Storeslem av gravid tobarnsmor

Fanny Blankers-Koen vant fire OL-gull.

BEIJING (Dagbladet.no): Historien om Fanny Blankers-Koen savner sidestykke. Den nederlandske friidrettshelten hadde egentlig alle odds mot seg - men skrev seg likevel inn i OL-historien.

Folk ba henne bli hjemme og passe på de to barna, men Blankers-Koen reiste til London-OL i 1948. Gravid med hennes tredje barn løp hun inn til fire gull på Wembley.

Og hun kunne vunnet enda flere medaljer, men idrettspampene var ikke så glad i damer på den tida.

Mottok hatbrev

En regel fortalte nemlig at kvinner bare kunne delta i tre individuelle øvelser. Fanny bestemte seg for å stille opp på 100 meter, 200 meter, 80 meter hinder og den korte stafetten.

Det ble gull i alle disiplinene for den råsterke tobarnsmoren.

Samtidig hadde hun verdensrekordene i lengde og høyde, så hun kunne fort sanket flere gull om hun hadde fått lov.

Men i etterkrigstida sto ikke kvinneidretten så høyt i kurs. Derfor var det mange som ytret sterke meninger om hennes OL-deltakelse, og hun var selv i tvil om det var riktig å reise fra barna. Ektemann og trener Jan Blankers klarte imidlertid å overtale henne.

MOTBEVISTE KRITIKERNE: Mange mente Fanny Blankers-Koen burde holdt seg hjemme med barna, men i stedet dro 30-åringen til London, hvor hun vant fire OL-gull. Foto: AFP
MOTBEVISTE KRITIKERNE: Mange mente Fanny Blankers-Koen burde holdt seg hjemme med barna, men i stedet dro 30-åringen til London, hvor hun vant fire OL-gull. Foto: AFP Vis mer

- Jeg fikk mange stygge brev før OL. Folk skrev at jeg måtte bli hjemme med ungene og at det ikke sømmet seg for en kvinne å løpe med kortbukser, har Blankers-Koen sagt.

30-åringen motbeviste kritikerne som mente hun var for gammel, og kopierte helten Jessie Owens, som også vant fire friidrettsgull, i Berlin-OL 1936. Seinere har også Carl Lewis gjort det samme, på hjemmebane i 1984.

Første løp som 17-åring

Fanny Blankers-Koen var et stort idrettstalent, og drev både med tennis, svømming, turn, kunstløp, fekting og friidrett. Hun var veldig usikker på hva hun skulle satse på, før en svømmetrener anbefalte henne å legge hele sjela i friidretten.

Først som 17-åring deltok hun på et friidrettsstevne. I hennes tredje konkurranse løp hun inn til ny nederlandsk rekord på 800 meter. Året etter reiste hun til Berlin, men det ble ingen medaljer på henne i OL-debuten. Hun møtte derimot forbildet Jessie Owens, og fikk autografen hans - noe hun også på sine eldre dager trakk fram som hennes største øyeblikk på friidrettsbanen.

Andre verdenskrig ødela det som skulle være hennes beste år på friidrettsbanen, men i skyggen av krigen slettet hun flere verdensrekorder.

Da krigen var over reiste hun til Oslo, hvor hun plukket med seg to EM-gull - bare seks uker etter at hun ble mor for andre gang.

To år seinere ble hun en nasjonal folkehelt da hun vant de fire første gullmedaljene Nederland noen gang hadde tatt i friidrett i OL - og hun ble raskt omdøpt til «Den flyvende husmoren».

Storeslem av gravid tobarnsmor

Århundrets utøver

Etter lekene ble hun hyllet i Amsterdam. Hun ble kjørt rundt i byen med hest og kjerre - og hun fikk en sykkel i gave.

- Da slipper du å løpe så mye, var beskjeden.

Selv skjønte hun ikke hvorfor folk lagde så mye oppstyr.

- Jeg husker at det føltes rart å ha gjort så mange mennesker glade. Samtidig var det tunge tider, så folk var glad over å kunne feire noe.

Hun forsøkte å løpe like fort i Helsinki-OL i 1952, men 34-åringen måtte reise medaljeløs hjem til Finland. Alderen hadde innhentet henne, og en strålende karriere gikk mot slutten. I tillegg til OL-gullene vant hun fem EM-titler, 58 gull i det nederlandske mesterskapet og hun slettet eller tangerte 20 verdensrekorder.

Derfor ble hun i 1999 hedret av det Internasjonale friidrettsforbundet under en galla i Monaco. IAAF kåret henne til århundrets kvinnelige utøver.

- Meg? Med tanke på alle de store kvinnelige utøverne som har konkurrert i dette århundret og alle de unge jentene som gjør det så bra, må jeg si jeg er overrasket, sa hun.

Fanny Blankers-Koen døde i januar 2004, 85 år gammel. Kort tid etterpå skrev journalisten Kees Kooman ei bok om henne:

En dronning med herreben.

Kilder: IAAF, CNN, BBC, The Independent og Wikipedia.

ÅRHUNDRETS UTØVERE: Det internasjonale friidrettsforbundet kåret i 1999 Carl Lewis og Fanny Blankers-Koen til århundrets utøvere.
GRAVID: Her løper Blankers-Koen inn til nederlands stafettgull. Seinere viste det seg at hun var gravid under lekene.
LEGENDE: Fanny Blankers-Koen vant sine siste gullmedaljer i Brüssel-EM i 1950.