- Storlag blåser i om jeg vinner NM

Men Hushovd tråkker til for heder og ære.

Ingen penger. Bare masse heder og ære venter Thor Hushovd (29) om han blir norsk mester i sykling søndag.

- Jeg får ingen bonus fra laget eller noen andre om jeg blir norsk mester. Og de store lagene blåser i om en er norsk mester når de skal skrive kontrakter. Det er heller et tapsprosjekt for laget å bestille spesialtøy til meg, sier Hushovd til NTB før NM-fellesstarten i Brumunddal.

Norgesmesteren får i ett år sykle i den norske mesterskapstrøya; «flaggdrakten» Hushovd seiret med i Tour de France i 2004 og Kurt Asle Arvesen vant med i Giro dItalia i 2003.Det siste året har regjerende mester Lars Petter Nordhaug båret trøya.

Må bestilles

Blir Hushovd mester søndag, må Crédit Agricole spesialbestille drakter, bukser, løse ben og armer i norske farger fra sin utstyrsleverandør Nalini i Italia.

- Da ringer de ned mandag morgen, så får jeg tøyet i London torsdag eller fredag. Ingenting er klart på forhånd, forklarer Thor Hushovd, som kun har vunnet NM-fellesstarten en gang tidligere.

Det var Kurt Asle Arvesen som, gjennom samme utstyrsleverandør, fikk skreddersydd dagens mesterskapsdrakt. Den forrige mesterskapstrøya hadde hvit bunnfarge og var verken spesielt stilig eller synlig i feltet.- I 2004 fikk jeg høre av så vel konkurrenter som mediefolk og vanlig publikum at min norske drakt var den fineste i hele Tour de France-feltet. Jeg husker godt første gang jeg tok den på meg under presentasjonen før Tour de France det året. Jeg var veldig stolt, minnes Credit Agricole-stjernen.

Flesjå først

I RØDT, HVITT OG BLÅTT: - De store lagene blåser i om en er norsk mester når de skal skrive kontrakter. Det er heller et tapsprosjekt for laget å bestille spesialtøy til meg, sier Thor Hushovd om NM-deltakelsen. Foto: GUNNAR MJAUGEDAL/SCANPIX
I RØDT, HVITT OG BLÅTT: - De store lagene blåser i om en er norsk mester når de skal skrive kontrakter. Det er heller et tapsprosjekt for laget å bestille spesialtøy til meg, sier Thor Hushovd om NM-deltakelsen. Foto: GUNNAR MJAUGEDAL/SCANPIX Vis mer

Nasjonale mestertrøyer ble innført av det internasjonale sykkelforbundet, UCI, midt på 1990-tallet. Frode Flesjå var første norske mester som fikk sykle i den spesielle flaggdrakten i 1996. Et par år senere ble den endret til hvit, før Arvesen tok saken i egne hender.

Hushovds viktigste hjelperytter, Julian Dean, sykler i New Zealands svarte mestertrøye i år. Oppmerksomheten er stor rundt de nasjonale mesterne under Tour de France.

- TV-kommentatorer legger merke til trøya på helikopterbildene, begynner å snakke om Norge og våre vakre fjorder, så har en av dem kanskje vært her en gang. Da holder de det fort gående om Norge i fem minutter. Og hvor enn jeg beveget meg i drakten, hørtes «Champion Norvégien» over alt, forteller Hushovd.- Jeg er stolt over å være nordmann, og da er det ekstra gøy å sykle med de norske fargene. Dessuten begynner jeg å bli lei grønt...

Favoritter

Søndagens fellesstart i NM går over 220 km. Det bør favorisere proffene Hushovd og Arvesen, som er vant til lengre distanser enn amatørene. I utfordrerposisjon står sultne ryttere fra det norske semiprofflaget Team Maxbo Bianchi.

- NM er det vanskeligste løpet i året. Absolutt alle ønsker å slå Kurt og meg, og det føles ofte frustrerende. Alle ser på oss, og vi ser på hverandre. Men angriper vi, er det ikke mange som greier å henge med, slår Thor Hushovd fast.

Fem ryttere har tidligere vunnet tre NM-titler i landeveissykling: Kurt Asle Arvesen (1997, 1998, 2002), Erling Kristiansen (1947, 1949, 1953), Odd Berg (1951, 1952, 1955), Per Digerud (1960, 1961, 1964) og Geir Digerud (1977, 1978, 1979).

(NTB)

HAMAR 20070629: Thor Hushovd er sulten på suksess enda. Han er klar for Tour de France, men skal først delta i NM på sykkel ved Brumunddal søndag og hans sykler gjerne i NM-trøya. Foto: Gunnar Mjaugedal / SCANPIX