Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stormester mener monsterpartiet kan slå tilbake på Carlsen

- Anand kan ha fått ekstra motivasjon.

 EKSPERT:  Peter Svidler er stormester og kommenterer årets VM-kamp i Sotsji.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EKSPERT: Peter Svidler er stormester og kommenterer årets VM-kamp i Sotsji. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SOTSJI (Dagbladet): I går spilte Magnus Carlsen og Vishy Anand 122 trekk og holdt på i over 6,5 timer ved sjakkbrettet. Selv da partiet virket å ebbe ut i remis nektet Carlsen å gi opp håpet om seier.

Carlsens plan virker å være å slite ut 21 år eldre Anand.

Stormester Peter Svidler, sju ganger russisk mester i sjakk, er på plass i Sotsji. Han er ikke sikker på om monsterpartiet i går var så lurt av Carlsen.

- De første 70 trekkene i går var veldig interessante, men de siste 50 var litt unødvendige, sier Svidler til Dagbladet.

- Begge brukte en time ekstra ved brettet. Magnus er yngre, så han føler nok at ved å holde Vishy ved brettet så vil han gjøre ham mer sliten. Men det er også mulig at dette partiet vil gi Vishy ekstra motivasjon. Ikke mye, men litt ekstra, sier Svidler.

Verdt sin vekt i gull Svidler vil ikke kalle det uhøflig av Carlsen å torturere Anand den siste timen i en stilling alle mente var umulig å vinne.

- Det er det ikke opp til meg å bestemme eller ha en mening om. Magnus spiller en VM-match i sjakk. Hvis Magnus føler at det gir ham en slags fordel i partiene som kommer så er det i orden å spille videre. Jeg tror heller ikke Anand lot seg affisere så veldig, mener russeren.

Hittil i VM-matchen har ingen klart å vinne med svarte brikker. Spilleren med hvite brikker har ofte presset og fått et solid initiativ. Av de fem siste partiene har Anand hvit i tre, Carlsen bare i to.

- Vishys tre siste partier med hvit vil alle være verdt sin vekt i gull. Jeg tror Anand kommer til å fortsette som han har gjort med hvit, gå for konkrete og skarpe stilliger, sier Svidler.

Gjennomdaget seg selv Det vil i så fall føre til flere spennende og lange partier. Stillingen er nå 4-3 til Carlsen med fem poeng igjen å spille om. Dermed er VM-matchen fortsatt helt åpen.

- Matchen i år er mer åpen enn i fjor. Det er bedre for både publikum og sjakkfans, og det gjør matchen mer spennende å følge, mener Svidler.

- I Chennai i fjor var ikke Vishy på sitt beste. Men da han vant kandidatturneringen i Khanty Mansijsk i år ga det Vishy mye selvtillitt. Det var en stor turnering og et stort resultat, og ikke minst var det en bekreftelse for Vishy selv. Vi har alltid visst at han er en enormt god sjakkspiller, men det virket som at han selv hadde glemt at han kunne vinne virkelig, virkelig store turneringer, mener Svidler.

- Etter Khanty Mansijsk følte vi alle at Vishy ville ha en bedre sjanse i år. Vishy gjenoppdaget seg selv, så å si. Men det å spille mot Magnus er veldig tøft. En kandidatturnering og en VM-match er to forskjellige ting.

- Kan ha nerver Det ble stilt spørsmålstegn ved Magnus Carlsens sjakkform før VM. Også under VM har spørsmålet blitt reist. Blant annet gjorde han en kjempetabbe som Anand ikke utnyttet. Svidler ser ikke bort fra at nerver kan spille inn.
 
- Magnus spiller på et høyt nivå, men om han er på sitt beste er vanskelig å si. Han spiller ikke dårlig, ikke i det hele tatt, men det kan  argumenteres for at vi har sett han spille enda bedre, sier russeren.

- Dette er den aller største scenen. Kanskje Magnus har nerver. Vi har aldri fått se om han har det eller ikke tidligere, men kanskje han rett og slett har litt nerver. Det kan påvirke ham litt.

Slo Carlsen I kandidatturneringen i 2013 da Carlsen kvalifiserte seg til sin første VM-match kokte alt ned til siste runde. Carlsen måtte få et like godt resultat i siste runde som Vladimir Kramnik for å vinne turneringen. I siste runde - og i hans kanskje livs viktigste parti - møtte Carlsen nettopp Peter Svidler. Russeren husker partiet godt.

- Det var en veldig spesiel situasjon. På mange måter var det mer press der enn det er her. Her har han kontroll på sin egen skjebne. Spiller han bra så vinner han, spiller han dårlig så taper han. Men den gang måtte han ikke bare spille et godt parti selv, han måtte hele tida se seg over skuldra og følge med på hva Kramnik gjorde på det andre brettet. Det var en veldig vanskelig situasjon for Magnus.

Til slutt endte det med at både Kramnik og Carlsen tapte sine partier og Carlsen vant turneringen. Dermed tok Svidler en fin skalp.

- Jeg kunne kun konsentrere meg om mitt eget parti, men for Magnus må det ha vært tøft. Jeg skjønte da jeg vant at jeg ville bli en del av eventyr, for å si det slik, men for meg handlet det om å avslutte turneringen på en god måte. Jeg skjønte at jeg spilte mot en spiller som var mer nervøs enn han vanligvis er, sier Svidler

- Hvis du ikke er nervøs  i en slik situasjon som Magnus var i da, må det være noe galt med deg.

Nerver og angst - Tror du vi får se slike nerver i VM i år?

- Det er vanskelig å si. Jeg tror nerver vil ha en innvirkning på avslutning, men jeg tror Magnus klarer å holde kontroll på dem. Hvis de fem siste rundene forblir jevne, og at avstanden holder seg innenfor en seiers margin, kan jeg bare forestille meg mengden av nerver og angst begge vil få merke. Det vil bli utrolig, sier Svidler.

- La oss si Vihy vinner i dag, da blir det på mange måter en ny kamp de fire siste partiene. En feil kan koste deg hele kampen. Jeg har spilt slike fireparti-matcher, og det er veldig stressende.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling