Storklubbenes dom over Annan: For liten av vekst

- Jeg bare rister på hodet, sier talentspeider Stig Torbjørnsen.

172 CENTIMETER HØY: Anthony Annans manglende høyde er den viktigste årsaken til at interessen for ghaneseren har vært heller lunken i de store europeiske ligaene. Det mener talentspeider Stig Torbjørnsen - og får støtte hos kollega Tor Kristian Karlsen. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
172 CENTIMETER HØY: Anthony Annans manglende høyde er den viktigste årsaken til at interessen for ghaneseren har vært heller lunken i de store europeiske ligaene. Det mener talentspeider Stig Torbjørnsen - og får støtte hos kollega Tor Kristian Karlsen. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

||| (Dagbladet): Storspill i VM og Tippeligaen til tross:

Klubbene fra de store europeiske ligaene har ikke svermet rundt Anthony Annan, og nå er det bare fem dager igjen til overgangsvinduet stenger. Chelsea, Manchester United, Lyon, Blackburn, Newcastle, Bologna - og seinest i dag Galatasaray - er klubber som er blitt knyttet til 24-åringen.

Men inntil videre har han fortsatt Rosenborg som arbeidsgiver.

Talentspeider Stig Torbjørnsen, som er tilknyttet det samme agentselskapet som Annans agent Lars Petter Fosdahl, har fått tilbakemeldinger fra flere europeiske klubber på hva som hindrer dem i å gjøre et framstøt mot Annan.

Forklaringene har overrasket ham:

- Det er toppklubber i Europa som sier at han er for liten av vekst, sier Torbjørnsen til Dagbladet.

- Hvordan reagerer du da?

- Jeg rister på hodet, og argumenterer for at det er mange spillere på hans størrelse som gjør det godt i store klubber. Hvor storvokst var en spiller som Makelele, eller folk som Mascherano og Diarra. Paul Scholes - hvor høy er han? spør talentspeideren.

- Klubber er fikserte på størrelse
For å svare på spørsmålet hans: Makelele styrte midtbanen til Real Madrid og Chelsea med sine 170 centimeter. Mascherano er 174 centimeter, Lassana Diarra 172 centimeter og United-dirigent Paul Scholes 170 centimeter.

Anthony Annan rager til sammenligning én meter og 71 centimeter over bakken.

VIKTIG FOR GHANA: Anthony Annan imponerte stort i sin dype midtbanerolle for Ghana i VM, og var uhyre nære en semifinale. Men til slutt var det Uruguay som kunne juble etter straffekonk. Foto:          AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
VIKTIG FOR GHANA: Anthony Annan imponerte stort i sin dype midtbanerolle for Ghana i VM, og var uhyre nære en semifinale. Men til slutt var det Uruguay som kunne juble etter straffekonk. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA Vis mer

- Noen vil ha typer som Yaya Touré (1.91 m), de skal være så store. Det må folk få mene, men i og med at Annan er så god synes jeg argumentet faller bort. Han takler, vinner ballen, dekker store flater, har stor løpskraft og er meget god som førsteforsvarer. De kvalitetene har ingenting med høyde å gjøre, sier Torbjørnsen.

Han får støtte av en annen talentspeider lokalisert i London, Tor Kristian Karlsen.

- Jeg har nok plukket opp de samme signalene som Stig. Klubber er fikserte på størrelse, det er veldig stort fokus på fysikk og godt hodespill i den posisjonen han spiller, sier han til Dagbladet.

- Hva synes du om den utviklingen?

- For det første tror jeg ikke det er positiv tendens for fotballen med et for stort fokus på størrelse og centimeter, men det er det utvilsomt. Backer og vinger er snart de eneste som får lov til å være under 1.80, og det er ikke nødvendigvis en god utvikling. Mange europiske land spiller powerfotball, som i England og Italia, der det er enormt fokus på fysikk og høyde, sier Karlsen.

Han synes interessen for Annan er «forbløffende liten» med tanke på kvalitetene.

- Slik jeg ser det har Annan en stor forse i plasseringsevnene, han sniffer hvor ballen ramler ned. Det handler vel så mye om å plassere seg og ta andreballer, som å takle og knuffe vekk andre, sier Karlsen, som tror italiensk og tysk fotball ville vært perfekt for RBKs midtbanemann.

Har vist offensive kvaliteter
Etter at Erik Hamrén forsvant har Annan fått friere tøyler offensivt på klubblaget, og vist at han ikke er så endimensjonal og begrenset i stilen som man kanskje har fått inntrykk av tidligere.

Mot Start i cupen nylig scoret han til og med sitt første mål for et klubblag i Norge - med en langskudd fra rundt 25 meter.

SÅÅÅÅÅ STOR: Anthony Annan holder opp sønnen Benjamin (4 år) etter at Rosenborg har slått AIK 3-0. Den seieren sørget samtidig for at han ikke kan spille i europacupen for andre klubber før nyttår. 
Foto: Ned Alley / Scanpix .
SÅÅÅÅÅ STOR: Anthony Annan holder opp sønnen Benjamin (4 år) etter at Rosenborg har slått AIK 3-0. Den seieren sørget samtidig for at han ikke kan spille i europacupen for andre klubber før nyttår. Foto: Ned Alley / Scanpix . Vis mer

- Han har kanskje flere ferdigheter enn mange tror. Eggen har stresset litt det at han skal involvere seg mer offensivt, og Annan tar nye steg. Mange klubber i Europa søker defensive midtbanespillere, og jeg kan ikke se så forferdelig mange bedre enn Annan, sier Torbjørnsen.

I så måte kunne det kanskje vært en behov for en slik spiller i Liverpool, etter at Javier Mascherano i dag ble klar for Barcelona.

Men der har Roy Hodgson som kjent hentet inn 30 år gamle Christian Poulsen fra Juventus.

- Jeg tipper Hodgson ikke har sett Poulsen siden 2001. Han har hentet en reserve som har vært dårlig de siste to årene, og han skal gjøre Liverpool bedre? Det har jeg null tro på. Når en manager har hentet Toni Kallio, Bjørn Helge Riise og David Elm til Premier League, mister jeg troen på hans kunnskap på overgangsmarkedet, sier Torbjørnsen.

PS! Nettavisen melder fredag at Galatasaray er klare til å legge inn et bud på rundt 30 millioner kroner for Annan. - Ingen kommentar, sier agent Lars Petter Fosdahl.

HAR SNAKKET MED STORE KLUBBER OM ANNAN: Tilbakemeldingene er at han er for småvokst, sier Torbjørnsen til Dagbladet. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
HAR SNAKKET MED STORE KLUBBER OM ANNAN: Tilbakemeldingene er at han er for småvokst, sier Torbjørnsen til Dagbladet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer