Storkampen spilles ikke i kveld

Store protester i Manchester. Storkampen mellom Manchester United og Liverpool er utsatt.

PROTESTER: - Nå blir supporterne tatt på alvor, sier sportsjournalist i Dagbladet Jonas Giæver. Dato: 2. mai 2021. Video: AP / Twitter. Foto: Carl Recine / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Kampen mellom Manchester United og Liverpool er utsatt - og spilles dermed ikke i kveld. Ny dato kommer seinere. Manchester United bekrefter også at kampen er utsatt av sikkerhetsmessige grunner.

- Vi vil sammen med Premier League finne et nytt tidspunkt, skriver klubben i en pressemelding.

- Fansen vår er lidenskapelige opptatt av Manchester United, og vi respekterer retten til ytringsfrihet og fredfulle protester. Vi står ikke inne for handlingene som har satt supportere, ansatte i klubben og politiet i fare. Vi takket politiet for hjelpen, skriver klubben videre.

Premier League fordømmer på sin side deler av det som ble gjort under protestene.

«Vi forstår og respekterer den sterke følelsen, men fordømmer alle voldshandlinger, skader som følge av kriminalitet og inntrenging, særlig med tanke på brudd på smittevern med hensyn til Covid-19. Fans har mange arenaer hvor de kan komme med sine meninger, men handlingene til et mindretall i dag kan ikke rettferdiggjøres», skriver Premier League i en pressemelding.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hva nå?

Manchester United spiller Europa League-kamp mot Roma torsdag, og må ha minst to dagers hvile før denne kampen. Dermed er det kun morgendagen som eventuelt er ledig, hvis den skal spilles i denne runda.

Ifølge tidligere Liverpool-spiller Stan Collymore ble det diskutert om Liverpool skulle bli en natt til i Manchester, hvis kampen spilles mandag. Samtidig må Manchester United ta høyde for at det kan bli nye protester i morgen, dersom kampen spilles da.

Manchester United skal spille fem (trolig seks med Europa League-finalen 26. mai - klubben slo Roma 6-2 i første oppgjør) kamper fra 6. mai fram til 23. mai. Dermed er det få ledige datoer den utsatte Liverpool-kampen kan spilles på.

Den kan i teorien klemmes inn mellom ligakampene mot Leicester (onsdag 12. mai) og Fulham (spilles trolig onsdag 19. mai), men da må Liverpool flytte sin kamp mot WBA - som skal spilles 16. mai.

De røde spiller 8. mai og har så åtte dager hvile, og det kan derfor i teorien være mulig å flytte WBA-kampen noen dager tilbake og spille mot United f.eks 15. eller 16. mai.

Det er også en mulighet at storkampen flyttes til etter siste serierunde, noe som har skjedd tidligere, men det virker lite trolig siden lagene har noe å spille for (Liverpool kjemper om topp 4, blant annet) - fordi alle kamper i siste serierunde normalt spilles samtidig.

Kaos

Sky Sports meldte i femtiden om tusenvis av fans utenfor stadion og et hundretall personer på innsida. Det var også en håndfull supportere utenfor spillerhotellet til Manchester United - og en gruppe til tett ved hotellet, meldte Sky Sports i sin livefeed.

Old Trafford ble tømt for fans to ganger i løpet av noen timer, og sikkerheten overfor spillerne og øvrig støtteapparat er det som selvfølgelig prioriteres før kampen eventuelt skulle sparkes i gang. Dommerteamet til kveldens kamp, med Michael Oliver i spissen, skal ha vært på plass på stadion i timene før opprinnelig kampstart.

AP-journalist Rob Harris melder om sammenstøt mellom supportere og politiet utenfor Old Trafford, og har lagt ut et bilde der det ser ut som det går voldsomt for seg.

VOLDSOMT: Politi og supportere barker sammen utenfor Old Trafford. Foto: REUTERS/Carl Recine/NTB
VOLDSOMT: Politi og supportere barker sammen utenfor Old Trafford. Foto: REUTERS/Carl Recine/NTB Vis mer

Politiet jobbet lenge med å fjerne de store grupperingene utenfor Old Trafford, og det så ut som det tidvis gikk vilt for seg ut fra TV-bilder. Samtidig spredde folkemengden seg og de fleste lyttet til beskjeden fra politiet.

