INTERNT ROT: I fraværet av Tom Boonen har samarbeidet mellom Zdenek Stybar, Niki Trepstra og Stjin Vandenbergh tatt en ukonvensjonell form. Uten noen store seire så langt er det en hardt presset Etixx-trio som stiller til start i Paris-Roubaix. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com).
INTERNT ROT: I fraværet av Tom Boonen har samarbeidet mellom Zdenek Stybar, Niki Trepstra og Stjin Vandenbergh tatt en ukonvensjonell form. Uten noen store seire så langt er det en hardt presset Etixx-trio som stiller til start i Paris-Roubaix. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com).Vis mer

Storlagets intriger

Etixx-QuickStep får en siste sjanse i Paris-Roubaix.

(procycling.no) Det uvirkelige skjer med Etixx-QuickStep denne våren. Med Tom Boonen skadet har det belgiske storlaget fått en ufruktbar reise gjennom de flamske klassikerne. Sett bort i fra Kuurne-Brussel-Kuurne (Cavendish), har stjernene ikke en eneste seier av betydning.
   
Listen av andreplasser er imidlertid lang: Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem og Flandern rundt. Ikke godt nok etter Patrick Lefeveres gylne klassikerstandard. Nå hviler alt på Paris-Roubaix. Det ubarmhjertige brosteinsrittet der et arkipel av fallgruver kan felle selv den sterkeste.  

I kjølvannet av Boonens tilbaketrekkelse har en kald krig brutt ut i Etixx sine rekker. Bak denne porteføljen av ikke-triumfer, mot et bakteppe av intriger og mistro, ser vi et lag uten kollektiv sans og taktisk fatning.  

I spaltene til den belgiske avisen Het Nieuwsblad kunne vi i opptakten til Flandern rundt lese ordene til Lefeveres tidligere protesje, Johan Museeuws. Den pensjonerte Mapei- og QuickStep-stjernen feller en knusende dom over sitt tidligere lag.  

I kampen om lukrative kontrakter og kapteinstauts hevder Museeuw at Zdenek Stybar, Niki Terpstra og Stjin Vandenbergh konkurrerer mot hverandre og ikke som lagkamerater. Wilfried Peeters mangeårige favorisering av Boonen bidrar heller ikke til samhørighet i laget, ifølge den tidligere Roubaix-vinneren.  

- Vi har sett helt utrolige ting. Vandenbergh kjøre inn sin egen lagkamerat for eksempel, men det er normalt. Peeters la alltid til rette for Boonen og neglisjerte de andre. Nå er Tom borte og ingen hører etter lenger, skrev Museeuw - den evige brannstifter.  

Wilfried Peeters, sportsdirektør hos Etixx, har ofte blitt kritisert for sin Boonen-sentrerte strategi. Det førte han på kant med Sylvain Chavanel, franskmannen som lå godt an til å vinne Flandern rundt i 2011, før han på oppløpet skottet engstelig over skulderen. Boonen kom aldri opp.  

Etter årets Flandern var det ikke overraskende en irritert Lefevere som møtte pressen på markedsplassen i Oudenaarde. I den lange skyggen av byens gotiske rådhus står «lille» Lefevere omringet av påtrengende mikrofoner. Ikke uten virulens svarer han på kritikken fra sin tidligere elev.  

- Det Museeuw sier er feil. Og hvis man ikke vet bedre, er det lurt å holde kjeft, svarte Lefevere — som påpeker at Terpstra er under kontrakt også neste sesong.    

BITTERT FORHOLD: Johan Museeuw (til høyre) falt i unåde Patrick Lefevere da han innrømmet EPO-bruk i 2001. Museeuw så for seg et karriere i følgebilen hos QuickStep-laget. Det skjedde ikke og nå er forholdet mellom de to anstrengt.  Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com).
BITTERT FORHOLD: Johan Museeuw (til høyre) falt i unåde Patrick Lefevere da han innrømmet EPO-bruk i 2001. Museeuw så for seg et karriere i følgebilen hos QuickStep-laget. Det skjedde ikke og nå er forholdet mellom de to anstrengt. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com). Vis mer

En miserabel vårsesong til tross, før Paris-Roubaix ligger kanskje Champagnen på is. Her er Lefeveres statistikk formidabel og uten sidestykke. Siden 1995 har den belgiske sjefen vært med på 12 triumfer i Klassikernes dronning. Fire ganger har rytterne hans tapetsert podiet, mens Lefevere dikterte rekkefølgen.  

Fra Ballerini til Boonen, via Museeuw — QuickStep-sjefen har alltid vært i stand til å kontrollere stjernenes ego. Før Flandern sendte lagledelsen ut en e-post med klare, taktiske instrukser til rytterne. Nå nedsetter han et nytt, utvetydig dekret i håp om détente i Roubaix.  

- Våre ryttere har kvaliteter, men sett under ett har de ikke halvparten av Boonens palmarès. I mine øyne har vi bare én sjanse til å vinne, og det er hvis vi kjører som et lag, sa Lefevere under lagets pressekonferanse før den franske brosteinsklassikeren.  

Så hvordan legges kabalen før søndagens ritt? Og hvor ligger de øvrige rytternes lojalitet?    

Stybar gjorde lurt i å spille offerrollen i Gent-Wevelgem, da Stjin Vandenbergh presset på i front, men han selv kjempet på halen av feltet etter punktering. Laget virker satt i gjeld hos tsjekkeren. Tsjekkisk er også lagets velstående verge, Zdenek Bakala, hvilket gjør alt annet enn å forpurre 29-åringens kapteinsrolle. Stybar kan også smile over splitter nye tenner, etter at de han fikk satt på plass etter en stygg velt i Eneco Tour i fjor, falt ut under Flandern rundt forrige helg.  

Terpstra er kanskje den mest kontroversielle rytteren. Den offensive nederlenderen vet hvordan man vinner sykkelritt, det viste han i fjorårets Paris-Roubaix. Men ganske så uhøvisk spør han sjeldent om tillatelse før angrepet kommer, ofte til forargelse for Boonen og de andre. Finalen i Omloop Het Nieuwsblad, der tre Etixx-ryttere tapte mot en Sky-rytter (Stannard), er et godt eksempel.  

Flandern er et annet eksempel. Kristoff trengte ikke mye finesse til å vekke Terpstras forfengelighet i finalen, der nederlender så seg fornøyd med 2.plass og samtidig bekrefte sin overtakelse av QuickStep-laget én uke før Roubaix.  

Ifølge den franske sportsavisen L' Equipe blir Terpstras rolle som fritt, irriterende elektron vernet om høyt i lagets hierarki. I kulissene holder styremedlem Bessel Kok, også nederlender, en beskyttende hånd over sin landsmann.  

ROUBAIX: Terpstra leder an rekognoseringen før søndagens Paris-Roubaix. Etixx-rytterne har fått mye kritikk i belgisk presse de siste ukene. Før årets siste vårklassiker er laget hardtpresset.  Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com).
ROUBAIX: Terpstra leder an rekognoseringen før søndagens Paris-Roubaix. Etixx-rytterne har fått mye kritikk i belgisk presse de siste ukene. Før årets siste vårklassiker er laget hardtpresset. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com). Vis mer

- Tull! Det er jeg som hentet Terpstra til laget. Ingen beskytter ham, utbrøt Lefevere tidligere i uken.  

Så har vi Vandenbergh, et stort kadaver av et rytter. To meter høy med et uttrykksløst ansikt. Hans ruvende skikkelse går sjeldent ubemerket hen og i Gent-Wevelgem ble han fersket i å rive radiokommunikasjonen ut av øret, før han i front av feltet kjørte à bloc mens Stybar måtte bytte sykkel.  

- Jeg vet ikke om det var med vilje. Det er iallfall tjenesteforsømmelse. Neste gang blir det sanksjoner, uttalte Lefevere.  

Alltid hengiven til Boonen har Vandenbergh ofte lagt lokk på sine egne ambisjoner. Nå virker «Giganten fra Oudenaarde» ukuelig. Mannen som bor i en herskapelig villa og har forkjærlighet for dyre biler, vet at han er sterk nok til å vinne. I Omloop så det ut som han kjørte inn Terpstra med Stannard på hjul.  

Boonens fravær har vært smertefullt. 33-åringens karisma, fysiske tilstedeværelse og taktiske rolle er dypt savnet. Ikke rart sjefen hos hovedsponsor Etixx, Marc Coucke, tweetet følgende prognose:  

- 1 % sjanse til å se Tom i Roubaix.  

Tweeten kom riktignok etter en lang og festlig kveld. Den humoristiske meldingen var også kort, men fortalte en lang historie om savn.

JAGER HVERANDRE: Terpstra går for gull i Omloop Het Niuewsblad og blir tett fulgt av sin egen lagkamerat Vandenbergh. Stannard følger på hjul og vinner.  Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com).
JAGER HVERANDRE: Terpstra går for gull i Omloop Het Niuewsblad og blir tett fulgt av sin egen lagkamerat Vandenbergh. Stannard følger på hjul og vinner. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com). Vis mer