Storfavoritten parkerte Alberto Contador i fjellene

Chris Froome overtok den gule trøya.

 I GULT:  Sky-kaptein Chris Froome knuste alle på den åttende etappen av Tour de France, og har skaffet seg et stort forsprang i kampen om den gule trøya. Foto:  AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / NTB Scanpix
I GULT: Sky-kaptein Chris Froome knuste alle på den åttende etappen av Tour de France, og har skaffet seg et stort forsprang i kampen om den gule trøya. Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Absolutt ingen kunne gjøre noe med Tour de France-favoritten Chris Froome på den åttende etappen.

Kampen om den gule sammenlagttrøya er spådd å stå mellom Sky-kapteinen og Saxo-Tinkoffs Alberto Contador.

Men Chris Froome har absolutt tatt første stikk, etter å ha gjort en kjempeinnsats på dagens etappe, som hadde målgang oppe på Ax 3 Domain, 1375 moh.

I mål endte Contador hele 1,46 min bak Froome. En ekstra bonus for Sky-laget var at Richie Porte kapret andreplassen.

- Jeg kunne ikke vært gladere. Det har vært en nervøs uke, men laget har gjort en fantastisk jobb denne uka. De har jobbet for meg, og det var utrolig deilig å kunne betale dem tilbake med en etappeseier. At Porte tok 2.plassen også - det er fantastisk, sier Froome etter målgang.

- Det er mye hard kjøring igjen. Nå har vi den gule trøya, og den skal beskyttes, sier storfavoritten.

Første ordentlige fjelletappe Dagens etappe var på forhånd spådd til å skulle handle om sammenlagtfavorittene, og hvem som holdt ut på den først ordentlige klatreetappen i Pyreneene.

Sky og Edvald Boasson Hagen kjørte hardt for Chris Froome på hele etappen, og byttet på jobben med Orica Green-Edge, som hadde Daryl Impey i den gule ledertørya.

Nordmannen måtte, i likhet med mange av spurterne og Impey, gi slipp på vei opp mot den ukategoriserte stigningen opp mot Col de Pailhères.

- Jeg hadde håpa jeg kunne dra lenger, men jeg hadde ikke bedre bein, sier Boasson Hagen til TV2.

Christophe Riblon fra AG2R lå i brudd fra start til det gjensto 35 kilometer. Da kom Nairo Quintana fra Movistar som en vind fra hovedfeltet og tok igjen franskmannen.

På den 15,3 kilometer lange stigningen opp til Col de Pailhères viste Movistar-rytteren seg som den sterkeste, og tok de 25 klatrepoengene som ble delt ut på toppen.

Over for Evans Pierre Rolland kom seg også fri fra hovedfeltet, og sikret seg 20 poeng i kampen om klatretrøya, men må foreløpig se seg slått av Froome også i kampen om klatretrøya.

Alle de norske fikk det tøft i fjellene, og måtte gi slipp på vi opp til den ukategoriserte stigningen - som er det høyeste punktet under årets Tour de France, på 2001 moh.

Og opp den siste stigningen mot Ax 3 Domaines var det bare sammenlagtfavoritten Chris Froome som holdt ut. Med 5,5 km igjen, takket Froome for selskapet og rykket alene.

- Det var en sånn dag hvor alt gikk som planlagt. Vi brukte laget vårt akkurat som det skulle, sier en storfornøyd Richie Port.

Blant de som ikke maktet og holde ut i dag var BMC-kaptein Cadel Evans. Han mistet lagkamerat og storfavoritt til den hvite ungdomstrøya, Tejay van Garderen, på vei opp den siste stigningen.

Evans innser at kampen om den gule trøya allerede er kjørt for hans del.

- Jeg var ikke på mitt beste i dag, men jeg hadde ingen anelse om at differansene skulle bli så store, sier Evans.

- Det er over for min del, slår australieren fast.

Lars Petter Nordhaug var den av nordmennene som hang med best i bakkene.

- Jeg kunne sikkert trilla inn for lenge siden, og jeg hang med lenge i bakken. Men så kjente jeg at det ble tungt, og at jeg ikke kom til å ha noe å bida med, og ta tok jeg det med ro, sier Nordhaug, som kan glede seg over at lagkameratene Bauke Mollema og Laurens Ten Da tok fjerde- og femteplassen på dagens etappe.