Igors Rausis jukset med mobilen

Stormester innrømmer juks

Igors Rausis (58), rangert som nummer 53 i verden, innrømmer juks med mobilen under Strasbourg Open.

TATT FOR JUKS: Igors Rausis under en turnering i Winterhur i 2011. Foto: Wikimedia / Mt7
TATT FOR JUKS: Igors Rausis under en turnering i Winterhur i 2011. Foto: Wikimedia / Mt7Vis mer

Sjakken er rammet av sin største skandale på flere år etter at stormesteren Igors Rausis ble tatt for juks under en turnering i Strasbourg, Frankrike.

Under Strasbourg Open, som blir spilt mellom 10. og 14. juli, ble en telefon funnet på toalettet som hadde blitt brukt av Rausis.

I etterkant har også et bilde av Rausis som bruker en telefon på do, gått sin seiersgang på sosiale medier, men bildets opprinnelse er ukjent.

Latvieren, som spiller for det tsjekkiske forbundet, er per dags dato rangert som nummer 53 i verden på FIDEs ranking.

Han er den eldste på lista.

Innrømmer juks

Rausis innrømmer fusket i en uttalelse til Chess.com.

- Jeg mistet forstanden i går. Jeg har bekreftet at jeg brukte telefonen min under et parti i en skriftlig erklæring. Hva mer jeg kan si? Ja, jeg var sliten etter partiet på morgenen, og all Facebook-aktiviteten av anklagere, har også hatt en innvirkning, sier Rausis til nettstedet.

- Det jeg gjorde i går er i alle fall en god lærepenge, men ikke for meg. Jeg har allerede spilt mitt siste sjakkparti, fortsetter Rausis.

Mange har hatt sine mistanker om Rausis på grunn av hans stadige byks på FIDEs ranking, spesielt de siste seks åra.

I Mai 2013 hadde en rating på 2518, mens per dags dato har han en rating på 2686. Til sammenlikning har Magnus Carlsen, verdens beste sjakkspiller, en rating på 2872 i klassisk sjakk.

Kvalifisert dommer

Visepresident i FIDE, Nigel Short, har også påpekt det faktum at Rausis også er en kvalifisert sjakkdommer.

- Uten å kommentere denne spesifikke saken, mener jeg at folk som bruker datamaskiner for å jukse i sjakkturneringer, burde bli tiltalt for svindel, skriver Short, som på et tidspunkt var verdens tredje beste spiller, på Twitter.

- Mindre straffer burde inkludere lang eller permanent utestengelse, og stripping av alle titler, legger han til.

For øyeblikket er det usikkert om Rausis brukte mobilen for å få assistanse av en sjakkcomputer. Latvieren trakk seg frivillig fra turneringen i Frankrike, og fransk politi er også involvert i saken.

TORDNER: Simen Agdestein er en viktig skikkelse i Sjakk-Norge. Her torner han mot Kindred-forslaget i under sjakkforbundets kongress i Larvik. Agdestein er altså uenig med Magnus Carlsen, og ønsker ikke at sjakkforbundet skal inngå en sponsoravtale med Kindred. Video: NSF Vis mer