Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Storklubben som forsvant

Åge Hareide og Viking skulle kjempe om medaljene. Etter ni kamper ligger klubben helt sist i Tippeligaen. Dagbladet dro til Stavanger for å finne ut hva som feiler den gamle storheten.

ÅGE HAREIDE: Vandrer i ensom majestet på Vikings treningsanlegg i Jåttåvågen i Stavanger. Alle foto: Erik Hattrem/Dagbladet
ÅGE HAREIDE: Vandrer i ensom majestet på Vikings treningsanlegg i Jåttåvågen i Stavanger. Alle foto: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer

STAVANGER (Dagbladet): «I 2008, 2009 og 2010 har ikke A-laget nådd sine sportslige målsettinger med henholdsvis sjette-, tiende- og niendeplass».

Det er slik klubben selv skriver det i sin årsmelding fra i fjor.

For 20 år siden tok Viking gull i den nystartede Tippeligaen. Siden 1991 har bare fire lag unngått nedrykk fra landets øverste serie. Lillestrøm, Brann, Rosenborg og Viking. Mandagen denne uka høljet regnet tungt ned over oljebyen Stavanger.

De få meterne ut til drosja som venter utenfor ankomsthallen på Sola flyplass er søkk våte.

- Til Viking stadion.

- Å, er du ny fotballspiller på vei kanskje, spør drosjesjåføren.

- Nei, vi kommer fra Dagbladet og skal skrive om Vikings tunge tid.

- Ja ja, det spiller for så vidt ingen rolle, de trenger den hjelpen de kan få, repliserer han lattermildt.

Østenstads hemmelighet Vi er dypt inne i Stavanger Aftenblads oppskrift på hvordan 4—3—3-formasjonen skal berge Viking da sportsdirektør Egil Østenstad kommer inn i klubbkantina. Østenstad, som setter seg til rette i sofaen, bærer på en hemmelighet. Ingen vet at han har planlagt sin egen oppsigelse som leveres styret kvelden etter.

120 millioner kroner og fem år etter at han startet, skal han kaste inn håndkleet. Men at Viking ikke er det Østenstad ønsket å bygge opp, holder han ikke hemmelig.

- Vi er langt unna egne forventninger til lagets prestasjoner. Viking har opplevd en forferdelig dårlig sesongstart, forteller Østenstad, og utdyper:

- Årlig deltakelse i europacupen er klubbens målsetting, sier Østenstad, som må helt tilbake til 2007 før han finner en utgave av Viking han er fornøyd med.

Tar sin skyld Østenstad frykter nedrykk. Han sier ingen er fritatt for slikt. Et nedrykk han — om det skulle inntreffe — vil ta en stor del av skylda for. Selv slipper han å bivåne et nedrykk fra lederplass. Oppsigelsestida utløper i oktober.

- Alle er skyldige i situasjonen vi er i. Men jeg må ta en større del av skylda som sportslig ansvarlig. Det er noe som følger jobben.

Den jobben er ikke godt nok utført, hevder flere sterke røster i Stavanger.

Mangeårig sportsjournalist i Stavanger Aftenblad, Jan Erik Larsen, tror at den sportslige ledelsen i Viking ikke har vært åpne nok for å samarbeide med kvalifiserte agenter og speidere. Derfor er de beste spillerne uteblitt. Vi sitter midt i hjertet av avisas sportsredaksjon. Rundt oss er Larsens kollegaer. Det de ikke vet om Viking, vet trolig heller ikke Viking selv.

- Vi i avisa har regnet ut at Østenstad alene har handlet spillere for rundt 120 millioner kroner. Jeg tror ikke klubben har hatt et godt nok nettverk av agenter og speidere, sier han. Heller ikke signeringen av Erik Nevland er noe han mener Viking bør skryte av.

- Det er kanskje en grunn til at Erik Nevland bare spilte ti-femten minutter av kampene i Premier League, sier han og smiler.

Kallio kollapset. Larsen forteller at han har inntrykk av at sterke personligheter i fjorårets trenerteam ikke fungerte optimalt sammen.

KALLIO-DEBATTEN: Husker tidligere Viking-spiller Børre Steenslid godt. - Dårlig form og høy lønn, sier Steenslid om finnen.
KALLIO-DEBATTEN: Husker tidligere Viking-spiller Børre Steenslid godt. - Dårlig form og høy lønn, sier Steenslid om finnen. Vis mer

- Roger Nilsen ble på høstparten i fjor sagt opp fra sin jobb i trenerteamet. Klubben sa det var for å spare penger. Så hentet de Toni Kallio for en pengesum som kunne ha lønnet Nilsen i ytterligere ett år. Kallio var pill råtten da han kom. Han brøt sammen under de fysiske testene, forteller Larsen.

- Det var jeg som testet Toni Kallio. Han hang overhodet ikke med i mitt tempo, sier den avskjedigede Roger Nilsen til Dagbladet og humrer.

Nilsen forteller at både han og medisinsk ansvarlig i Viking, Tor Arne Åsen, sa ifra om at det ikke ville være forsvarlig å kjøpe Kallio.

- Men Østenstad hentet ham, mot våre anbefalinger, sier han.

Finske Kallio hadde ikke spilt fotball på evigheter. Alt han fikk med seg fra tiden i Viking var en haug med penger og noen få minutter som innbytter i én kamp.

At klubben valgte å hente et fysisk vrak fikk ringvirkninger langt inn i spillergarderoben.

Ikke uflaks Tidligere Viking-spiller Børre Steenslid forteller:

- Vi snakket en del i garderoben om Kallios høye lønn og elendige form. Den korte tiden han var der tjente han vel over 500000 kroner. På samme tid fikk Roger Nilsen avskjed i klubben av økonomiske grunner, sier Steenslid som nå er i Molde.

- Jeg forlot Viking for å få et nødvendig spark i «ræva». Karrieren var ikke oppadgående på en slik måte jeg selv ønsket, sier han.

Steenslid er klar på at det er ikke uflaks og tilfeldigheter som har ført Viking til tabellens dype bunn.

- Jeg har sett mange av lagets kamper i år og kjenner ikke laget igjen fra kamp til kamp, det virker veldig ustrukturert, sier han. Roger Nilsen mener klubbens pengebruk til tider har vært håpløs og Egil Østenstad erkjenner at en del penger er blitt brukt på feil spillere.

- Klubben har ikke brukt nok penger på rett spillere. De har ønsket å være uavhengig av eksterne investorer. Med eksterne investorer, kunne gode spillere blitt kjøpt inn, sier Roger Nilsen.

- Kan du gi noen eksempler?

- I 2008 kikket jeg på Makthar Thioune. Også Uwe Rösler, som da var trener, ville ha Thioune. Men Østenstad sa nei og Thioune havnet i Molde.

Nilsen mener Viking sliter med et merkelig selvbilde. Viking er for arrogant og fokuserer på helt feil områder i sin sportslige satsing.

- Viking har aldri kunnet gi trenertyper som Ronny Deila sjansen. Viking er altfor opptatt av å sikre seg kjente navn. De er veldig nøye med å analysere treneransettelsene og ikke fullt så nøye ved spillerinnkjøp, fastslår Nilsen.

- Ha-ha, sier Åge Hareide, ikke til Nilsens drodling om trenerkabalen, men til Dagbladets påstand om at Hareide er uoppsigelig fordi han har så lukrativ kontrakt. Hareide har etter det Dagbladet erfarer 250000 kroner i månedslønn, uten at han på noen som helst måte bekrefter det selv.

Vis mer

Det er blitt tirsdag i Stavanger.

Det er lite nedbør i lufta, men fortsatt gråvær. Noen timer tidligere har Hareide brukt bassrøsten sin på treningsfeltet.

- Kom igjen, slå opp. Bra jobbet, Bengt, roper Hareide. Assistenttrener Svein Fjælberg gjentar Hareides ord som et lydbånd, bare en del hakk lavere.

Visste hva som ventet Avtalen var å møte Åge Hareide litt utpå ettermiddagen. På vei fra treningsfeltet og bort til stadionkolossen i Jåttåvågen, et område hvor flere av byens kjendiser har valgt å bosette seg, hører jeg den dype røsten bak meg.

- Vi kan ta det intervjuet med en gang, vi tar noen brødskiver og en kaffe, sier Hareide.

Hareide, som bortsett fra et lite stuntoppdrag som trener i svenske Örgryte, kom fra jobben som landslagstrener, hevder over rekesmørbrød og lettmelk, at han visste hva som ventet i Viking. Eller i alle fall nesten.

- Jeg visste at Viking ville by på hardt arbeid. Men noen ganger blir utfordringa større enn forventet. I fjor var vi ekstremt skadeutsatt og vi manglet en periode hele midtbanen.

- I en offensiv fotballfilosofi må man ha hellet med seg begge veier. Vi blir brutalt straffet for den minste defensive feil, sier han.

Hareide nekter å la seg knekke. Det synkende vikingskipet skal berges.

- Jeg må være så ærlig å innrømme at Viking er i en krise. Det sier trener Åge Hareide.
- Jeg må være så ærlig å innrømme at Viking er i en krise. Det sier trener Åge Hareide. Vis mer

- Jeg må være så ærlig å innrømme at Viking er i en krise. Dagens stall på 20 utespillere, der to er langtidsskadd og seks er juniorer, gir meg bare 12 A-spillere. Det burde ha vært gjort en bedre jobb med å dekke opp for Patrik Ingelstens fravær, sier han, og forteller at det var etter 4—0-tapet mot Start i april den virkelige krisa inntraff.

- Etter det tror jeg spillerne ble mer bundet og redde for å gjøre feil. Det er i motgang det er viktig å ha nok erfarne spillere å lene seg på. Spillere i motgang tenker på konsekvensene av sine handlinger, sier Hareide.

Grubling og endring - Har du tenkt mye over dine handlinger som Viking-trener den siste tida?

- Jeg har aldri tidligere grublet og tenkt så mye på jobben, som jeg har gjort i det siste, sier han, og medgir at han kanskje er blitt til en annen person enn tidligere i karrieren.

- Det er mulig jeg har endret meg med åra og nå oppfattes på en annen måte av spillerne. Jeg er nok ikke slik som da jeg tok fatt på min første trenerjobb i Molde.

DAGBLADET: Lørdag 11. juni. FOTO:FAKIMILE
DAGBLADET: Lørdag 11. juni. FOTO:FAKIMILE Vis mer