Storklubbene langflate etter «den nye Ronaldo»

Det er ventet at en storklubb vil bla opp 1,2 milliarder for supertalentet João Félix i løpet av sommeren.

STORTALENT: Benficas João Félix har imponert stort i den røde trøya. Det har skaffet oppmerksomhet fra store deler av Europa. Foto: Pedro Nunes/Reuters/NTB Scanpix
STORTALENT: Benficas João Félix har imponert stort i den røde trøya. Det har skaffet oppmerksomhet fra store deler av Europa. Foto: Pedro Nunes/Reuters/NTB ScanpixVis mer

Et navn du sannsynligvis kommer til å høre mye i sommer er João Félix. Den 19 år gamle Benfica-angriperen er svært ettertraktet, og det er ventet at han vil finne seg en ny klubb før overgangsvinduet stenger.

De som ikke følger portugisisk fotball fikk et innblikk i hva Félix kan gjøre med en ball, da han scoret tre mål mot Eintracht Frankfurt i Europa League - som tidenes yngste til å klare den bragden.

- Han er et sjeldent talent for portugisisk fotball og Benfica. Fortsetter han slik, blir han ikke i Benfica lenge, sa Eintracht-trener Adi Hutter etter nederlaget.

Félix fikk også sin landslagsdebut denne måneden, selv om han ikke imponerte med flagget på brystet mot Sveits.

I løpet av de siste månedene har unggutten blitt ryktet til de fleste storklubbene i Europa, deriblant Real Madrid, Atlético Madrid, Juventus, Manchester City og Manchester United.

Klausul

I februar ble det hevdet at Ole Gunnar Solskjær og Manchester United var villig til å legge 500 millioner kroner på bordet for å sikre seg stortalentet.

I mars gikk det rykter om at Manchester City var villig til å bla opp hele 1,2 milliarder for ham - det som skal være utkjøpsklausulen til portugiseren.

Klausulen var opprinnelig på halvparten av det beløpet (60 millioner euro), men allerede etter to-tre kamper innså Benfica at klausulen måtte økes. Så imponerende var Félix i kamper for klubben.

Ifølge rapporter blir han kalt «1,2 milliarders gutten» av lagkamerater på grunn av klausulen. Félix slo igjennom som playmaker, men har blitt til en målfarlig spiss under manager Bruno Lage.

HEDRET: Rett etter klokka 18 søndag ble statuen av Nils Arne Eggen avduket utenfor Lerkendal. Hovedpersonen selv spøkte med at han satt i rullestol. Video: Håkon Brandsnes / Dagbladet Vis mer

Har kommet bud

Forrige uke avslørte Benfica-president Luis Filipe Vieira at Félix hadde blitt tilbudt 105 000 pund i uka (rundt 1,15 millioner kroner) av en Premier League-klubb - uten å avsløre hvilken klubb det dreier seg om.

Samtidig informerte Vieira om at Benfica håper å få til en avtale som gjør at han blir lånt ut til klubben neste sesong. Tabloidavisa Daily Mirror hevder at Manchester City-manager Pep Guardiola skal være villig til å gjøre nettopp det, fordi han ikke trenger en ny angriper som kan avlaste superstjerne Sergio Agüero (31) før om noen år.

Samtidig kan en slik avtale gjøre at den engelske seriemesteren vil få 19-åringen for en billigere penge. Det er nok iallfall det City håper på. Benfica vet samtidig godt hvor stort talent Félix er.

- João Félix kan vinne Gullballen siden han er en ung mann med hodet på rett plass, sier Vieira til Radio Renascenca, gjengitt av spanske Marca.

- Han er 19 år og er i rampelyset, men han er fortsatt den samme. Han har en stor framtid foran seg og han vil bli en toppspiller, jeg er ikke i tvil om det, sier klubbpresidenten videre.

Sammenliknes med Ronaldo

Det er lett å sammenlikne Félix med Juventus' superstjerne Cristiano Ronaldo, som er fra samme land som unggutten. Det er store sko å fylle. 19-åringen har også fått det passende kallenavnet «den nye Ronaldo».

- Jeg vet ikke om han vil erstatte ham, men han vil bli veldig viktig for portugisisk fotball, sier Vieira, som peker på at han kan oppnå det samme som Citys Bernardo Silva.

Félix scoret 20 mål på 43 kamper for Benfica forrige sesong. Selv om han sammenliknes med Ronaldo, er han en annen spillertype. Han er mer lik en spiller som brasilianske Kaká.

Félix har selv uttalt at han trives i Benfica.

- Jeg har det bra her, jeg er veldig glad, jeg elsker klubben. I elsker fansen som elsker meg, har han uttalt til klubbens offisielle hjemmeside, gjengitt av Sky Sports.