Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM: Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana

Stormester anbefaler Carlsen psykologhjelp: - En selvtillitskrise

Den australske stormesteren Ian Rogers tror Magnus Carlsen står overfor en selvtillitskrise. Nå råder han nordmannen til å søke hjelp hos en sportspsykolog.

HARD MEDFART: Magnus Carlsen har blitt heftig kritisert etter den tolvte strake remisen i sjakk-VM. Stormester Ian Rogers tror remisen kom som en følge av dårlig selvtillit. Foto: Matt Dunham / AP Photo
HARD MEDFART: Magnus Carlsen har blitt heftig kritisert etter den tolvte strake remisen i sjakk-VM. Stormester Ian Rogers tror remisen kom som en følge av dårlig selvtillit. Foto: Matt Dunham / AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Sjokket har fortsatt ikke lagt seg etter at Magnus Carlsen og Fabiano Caruana spilte remis i det tolvte og siste klassiske partiet på mandag.

Nordmannen hadde en klar fordel, men valgte å spille safe, og etter 31 trekk tilbød han Caruana remis, noe VM-utfordreren gledelig takket ja til.

Etterpå haglet kritikken.

- Det later til at Carlsen har mistet sin evne til å kalkulere og at han også ble for nervøs. Det finnes ingen måte å rosemale dette. Han tilbød uavgjort med posisjonelt overtak etter å ha gjort småfeil, sa stormester Susan Polgar.

- Som et menneske, og som en verdensmester, er dette rett og slett ikke lov. Jeg hadde ikke klart å sove på en måned, sa stormester Vladimir Kramnik.

- En selvtillitskrise

Den australske stormesteren Ian Rogers reagerte også sterkt.

Han mener remisen viser en frykt hos Carlsen som han aldri trodde han kom til å få se.

- Han er redd, men han har ingen grunn til å være det. Han er fortsatt en god spiller, men han tror kanskje ikke det selv. Jeg tror ikke det er tretthet, det er en selvtillitskrise. Han trenger en psykolog etter dette partiet, sier Rogers til Dagbladet.

Mange av reaksjonene kom tilsynelatende i affekt, men australieren mener alvor.

- Dette er ikke en sjakkrise, han vet hvordan man spiller god sjakk, det er en selvtillitskrise. Det betyr ikke at du trenger en ny sjakktrener, men du trenger en sportspsykolog. De lærer deg å overvinne frykten for å tape, sier Rogers.

- Min tidligere trener, Laszlo Hazai, gikk til en sportspsykolog. Han ville lære seg hvordan han kunne kalkulere en seier uten å ha frykten for å tape i bakhodet. Det funket ikke helt, han havnet i remiser hele tida, men det er noe man kan gjøre, sier Rogers.

- Må utvikle seg

Sergej Karjakin uttalte på lørdag at han mener Carlsen havnet i en sjakkrise i 2016, og at nordmannen fortsatt jobber med å komme seg ut av krisa.

- Jeg mener det. For tre-fire år siden dominerte han. Han er fortsatt nummer én, men han er ikke der han var. Han dominerer ikke alle turneringer slik som før. Folk blir vant til måten han spiller. Han trenger å finne flere strenger å spille på, sa Karjakin til Dagbladet minutter før remisen ble en realitet.

Karjakin påpeker, i likhet med Rogers, at han holder Carlsen som klar favoritt før omspillet, men russeren mener nordmannen må endre spillet sitt hvis han skal fortsette å dominere i åra framover.

- Han hadde mer energi før, men det er først og fremst fordi folk er blitt vant til stilen hans. Han kan ikke vinne på den samme måten som han gjorde for fem år siden. Folk ser på alle kampene hans, de vet hva de bør forvente. Derfor mener jeg han burde prøve noe nytt, sier Karjakin, som legger til at han tror Carlsen kommer til å utvikle seg etter VM.

Magnus' styrke

Espen Agdestein, Carlsens manager, sier til Dagbladet at deres fokus nå er å se framover mot det avgjørende omspillet.

- For Magnus var det en taktisk avgjørelse. Nå er det om å gjøre å ikke bry seg om andre ting, sier Agdestein om de kraftige reaksjonene etter mandagens parti.

Om psykolog-rådet fra Rogers, sier manageren:

- Er det én ting man får, så er det gode råd. De kommer fra alle kanter. Magnus' styrke er, og har alltid vært, at han har funnet sin vei uavhengig av alle rådene. Det har tjent ham veldig godt i løpet av karrieren, sier Agdestein, og legger til:

- Jeg tror selvtilliten kommer stigende. Han har spilt tøft de siste partiene. Det er viktig. Den beste måten å få god selvtillit på, er ved å ha gode opplevelser rundt brettet, sier Agdestein.

Omspillet starter onsdag klokka 16.00 norsk tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!