Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana i sjakk-VM

Stormester kritisk til Carlsen: - Barnslig av Magnus

Nok en gang slaktes Magnus Carlsens store svakhet.

TOPPSPILLER: Alexander Grischuk er blant verdens beste sjakkspillere. Han kommenterer partiene fra sjakk-VM i Dagbladets VM-studio. Foto: NTB scanpix / Johansen, Carina
TOPPSPILLER: Alexander Grischuk er blant verdens beste sjakkspillere. Han kommenterer partiene fra sjakk-VM i Dagbladets VM-studio. Foto: NTB scanpix / Johansen, Carina Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under sjakk-VM kan du følge hvert parti i Dagbladets sjakkstudio. I samarbeid med det anerkjente sjakknettstedet Chess24.com gir Dagbladet deg de beste analysene, og det er ingen hvem som helst som kommenterer kampene.

Verdens 9.- og 21. beste sjakkspillere, Alexander Grischuk og Peter Svidler, følger hvert trekk med argusøyne, og kommer med skarpe observasjoner om hva som egentlig foregår på brettet. Seinere i uka kommer også verdensfemmeren, Anish Giri, til sjakkstudio.

Ingen av de nevnte har blitt videre imponert over Carlsen så langt i VM-kampen.

- Virket sjokkert

Spesielt Grischuk var kritisk etter søndagens parti. Russeren reagerte på at nordmannen nok en gang ikke var i nærheten av å få med seg noe med hvite brikker, og trakk fram Carlsens åpninger som en svakhet.

- Nok en gang ser vi barnslige forberedelser fra Magnus, innledet Grischuk.

Carlsens styrker kommer først og fremst til sin rett etter at åpningen på partiet er over, og spillerne kommer ut i mer ukjent farvann. Grischuk mener likevel at 27-åringen fra Lommedalen kan bli enda bedre om han lykkes i åpningene.

- Forberedelsene man gjør, kan sammenliknes med graving. Når du graver et stort hull, begynner du bredt før du smalner inn. I hans forberedelser leter han i stedet etter lyset i bredden, sa Grischuk i Chess24-sendingen, og fortsatte på gravemetaforen.

- Det viktigste er å undersøke alle muligheter helt i begynnelsen, og når du kommer dypere blir det mindre viktig. Mange gjør denne feilen - de begynner å analysere for seint. Det virker som han ble sjokkert allerede etter det tiende trekket.

Selvkritisk Carlsen: - Altfor veikt

Carlsen ble overrasket da Caruana flyttet dronningen til d8, og gikk inn i en ni minutter lang tenkepause.

- Jeg visste at trekket eksisterte, jeg hadde bare ikke forventet det, sa verdenseneren på pressekonferansen etter kampen.

Carlsen vurderte flere ulike svar på Caruanas dronningtrekk, men falt ikke til slutt ned på det antatt sterkeste trekket.

- Overraskelsen var ikke for uhyggelig siden jeg følte det var mange trygge valg for hvit, men det jeg endte opp med å gjøre var altfor veikt. Jeg hadde en sjanse til å spille aktivt, men hadde ikke nok tro på det, sa han selvkritisk etter at partiet hadde endt med remis.

Forundret Grischuk

Samtlige VM-partier har endt med remis så langt, hvor Carlsen har spilt med de statistisk sterkere hvite brikkene i de to siste partiene.

Giri, som er to år yngre enn Caruana og fire år yngre enn Carlsen, er ikke i tvil om hvem som har kommet styrket ut så langt.

- Alt tull til side, det er et godt resultat for Caruana å komme seg gjennom to antatt tøffe partier med svart, skrev han på Twitter.

Grischuk, som var svært kritisk til Carlsens forberedelser, er likevel klar på at det er svært god sjakk som har blitt spilt i London.

- Nivået på spillet har vært svært høyt, og det blir begått veldig få feil. Forberedelsene til svart er på et meget høyt nivå. Jeg kan likevel ikke fatte og begripe at man ikke kan finne noe med hvit - bare én eneste idé, sa russeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!