Storelid overtar skøyte-tronen

HAMAR (NTB): Kjell Storelid går fortere og fortere for hver helg. Det er han alene om i skøyte-eliten. I Vikingskipet i dag holdt det til seier på verdenscupens 5000 meter, Storelids første på nesten fire år.

Norsk rekord og banerekord ble det også på stordabuen. Johann Olav Koss hadde gleden av å gratulere sin gamle løytnant med 6.34,40, som er 56 hundredeler under Johanns historiske OL-løp fra 1994. Den tiden var verdensrekord helt til sist helg.

- Kjells progresjon imponerer meg, sier trener Svein-Håvard Sletten. I verdenscuppremieren i Berlin for to uker siden ble det 4. plass på 6.39,74, i Heerenveen sist helg tredjeplass på 6.35,25 og i Vikingskipet ble det seier, på verdens tredje beste tid til nå.

- Dette var mer av et jobbeløp enn sist helg. Det er fortsatt mye å rette på, sier sindige Storelid. - Dessuten var det på tide med en seier i verdenscupen, legger han til. Den forrige var i sesongfinalen i mars 1994, da Koss fikk bank av Storelid i sitt siste internasjonale løp.

Tronskiftet har ventet siden. Storelid har slitt med skader og teknikk. Sist vinter hadde han problemer med de nye klappskøytene. Det har han ikke nå lenger.

Kniper tiendeler

Gianni Romme, som slettet verdensrekorden til Koss med 6.30,63 forrige helg, tror Storelid blir hardeste konkurrent i Nagano. - Men selv gikk jeg bare 95 prosent her idag, sier han med sitt brede glis.

Og Storelid? - Eg går alltid 100 prosent, slår han fast, med et enda lurere smil.

Nervekrigen foran OL er i godt gjenge, men løpene i Vikingskipet ga nederlenderne noen harde norske nøtter å tygge på.

- Den som vil vinne i Nagano må gå på 6.26, sier Romme.

For Storelid betyr det at han må kutte rundetidene med gjennomsnittlig sju tideler. Er det mulig?

- Med litt bedre svinger, litt raskere langsider, litt bedre is - jo, umulig er det ikke, sier Storelid, noe tenksomt.

Den gamle Kjell

<

Vinnerløpet i Vikingskipet var bunnsolid, med svakeste rundetid på 31,5 midtveis, som ble fulgt av 31,4-31,3-31,2-31,1 og en sisterunde, da samløpet med Remi Hereide var vunnet, på 31,4.

- Der så vi noe av den gamle Kjell, som går rundetidene ned på slutten. Det har han ikke gjort de siste par årene, sier trener Sletten.

Til helgen skal det gås NM i Geithus. Kjell Storelid gleder seg ikke akkurat til å gå 500 meter utendørs - et mareritt, mumler han - men han kan godt tenke seg å kvalifisere seg til EM i Helsingfors 9.-11. januar.

NM blir også sesongens første 10 000 meter. De som husker den gamle Kjell vet hva det kan bety.