Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Internasjonal interesse for Hugo Vetlesen

Storklubber ligger langflate etter Hugo (18): - Mer klar for utlandet enn Håland

Molde-spissen Erling Braut Håland er 2000-modellen som har vært på alles lepper i vår, men jevngamle Hugo Vetlesen i Stabæk har kommet enda lengre i utviklingen, mener Inge André Olsen.

ETTERTRAKTET: En rekke storklubber jakter Stabæk-jubelen Hugo Vegard Vetlesen (18). Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
ETTERTRAKTET: En rekke storklubber jakter Stabæk-jubelen Hugo Vegard Vetlesen (18). Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): På det norske U19-landslaget som slo Tyskland 5-2 borte i en av de avgjørende EM-kvalifiseringskampene i mars, var det med blant annet to underårige spillere som hærførere.

Det var storscorer Erling Braut Håland som spydspiss, oppspillspunkt og målgjører, og det var Hugo Vetlesen som midtbanesjef, playmaker og dirigent. Begge er født i 2000, der de øvrige er 1999-modeller.

Det er Braut Håland, med sin massive fysikk og ekstreme spisskompetanse, som har fått klart mest oppmerksomhet av dem denne sesongen. Molde-juvelen har blitt koblet til Juventus, og etter det Dagbladet er kjent med, har omtrent alle toppklubbene i Premier League følere ute for å identifisere Hålands talent.

Men Dagbladet vet også at det er enorm interesse rundt Stabæks Hugo Vetlesen. Både mellomstore og store europeiske toppklubber følger gutten som fylte 18 år i februar tett.

SPEIDES: Så vel Ohi Omoijuanfo (t.v) som Hugo Vetlesen (t.h) og Ola Brynhildsen følges tett av mange utenlandske klubber. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
SPEIDES: Så vel Ohi Omoijuanfo (t.v) som Hugo Vetlesen (t.h) og Ola Brynhildsen følges tett av mange utenlandske klubber. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Hugo har prestert så jevnt bra og på et så høyt nivå i snart 40 eliteseriekamper, i en alder av 18, at der er det veldig mange interesserte. Det er snakk om store klubber i store ligaer. Så er spørsmålet hvor høyt oppe Hugo er på ønskelistene til klubbene som speider ham, sier Stabæk-leder Inge André Olsen til Dagbladet.

Rangerer Vetlesen over Håland

Til forskjell fra Braut Håland gikk Vetlesen rett inn og preget Eliteserien allerede fra første serierunde i fjor, da Stabæk slo AaFK 3-1 i premieren. Vetlesen hadde så vidt fylt 17 år, men oste trygghet og ble en nøkkelspiller for bæringene fra første til siste serierunde.

Håland fikk debuten sin for Molde i 12. serierunde i 0-1-tapet borte mot Sarpsborg 08 og startet sin første seriekamp i runde 21 i 2-1-seieren mot Odd. På ni kamper fra start, samt 14 innhopp, har Håland notert seg for fire scoringer og én assist.

- Hugo spiller med dem som er ett år eldre på U19-landslaget og er en potensiell gullgruve. Mange snakker om Braut Håland, men hvor mange mål har han scoret i Eliteserien? Ja, han har rå fysikk og kraft, men spisser blir målt på antall scoringer. Det er mange 18-åringer rundt omkring i Europa som scorer mye, sier Olsen.

Stabæk-lederen mener Vetlesen er mer klar for å ta steget videre enn Braut Håland.

- Hugo har levert jevnt bedre enn Håland over tid og er klokkeklart bedre enn Håland i prestasjon så langt i Eliteserien. Hugo er stabilt god hele tiden og er allerede blant de aller beste her. Samtidig skal vi ikke vurdere en midtbanespiller og spiss opp mot hverandre på den måten. De måles på ulike ting, presiserer han.

- Men du tenker at Håland bør score litt flere mål i Eliteserien først før han tar steget videre?

- Ja, Håland har kanskje godt av å være lenger i Molde og score litt flere mål på dette nivået før han tar det neste steget.

Interesse rundt Brynhildsen

Stabæk satser på mange unge spillere og har blant annet flere av nøkkelspillerne på U19-laget som ydmyket Tyskland i mars og skal spille EM i juli. I tillegg til 2000-modellen Hugo Vetlesen er blant annet 1999-modell Ola Brynhildsen en viktig mann der.

Brynhildsen har fått sitt store gjennombrudd denne våren og banket inn tre mål allerede. I fjor scoret han to mål på to kamper fra start.

- Mange klubber har lagt merke til sesongåpningen til Ola, som er en unorsk type med mye kraft og fart. Han spurter rundt i 90 minutter og blir lagt mer og mer merke til, sier Inge André Olsen.

- Det er mange klubber som følger Hugo, Ola og Ohi. Akkurat nå ligger det ingen konkrete bud inne, men det kom inn et bud på Hugo i vinter.

Dagbladet vet at budet på Vetlesen i vinter var på over ti millioner. Likevel takket Stabæk nei.

- Vi kom fram til - i samråd med Hugo og hans far - at det ikke var riktig der og da, forklarer Stabæk-lederen.

- Og prislappen til Hugo kan stige ytterligere med gode prestasjoner i U19-EM?

- Ja, et er klart at U19-EM kan gjøre mye med verdien. De som gjør det bra der, får klubber liggende langflate etter dem. Likevel vil vi ikke avskrive alle bud på Hugo bare for å vente til EM. Hvis det rette kommer før EM, må vi vurdere det.

Frykter ikke benken i utlandet

Olsen har stor tro på at Vetlesen - etter halvannen sesong som viktig brikke for Stabæk i Eliteserien - vil klare å etablere seg på et godt lag i Europa, selv om mange nordmenn før ham har havnet på benken når de har tatt steget ut.

- Om han blir solgt til en utenlandsk storklubb, er jeg trygg på at han vil ta steget, fordi han har vist det før at han klarer det, å gå fra bunnen av hierarkiet til det øvre sjiktet på kort tid. Hugo er moden og voksen allerede. Jeg er ikke redd for at han ikke får spille når han drar utenlands. Da går han ikke til en klubb for å spille for akademilaget, men for å spille seniorfotball, sier den tidligere stopperkjempen.

Vetlesen har tidlig fått mye erfaring i ungtsatsende Stabæk.

- I Stabæk tenker vi at alder ikke har så mye å si. Det er prestasjonen som betyr noe. Hugo har prestert lenge og har snart 40 eliteseriekamper allerede. Det er hvor mye erfaring en har som betyr noe, og Hugo har fått mye tidlig, selv om han fortsatt bare er 18 år, sier Inge André Olsen.

- Han har også mange U-landskamper for landslaget som er ett år eldre enn ham. Han har lagt vekk barnesykdommene og kommet langt allerede. Jeg er trygg på at Hugo har nok erfaring og kvaliteter til å ta steget videre.

Talentfabrikk

I tillegg til Vetlesen og Brynhildsen er også 1999-modellen Tobias Børkeeiet en del av det suksessfulle U19-laget og har startet åtte av ti eliteseriekamper for Stabæk i vår. Ett år eldre John Hou Sæter spiller også fast, sammen med U21-landslagsspiller Andreas Hanche-Olsen og Jeppe Moe.

Denne sesongen har Stabæk også sluppet til 2001-modellen Oskar Aga i Eliteserien. 17-åringen spilte nettopp U17-EM for Norge og imponerte med å komme helt til kvartfinalen.

Heller ikke toppscorer Ohi Omoijuanfo (24) er gamle karen og er fortsatt et hett salgsobjekt i det alltid dynamiske Stabæk-mannskapet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media