- Storlag blåser i om jeg vinner NM

Men Hushovd tråkker til for heder og ære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ingen penger. Bare masse heder og ære venter Thor Hushovd (29) om han blir norsk mester i sykling søndag.

SØNDAGENS NM-FAVORITTER:

• Thor Hushovd, Grimstad/Crédit Agricole

 • Kurt Asle Arvesen, Nesset/Team CSC

• Edvald Boasson Hagen, Lillehammer/Team Maxbo-Bianchi

• Gabriel Rasch, Ringerike/Team Maxbo-Bianchi

• Mads Kaggestad, Polar/Crédit Agricole

- Jeg får ingen bonus fra laget eller noen andre om jeg blir norsk mester. Og de store lagene blåser i om en er norsk mester når de skal skrive kontrakter. Det er heller et tapsprosjekt for laget å bestille spesialtøy til meg, sier Hushovd til NTB før NM-fellesstarten i Brumunddal.

Norgesmesteren får i ett år sykle i den norske mesterskapstrøya; «flaggdrakten» Hushovd seiret med i Tour de France i 2004 og Kurt Asle Arvesen vant med i Giro dItalia i 2003.Det siste året har regjerende mester Lars Petter Nordhaug båret trøya.

Må bestilles

Blir Hushovd mester søndag, må Crédit Agricole spesialbestille drakter, bukser, løse ben og armer i norske farger fra sin utstyrsleverandør Nalini i Italia.

- Da ringer de ned mandag morgen, så får jeg tøyet i London torsdag eller fredag. Ingenting er klart på forhånd, forklarer Thor Hushovd, som kun har vunnet NM-fellesstarten en gang tidligere.

Det var Kurt Asle Arvesen som, gjennom samme utstyrsleverandør, fikk skreddersydd dagens mesterskapsdrakt. Den forrige mesterskapstrøya hadde hvit bunnfarge og var verken spesielt stilig eller synlig i feltet.- I 2004 fikk jeg høre av så vel konkurrenter som mediefolk og vanlig publikum at min norske drakt var den fineste i hele Tour de France-feltet. Jeg husker godt første gang jeg tok den på meg under presentasjonen før Tour de France det året. Jeg var veldig stolt, minnes Credit Agricole-stjernen.

Flesjå først

I RØDT, HVITT OG BLÅTT: - De store lagene blåser i om en er norsk mester når de skal skrive kontrakter. Det er heller et tapsprosjekt for laget å bestille spesialtøy til meg, sier Thor Hushovd om NM-deltakelsen. Foto: GUNNAR MJAUGEDAL/SCANPIX
I RØDT, HVITT OG BLÅTT: - De store lagene blåser i om en er norsk mester når de skal skrive kontrakter. Det er heller et tapsprosjekt for laget å bestille spesialtøy til meg, sier Thor Hushovd om NM-deltakelsen. Foto: GUNNAR MJAUGEDAL/SCANPIX Vis mer

Nasjonale mestertrøyer ble innført av det internasjonale sykkelforbundet, UCI, midt på 1990-tallet. Frode Flesjå var første norske mester som fikk sykle i den spesielle flaggdrakten i 1996. Et par år senere ble den endret til hvit, før Arvesen tok saken i egne hender.

Hushovds viktigste hjelperytter, Julian Dean, sykler i New Zealands svarte mestertrøye i år. Oppmerksomheten er stor rundt de nasjonale mesterne under Tour de France.

- TV-kommentatorer legger merke til trøya på helikopterbildene, begynner å snakke om Norge og våre vakre fjorder, så har en av dem kanskje vært her en gang. Da holder de det fort gående om Norge i fem minutter. Og hvor enn jeg beveget meg i drakten, hørtes «Champion Norvégien» over alt, forteller Hushovd.- Jeg er stolt over å være nordmann, og da er det ekstra gøy å sykle med de norske fargene. Dessuten begynner jeg å bli lei grønt...

Favoritter

Søndagens fellesstart i NM går over 220 km. Det bør favorisere proffene Hushovd og Arvesen, som er vant til lengre distanser enn amatørene. I utfordrerposisjon står sultne ryttere fra det norske semiprofflaget Team Maxbo Bianchi.

- NM er det vanskeligste løpet i året. Absolutt alle ønsker å slå Kurt og meg, og det føles ofte frustrerende. Alle ser på oss, og vi ser på hverandre. Men angriper vi, er det ikke mange som greier å henge med, slår Thor Hushovd fast.

Fem ryttere har tidligere vunnet tre NM-titler i landeveissykling: Kurt Asle Arvesen (1997, 1998, 2002), Erling Kristiansen (1947, 1949, 1953), Odd Berg (1951, 1952, 1955), Per Digerud (1960, 1961, 1964) og Geir Digerud (1977, 1978, 1979).

(NTB)

HAMAR 20070629: Thor Hushovd er sulten på suksess enda. Han er klar for Tour de France, men skal først delta i NM på sykkel ved Brumunddal søndag og hans sykler gjerne i NM-trøya. Foto: Gunnar Mjaugedal / SCANPIX

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer