Storm i Torino

Det er varslet storm fra OL-start i morgen med norske gull i kastene.

HUSKER DU slagordet som skulle mobilisere hele nasjonen til Lillehammer-OL? Ikke det. Hukommelsesvikten er ganske naturlig. Siden alt det idrettslige snudde seg for oss nordmenn gjennom begynnelsen på 1990-tallet, har vi lagt et forglemmelsens slør over den usikkerheten og underlegenheten som preget Norge som sportsnasjon inntil da.

OL-slagordet var et ekko av alt dette. I sin spede form lød det omtrent slik:

- De sa vi ikke kunne gjøre det, men vi gjorde det likevel.

Slagordet var forfattet av Ingebrigt Steen Jensen, og om det til slutt ikke akkurat ble det beste ordproduktet til den ellers så stilsikre PR-mannen, traff parolen den nasjonale tonen noen år før OL på Lillehammer.

Dengang fryktet vi alle de andre, og stolte slett ikke på oss selv.

I hvert fall ikke når vi hadde på oss idrettstøyet.

FEMTEN ÅR etter er det norske språket ikke til å kjenne igjen.

- Vi skal ta Torino med storm, lyder mottoet til OL-troppen som blåser i vei i Torino-løypa fra i morgen tidlig.

KLAR FOR OL-FEST I ITALIA: Ole Einar Bjørndalen vant fire gull i Salt Lake. Nå forventer det norske folk nye triumfer. Foto: SCANPIX
KLAR FOR OL-FEST I ITALIA: Ole Einar Bjørndalen vant fire gull i Salt Lake. Nå forventer det norske folk nye triumfer. Foto: SCANPIX Vis mer

Det nye mottoet er ikke designet hos Ingebrigts etterfølgere i Dinamo, men snekret en lystig kveldstime på en kom-sammen-tur blant OL-håpene for et års tid siden.

Det er utøverne selv som med største selvfølgelighet regner med at de skal dominere i bakkene, banene og sporene rundt Torino de neste to ukene.

I ventetida så du Ingebrigt Steen Jensen hos Fredrik Skavlan i «Først&Sist» forrige fredag, der trendkjenneren pratet om hvordan parforholdene våre skal overleve alle sportssendingene på TV-en.

At den norske vinnerkulturen ikke skal overleve, er det ingen som snakker om.

SIDEN den formidable OL-suksessen på hjemmebane har sport est seg over det meste av norsk felleskultur og gjort mye med hvordan vi betrakter oss selv.

På snaue to tiår er den første nasjonale selvtillitsgenerasjonen avlet opp. Det betyr neppe så mye for den virkelige tryggheten hos den enkelte, men vår egen definisjon av det å være norsk er blitt helt annerledes. Der norsk for oss på førti og femti betydde utkant, små ressurser og nødvendige tap er den nasjonale posisjonen for den nye generasjonen trygt plassert midt i sentrum av rikdom og suksess.

DET ER ikke sminke engang. Der virkningen av den alminnelige velferdsboomen stopper, har den tilsynelatende ustoppelige idrettskulturen overtatt.

Det er den samme kulturen som gjør det like naturlig for OL-utøverne å vente full uttelling i Torino som for Ingebrigt Steen Jensen og andre sportselskere å sette seg foran TV -og dataskjermer for å følge triumfene.

For i Torino vinner Norge igjen.

HVOR MYE er en annen sak. Det er heller ikke så viktig.

Sist vinter-OL vant Norge 11 gull underveis, og to til etterpå da det viste seg at Johann Mühlegg var dopet. De to ekstra gullmedaljene ble delt ut på Idrettsgallaen på Hamar to år forsinket i en ganske pinlig sermoni. Gull i posten blir definitivt ikke det samme; hverken for utøverne eller publikum.

Men det utdelingen først og fremst viste, var at antall medaljer ikke lenger skiller mellom et vellykket og mislykket OL for norsk idrett. Den norske vinnerposisjonen er uansett sterk nok til å tåle tilbakeslag -- i hvert fall hvis de er tilfeldige.

DET BLIR de i verste fall i disse lekene. I utgangspunktet er Norge med i toppen i mange nok grener til å bli beste nasjon igjen:

•• Ole Einar Bjørndalen og skiskyttergutta stiller som favoritter, og det kan bli noen jentemedaljer i tillegg.

•• Marit Bjørgen er like sikker gullkandidat i langrenn, med guttas bredde som trygghet for mange topplasseringer.

•• Hopperne kan vinne både individuelt og i lag, mens kombinertgutta vant sammen så seint som i VM i fjor.

Pluss på med den norske skøyterevolusjonen, guttas curlinglag og de stadig mer imponerende evighetsmaskinene Kjuus og Aamodt, så er det lett å se at selvtilliten er saklig nok.

Selvsagt tar vi Torino med storm.

SKITEST: Marit Bjørgen tester ski og forhold i Pragelato utenfor Torino.
SPÅR NORSK SUPER-OL: Redaktør i Dagbladet.no, Esten O. Sæther.