VERDENS BESTE: Magnus Carlsen har hatt et nytt stort år, og topper sjakkens verdensranking. Han er blant utøverne som er nominert til Folkets Idrettspris - en utmerkelse han vant også i 2009.Foto: SCANPIX/REUTERS/Vincent West
VERDENS BESTE: Magnus Carlsen har hatt et nytt stort år, og topper sjakkens verdensranking. Han er blant utøverne som er nominert til Folkets Idrettspris - en utmerkelse han vant også i 2009.Foto: SCANPIX/REUTERS/Vincent WestVis mer

Stormesternes mester

Magnus Carlsen (21) er tilbake som verdens sjakkener. Det var ingen selvfølge tidligere i år.

• Stem nederst i saken, og du kan bli en av 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.

Når vi nå nærmer oss julestria ligger Magnus Carlsen på det samme stedet han har gjort siden juli: På toppen av verdensrankingen.

Siden han ble verdens aller beste sjakkspiller for ganske nøyaktig to år siden, har 21-åringen med unntak av noen få måneder tronet på toppen av sjakkverdenen.

Mistet selvtilliten Da kalenderen viste mars i år, var det langt fra sikkert at han ville klare å holde seg der. Carlsen hadde nemlig mistet selvtilliten.

- Plutselig fikk jeg en følelse av tvil over meg. Helt plutselig var kampånden min helt borte, sa Carlsen i et intervju med magasinet The New Yorker tidligere i år.

Det var i turneringen Wijk aan Zee Carlsen helt mistet troen på seg selv og sine egenskaper.

- Nå må jeg gjøre alt for å vinne for å gjenopprette maktbalansen, sa han videre.

Nå, noen måneder seinere, er det trygt å si at verdens beste sjakkspiller har klart akkurat det.

I juni vant han sin aller første turnering i 2011, og siden det har han ikke sett seg tilbake.

Siden den forløsende seieren har han vunnet Grand Slam Final som ble spilt i Brasil og Spania i september og oktober. Sist måned gikk han til topps i Tal Memorial i Moskva.

Får gå i fred Carlsen er stolt over å ha bidratt til at sjakk nå i mye større grad blir sett på som en fullverdig idrett.

- En stor ære. Jeg setter veldig stor pris på at folk legger merke til og interesserer seg for mine resultater på sjakkbrettet. Det er ingen selvfølge i en sport som mange kan oppleve som utilgjengelig, sier han ifølge magasinet.

På tross av stjernestatusen sier Carlsen videre at han stort sett får gå i fred på gaten, og at 21-åringen er klar over at han ikke er en fotballstjerne.

I tillegg til suksess i sjakkens verden, har Carlsen også fått skrevet et biografi om seg selv.

Den ble ført i pennen av Hallgeir Opedal, og gir leserne et innblikk i den unge sjakkstjernas bakgrunn og det lukkede sjakkmiljøet.