Fotball-EM:

Storklubben kan ha tapt milliardsum

Det italienske landslaget har blendet alle under sommerens EM. Tre av de største stjernene har de siste åra forlatt Milan for en slikk og ingenting.

SUPERDUO: Matteo Pessina og Manuel Locatelli har en fortid i AC Milan. Nå herjer de for Italia. Foto: Pool via REUTERS/Carl Recine
SUPERDUO: Matteo Pessina og Manuel Locatelli har en fortid i AC Milan. Nå herjer de for Italia. Foto: Pool via REUTERS/Carl Recine Vis mer
Publisert

Fotball-EM 2021

EM-program

Italia har blendet de aller fleste dette mesterskapet med fantastisk fotball, og står fortjent i en kvartfinale mot Belgia.

I løpet av EM har spillere som Manuel Locatelli og Matteo Pessina i tur og orden stått fram for «Gli Azzuri», til manges store begeistring.

Locatelli dansa seg blant annet forbi forsvarere i seieren over Sveits, og scora to mål, mens Pessina ble matchvinner mot Wales, og scora også i åttedelsfinalen mot Østerrike.

Milliardsummen som forsvant

Det som uansett vekker oppsikt er at Locatelli og Pessina, så vel som førstekeeper Gianluigi Donnarumma og Bryan Cristante, alle har ei fortid i AC Milan.

Ifølge flere medier skal Milan ha solgt Locatelli for 14 millioner euro til Sassuolo i 2018, mens Pessina skal ha kosta 1.7 millioner euro da han bytta ut AC Milan med Atalanta i 2017.

Man har også nevnte Cristante, som nå er i Roma, som ikke har vært like deltakende i dette mesterskapet. Han gikk til Benfica for rundt 5 millioner euro i 2014, ifølge portugisisk presse.

På toppen av dette har man stjernekeeper Gianluigi Donnarumma, som sto uten kontrakt i AC Milan da vi skrev 1. juli 2021 i kalenderen, og forsvinner vederlagsfritt.

MÅTTE VEKK: Manuel Locatelli har strålt etter overgangen fra AC Milan. Foto: Federico Proietti/Sync/AGF/Shutterstock
MÅTTE VEKK: Manuel Locatelli har strålt etter overgangen fra AC Milan. Foto: Federico Proietti/Sync/AGF/Shutterstock Vis mer

Ifølge det anerkjente nettstedet Transfermarkt, så har disse fire spillerne en samla markedsverdi på 133 millioner euro, eller rundt 1.4 milliarder kroner etter dagens kurs.

En som kjenner godt til AC Milan, og hvordan klubben har håndtert situasjonen de siste åra er TV 2-ekspert Mina Finstad Berg.

Hun mener at det er tydelig at Milan har gjort veldig mye feil på overgangsmarkedet.

- Det viser at det er et problem hva angår tålmodighet. Det ser man med Locatelli. Man lever i en verden der tenåringstalentene skal regjere, se på Haaland, Sancho, Pedri og Mbappé, de er verdensstjerner før de hadde vært aktuelle for en norsk russedress. Det er helt usannsynlig høye forventninger til dagens spillere, sier Finstad Berg til Dagbladet.

Selv om hun stiller spørsmål rundt den faktiske verdien som Transfermarkt oppgir, så er hun enig i at det italienske firkløveret uthever et problem som har vedvart i Milan.

- Milan har pissa litt i buksa for å holde seg varme. De har solgt for å holde økonomien på plass, men samtidig behandla overgangsvinduet eksepsjonelt ræva, sier Finstad Berg.

FØLGER MILAN TETT: Mina Finstad Berg. Foto: Pressefoto/TV 2
FØLGER MILAN TETT: Mina Finstad Berg. Foto: Pressefoto/TV 2 Vis mer

- Spesielt i den perioden da Leonardo var sportsdirektør. Da brukte Milan nesten 200 millioner euro på én sommer i 2017, og det er bare Franck Kessié man kan si fungerte. Det sier litt om hva som har skjedd der.

- Helt på trynet

Finstad Berg er klar på at man over lengre tid så at det bodde noe helt spesielt i Locatelli, lenge før han blendet «hele verden» i Sassuolo.

- Locatelli spilte en del da Montolivo var skada, han ble henta opp av Sinisa Mihajlovic som også ga Donnarumma sin debut, sier TV 2-eksperten.

TALISMAN: Matteo Pessina har vist seg som gull verdt for Italia. Foto: Pool via REUTERS/Laurence Griffiths
TALISMAN: Matteo Pessina har vist seg som gull verdt for Italia. Foto: Pool via REUTERS/Laurence Griffiths Vis mer

Tidligere har den anerkjente italienske journalisten Gabriele Marcotti uttalt til Dagbladet at spillere som Locatelli tilhører en lei italiensk tradisjon.

- I Italia har vi en greie med det vi kaller «å brenne en unggutt». Det betyr at dersom en unggutt starter for et storlag og ikke presterer, så er man umiddelbart på ham og ødelegger selvtilliten hans, fortalte Marcotti.

Det er en tradisjon Finstad Berg også kjenner til, og mener fort kan ha motivert 23-åringen.

- Jeg er ikke overrasket i det hele tatt over Locatelli. Milan var klønete, det er åpenbart helt på trynet å ikke satse på en spiller fra eget akademi med det talentet Locatelli har.

GJENOPPBYGGING: Paolo Maldini er mannen som har fått mye av ansvaret for å gjenoppbygge Milan nå. Foto: REUTERS/Daniele Mascolo
GJENOPPBYGGING: Paolo Maldini er mannen som har fått mye av ansvaret for å gjenoppbygge Milan nå. Foto: REUTERS/Daniele Mascolo Vis mer

Hva angår situasjonen rundt Gianluigi Donnarumma, så er historien en annen. Der har det lenge vært rapportert at Milan ønsker å forlenge med keepertalentet, men etter mange måneders murring fikk styret nok.

Siden har klubben signert Mike Maignan fra Lille, og Donnarumma er ferdig i klubben når juni blir til juli.

- Det er ikke Milan som har gjort noe feil med Donnarumma. Der har man valgt å ikke gå med på en økonomisk avtale man ikke har råd til, forklarer Finstad Berg.

- De har gjort alt som har stått i deres makt, og dette er fullstendig håpløst for Milans del, men samtidig så er ikke Milan i en situasjon der de kan gå med på de summene det snakkes om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer