Storm: - Slutt!

Messi og Ronaldo-debatten har rast det siste døgnet. Hvem er tidenes fotballspiller? Kommentator mener diskusjonen må ta slutt: - Det er på tide at Messi slipper å bli sammenliknet med andre, sier han.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

UTE AV VM: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB
UTE AV VM: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Lionel Messi (35) herjet da Argentina slo Kroatia 3-0 i VM-semifinalen i går kveld. Nå er han bare 90 minutter unna å bli verdensmester.

Mon tro hva Cristiano Ronaldo gjorde mellom klokka 20.00 og 22.00 tirsdag? Applauderte han Messis prestasjoner på mektige Lusail Stadium i Doha? Så han vekk?

Eller kikket han på gamle videoer av seg selv?

KLASSE: Lionel Messi herjet i 3-0-seieren over Kroatia i går kveld. Foto: NTB
KLASSE: Lionel Messi herjet i 3-0-seieren over Kroatia i går kveld. Foto: NTB Vis mer

På sosiale medier raser debatten etter at Messi banket inn det første målet på straffe og serverte Julián Álvarez før mål nummer tre.

Et VM-gull til Messi - som vil være det siste, store som skiller ham fra Ronaldo - kan være spikeren i kista for «hvem er størst»-debatten.

- Er det fortsatt en debatt? Spør for en GOAT, melder den engelske fotballegenden Gary Lineker på Twitter.

GOAT betyr «Greatest Of All Time».

- Det er det ikke. Det er Ronaldo, skriver TV-personligheten Piers Morgan i et svar til Lineker.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er ikke i tvil:

- Nå må vi slutte å diskutere hvem som er tidenes beste fotballspiller. Det er ingen i nærheten. Vi får aldri se noe liknende så lenge hjertene våre slår. Uvirkelig god gang på gang, sier han etter gårsdagens forestilling i Doha.

Kommentator Anders Lindblad i Svenska Dagbladet mener debatten må ta slutt:

- Leo Messi har ikke noe mer å bevise. Det er på tide at han slipper å bli sammenliknet med andre. Søndag spiller han VM-finalen med sitt Argentina. Kommer det etterlengtede VM-gullet da?

UVANLIGE SCENER: Lionel Messi går viralt etter at han kalte nederlandske Wout Weghorst et fjols på TV. Vis mer

Tidligere i mesterskapet møtte Dagbladet NRK-ekspert Nils Johan Semb. I heksegryta i Doha svarte han kontant:

- For meg er Messi tidenes spiller uansett.

Og:

- Ronaldo har vært en enorm målscorer. Men Messi har noe mer. Han kan gjøre alt. Han kan drible. Han kan gjøre finesser.

RINGSIDE I QATAR: Nils Johan Semb har fulgt VM tett for NRK. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE I QATAR: Nils Johan Semb har fulgt VM tett for NRK. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

England-legenden Wayne Rooney har i løpet av onsdag kastet seg inn i debatten:

- Ingenting har forandret seg, sier han og legger ved en Twitter-melding fra 2012. Der skrev han:

- Messi er en vits. For meg er han den beste noen gang.

Den tidligere Chelsea-profilen John Terry støtter Messi-sida:

- Hvis det er noen debatt om hvem som er den største noen gang, blir den endelig avgjort hvis Messi vinner VM, sier han i studio til beIN SPORTS.

RIVALER: Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har møttes flere ganger under utdelingen av FIFA Ballon d'O. Dette bildet er fra Zürich i 2015. Foto: NTB
RIVALER: Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har møttes flere ganger under utdelingen av FIFA Ballon d'O. Dette bildet er fra Zürich i 2015. Foto: NTB Vis mer

Det som er på det rene er at Messi har vunnet Ballon d'Or sju ganger mot Ronaldos fem ganger. Ballon d'Or - eller Gullballen - deles ut én gang i året og gis til spilleren som stemmes fram som «verdens beste».

Ronaldo reiste hjem fra VM søndag. Flere mener «aksjekursen» hans i debatten ikke har steget med oppførselen i Manchester United de siste månedene.

For Messi og Argentina venter Frankrike eller Marokko i finalen søndag.

Ender det med at han løfter VM-pokalen?

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer