Storklubbene sikler etter Portugals joker

Quaresma lurer i kompisens skygge.

• Følg Portugal - Tyrkia direkte på Dagbladet.no fra 20.45!

GENEVE (Dagbladet.no): Søkelyset er rettet mot Cristiano Ronaldo (23) når Portugal i kveld starter sitt forsøk på å forbedre andreplassen fra EM på hjemmebane for fire år siden.

I alt oppstyret kan portugiserne håpe at Tyrkia glemmer at det kanskje spiller en nesten like kjappfotet og teknisk ving på motsatt side.

Ricardo Quaresma (24) er en mulig joker på venstresiden for Portugal. Han spiller gjerne der, selv om han er høyrebeint. Men så lenge han legger like presise innlegg med utsiden av høyrefoten som noen annen gjør med innsiden av noen som helst fot, er ikke det noe problem.

Spørsmålet er om landslagssjef Luiz Felipe Scolari velger det tryggere alternativet og bruker Simão på venstrekanten. Men Simão kan også bli foretrukket framfor Deco bak spissen Nuno Gomes i 4-2-3-1 med Ronaldo og Quaresma på hver sin side av seg.

Spilte sammen i Sporting

Quaresma og halvannet år yngre Ronaldo var begge stortalenter i Sporting Lisboa. Og det var Quaresma de fleste hadde ventet skulle slå gjennom først.

De to fikk ikke spille mye samtidig, treneren Laszlo Bölöni brukte gjerne ett av sine unge vingtalenter om gangen. Og i 2003 dro de hver sin vei.

MAGIKER: Ricardo Quaresma kalles gjerne for Harry Potter i Portugal, på grunn av sine magiske triks på vingen. Foto: AP/SCANPIX
MAGIKER: Ricardo Quaresma kalles gjerne for Harry Potter i Portugal, på grunn av sine magiske triks på vingen. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Ronaldo reiste til Manchester hvor ganske snart ble en suksess, mens Quaresma til Barcelona og opplevde motsatt utvikling. Likevel har de bevart vennskapet.

- Selv om jeg dro til Barcelona og så Porto, mens han dro til Manchester United, har vi fortsatt å være gode venner. Han var en veldig talentfull unggutt, så jeg er ikke overrasket over at han gjør det så godt nå. Og nå er det flott å spille sammen på landslaget igjen, sier Quaresma i et intervju med det offisielle EM-magasinet.

Vraket fra VM-troppen

For Quaresmas vei til suksess ble mer humpete. I Barcelona kom han på kant med Frank Rijkaard. Variable prestasjoner på banen og et ustabilt temperament gjorde at katalanerne med glede puttet ham i potten da de hentet Deco fra Porto i 2004.

Tilbake i hjemlandet har Quaresma blomstret igjen, men ikke mer enn at han ble vraket fra Scolaris VM-tropp i 2006, da Portugal ble nummer fire etter tap mot vertsnasjonen Tyskland i bronsefinalen.

Quaresma fikk imidlertid spille fra start i de fire siste kvalikkampene i fjor høst. Det gjenstår altså å se om Scolari vil bruke ham fra start her i Sveits og Østerrike, men om han så kommer inn som en joker, har han alt som skal til for å sette sitt preg på mesterskapet.

På flyttefot igjen

Og på tribunene sitter noen av fotballens feiteste lommebøker og følger hver eneste overstegsfinte, cruyffvending og krossball han serverer. Inter, Real, Chelsea, Arsenal og Liverpool skal være blant storklubbene som vurderer ham nøye.

Storklubbene sikler etter Portugals joker

For nøyaktig en uke før mesterskapet varslet Quaresma at det er på tide å flytte på seg igjen. Porto er utestengt fra Champions League for bestikkelser under 2003-04-sesongen i Portugal.

- Det er på tide å dra. La oss se hva som skjer, sa Quaresma.

Ikke helt ulikt kompisen på motsatt ving, det heller.

• Vil du bli bedre kjent med Quaresmas vidunderlige vingspill? Sjekk denne YouTube-kavalkaden

I SKYGGEN: Kanskje blir dette mesterskapet der Quaresma kan tre fram i lyset som vanligvis skinner sterkest på Cristiano Ronaldo.