- Det var ikke måte på hva som skjedde da den siste horden ble jaget bort fra Old Trafford. Akkurat da føltes det litt for ampert for min smak. Det har vært på grensen her i dag. Det startet fredelig, men så smalt det. Det har vært en gradvis økning i aggresiviteten hele tida, men jeg syns det ble litt for skummelt på slutten her da det fløy gjenstander i alle retninger. Det er godt at politiet begynner få kontroll, sier TV 2-reporter Per-Atle Karlsen, som står utenfor Old Trafford.

Politiet dannet etter hvert en jernring rundt stadion og håpet var lenge at kampen skulle spilles i løpet av kvelden.

- Jeg er overrasket over styrken på protestene. Jeg vet hvor sinna de er, sier journalisten Andy Mitten til TV 2 om supporterne.

Store protester

Det meldes fra britiske journalister at både Manchester United- og Liverpool-apparatet fortsatt var på sine respektive hotell og aldri kom seg på stadion.

United-laget er normalt på The Lowry i timene før kamp, og det hadde også samlet seg store folkemengder her for å protestere mot klubbens eiere - Glazer-familien.

Den amerikanske Glazer-familien tok over Manchester United i 2005, og er beskyldt for å ha tatt ut milliarder fra Manchester United samtidig som de har ført sin egen gjeld over til klubben.

Det var store protester i starten av Glazer-perioden, men de siste åra har det vært rolige. Det blusset for alvor opp igjen da Manchester United var blant de 12 klubbene som ville bryte ut og lage Super League - en ny europeisk cup hvor 12 av 15 lag var garantert plass uavhengig av resultat.

I ettertid har flere engelske klubbeiere fått merke store protester og kritiske stemmer, fra supportere som mener de ikke ble hørt da lanseringen kom uten støtte fra dem, spillerne eller støtteapparatet i de 12 storklubbene det gjaldt.

Kaos

Normalt er spillerne på plass på stadion fra halvannen til to timer før kampstart, og derfor lå det i kortene at kampen ble utsatt.

Tidligere Liverpool-spiller Stan Collymore meldte at «kampen med stor sannsynlighet blir utsatt», men meldte samtidig at begge klubbene har blitt bedt om å forberede seg på at kampen sparkes i gang til oppsatt tid.

Det rapporteres også at det ikke har vært brudd på coronarestriksjonene, siden fansen som stormet banen ikke har vært i spillergarderobene.

BBC-journalist Gary Flintoff melder at den neste «vanskelige» oppgaven ville bli når de to spillerbussene omsider ville ankomme stadion, fordi det hadde kommet meldinger om at fansen vil forsøke å stoppe lagene fra å komme fram. Det slapp de å forholde seg til.

«Vi bestemmer når dere spiller», står det blant annet på noen av bannerne som fansen hadde med seg.

- De har makten akkurat nå, det er ikke politiet, det er ikke Manchester United, det er ikke Premier League, det er supporterne som bestemmer om kampen blir spilt i dag, sier Brede Hangeland i TV 2-studio.

- Tviler sterkt

Sky Sports meldte at supportere nok en gang stormet gressmatta på Old Trafford, etter at folkemengden trakk seg tilbake tidligere på dagen.

«Jeg tviler sterkt på at kampen kan bli gjennomført. Lagene har fått beskjed om å ikke forlate hotellet før det er trygt både utenfor hotellet, på vei til stadion og inne på stadion. Slik det ser ut nå», blir det vanskelig, skriver Sky Sports Geoff Shreeves.

Laurie Whitwell i The Athletic melder at personell undersøkte banen for skader, og at TV-kameraer blant annet skal være knust.

«Det er stor usikkerhet om kampen blir spilt», meldte Whitwell tidlig.

- Nok er nok

Sky Sports-ekspert Gary Neville har også uttalt seg om protestene.

- Det er en stor mistillit fra fotballfansen, dette handler ikke bare om Manchester United-fansen. De sier at nok er nok. Glazer-familien har vært stae i mange år, men de sliter med å ha de finansielle musklene denne klubben trenger. Jeg mener at det er riktig å selge nå, sier Gary Neville til Sky Sports.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer