremmende høyt.

- For kvinner handler spiseforstyrrelser stort sett bare om å komme ned i vekt. For menn handler det like mye om å få muskelmasse. De tukler med kostpreparater og legger om treninga, og ofte uten veiledning. Da er det duket for en spiseforstyrrelse, sier Sundgot Borgen.

Stanse utviklingen
Hun har forsket på tilsvarende lidelser blant kvinner i mer enn ti år. De siste årene har hun ledet forskningsdelen av Olympiatoppens kvinneprosjekt.

De ferskeste undersøkelsene tyder på at norsk toppidrett har klart å stanse utviklingen av spiseforstyrrelser blant kvinnene. Antallet toppidrettskvinner med spiseforstyrrelser er det samme som for ti år siden, samtidig som antallet er fordoblet ellers i samfunnet. Men fortsatt har hver femte kvinne en spiseforstyrrelse.

Men i forhold til problemet blant befolkningen for øvrig, og den kvinnefokuseringen som har vært de siste årene, er det like oppsiktsvekkende at nesten hver tiende mannlige toppidrettsutøver har en liknende lidelse.

Sundgot-Borgen oppfatter kvinner som mer mottakelige enn menn i forhold til problemene rundt spiseforstyrrelser.

Instrument
- Kvinner oppfatter dette som et personlig nederlag. Mennene legger i større grad skylda på andre forhold. Dårlige trenere og kostilskudd uten forventet effekt, sier Sundgot Borgen _ som kjenner mannlige utøvere som er blitt pillemisbrukere etter å store doser med diverse kosttilskudd.

Hun mener også at de mannlige utøverne i større grad enn kvinnenen bruker kroppen som et instrument.

- Det er like naturlig at de spyr etter et måltid, som at de skal trene vekter dagen etter, sier Sundgot-Borgen.