Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Storpolitisk sportskrise

-Vi er ydmyket og ranet av råtne avtaler. President Vladimir Putin stanset OL-boikotten, men krisen er ikke over. - Dømmingen har vært partisk, sier Putin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jo, jeg støtter fullt og helt dem som mener at dømmingen har vært partisk. Det mener jeg med hele mitt hjerte, sa president Putin fredag.

- Det har vært mange ting som er skjedd som har overrasket oss, og det gjelder ikke bare saker der russere har vært involvert, la han til.

Den russiske presidenten har sittet i mange og lange telefonsamtaler med de russiske hovedlederne i Salt Lake City den siste uken, men han var klar på en ting torsdag:

Det var ikke sterke nok grunner til at den russiske OL-troppen skulle pakke sakene sine og forlate Salt Lake City før OL formelt var over. Det ga han presidenten i den russiske olympiske komiteen, Leonid Tygatsjev, klar beskjed om.

På en pressekonferanse i OL-byen vekslet de russiske lederne på å fordømme dommerne. De ropte at russiske deltakere ble ranet i råtne avtaler om å favorisere andre nasjoner, skriver Washington Post.

Hvis klagene ikke ble imøtekommet raskt, truet russerne også med å boikotte sommer-OL i Athen om to år.

Russerne protesterte særlig høylydt mot dommeravgjørelser som er gått hockey-laget imot, beslutningen om å dele gullet i parløp, dømmingen i fristil og beslutningen som utestengte kvinnelaget fra gårsdagens ski-stafett, der Russland var storfavoritt.

Rett etter at Russland truet med å reise hjem, holdt Sør-Korea sin egen pressekonferanse for å protestere mot diskingen av kortbaneløperen Kim Dong Sung. Gullet havnet hos USAs Apollo Anton Ohno. Sør-Korea truet med rettslig søksmål og med å trekke seg fra avslutningsseremonien.

- Ikke bare Russland er ydmyket, sa Leonid Sygatsjev, leder av den russiske OL-komiteen. - Kina, Korea og Ukraina er også ydmyket.

IOC-president Jacques Rogge har sendt et brev til Vladimir Putin der belgieren hevder at anklagene er grundig undersøkt, men at dommerne har handlet riktig.

Det er uklart om russerne virkelig vurdererte å reise hjem, eller om trusselen var en litt ukontrollert utblåsning. Putin har gitt laget beskjed om å bli i Utah, men krangelen om dommeravgjørelser og forskjellsbehandling er løftet opp på høyt politisk nivå.

Når Russland i natt møter USA til semifinale i prestisjeidretten ishockey, blir nok dommeravgjørelsene fulgt med ekstra vaktsomme øyne.

Her er øvelsene russerne føler seg lurt i:

10. februar rystes kunstløpene i Salt Lake av noe som har blitt karakterisert som en dommerskandale. Det russiske paret Anton Sikharulidze og Jelena Beresjnaja ble kontroversielt dømt foran det canadiske paret Jamie Sale og David Pelletier, og historier om press på dommerne fikk IOC sammen med det internasjonale kunstløpsforbundet til å dele ut to gullmedaljer. Russerne måtte dele gullet med de opprinnelige toerne fra Canada.

Rasende russere

- Det russiske laget vil ikke spille hockey, ikke gå tremila og vil se veldig negativt på framtida. - Idretten må være rein, dømmingen rettferdig. Slutt å behandle utøvere og trenere som leketøy. (Leonid Tygatsjev, formann i Russlands olympiske komite)

- Dere må forstå at følelsene overvelder oss. Uten russerne, er OL fortapt. På 40 år har jeg aldri sett slik dømming. (Vitalij Smirnov, russisk medlem av IOCs ledelse.)

Dagen etter mener russerne at deres fremste gullhåp i skiskyting, Pavel Rostovtsev, fikk vinnersjansene på 20 kilometeren ødelagt da helsepersonellet tappet ham for blod rett før start. Grunnen til blodtappinga var den samme helsesjekken som satte det russiske kvinnelaget utenfor stafetten i går. Russland mener altså at Rostovtsev ble tappet for mer blod enn de andre, og at det svekket ham.

Den russiske freestyle-hopperen Olga Koroleva endte på en fjerdeplass etter et perfekt hopp i finaleomgangen. Russerinnen ledet etter første omgang, og russerne mener Koroleva ble bortdømt.

I hockey-kvartfinalen mellom Russland og Tsjekkia mener russerne at den amerikanske dommeren dømte til fordel for tsjekkerne. Russerne mener de ble utvist alt for ofte, og at de i 2. periode «hadde en spiller mindre på banen hele tiden.»

I går ble altså det russiske kvinnelaget i langrenn utestengt fra stafetten på grunn av for høye blodverdier. Russerne var strofavoritter til gullet. Senere på kvelden ble Irina Slutskaja nummer to i kunstløp, etter amerikanske Sarah Hughes. Hughes lå på fjerde plass før den siste delen av kvinnenes kunstløp, Slutskaja ledet klart på henne. Russerne mener Slutskaja ble bortdømt etter å ha gjennomført et prikkfritt løp i går kveld. Russerne har lagt inn protest og krever at Slutskaja også blir tildelt en gullmedalje.

KUNSTLØPSKANDALE: Russerne mener Sarah Hughes fra USA ble favorisert av dommerne i nattas kunstløp i Salt Lake City.
FUNNET FOR LEYY: Olga Koroleva ledet etter første omgang i freestyle, men endte på fjerde. Dommerjuks, hevder russerne.
DOBBELTGULL: Det russiske paret Anton Sikharulidze og Jelena Beresjnaja måtte dele gullet med candierne Jamie Sale og David Pelletier.
TAPPET FØR START: Russerne mener Pavel Rostovtsev ble tappet for store mengder blod før åpningsdistansen i skiskyting.
Hele Norges coronakart