Større enn Brasil

Norge spilte på sitt mest kyniske og effektive mot Spania. Stakkars den nasjonen som møter oss når vi spiller på vårt beste, skriver Dagbladets kommentator.

Hva synes du om Norges EM-innsats? - si din mening!

Med fare for å virke urimelig kravstor etter en triumf som reduserte Brasil-seieren til den nest største i norsk landslagshistorie:

 • Norge kan bli enda bedre enn de viste i går.Og med fare for også å virke urimelig negativ når vi allerede står med ett bein i kvartfinalen:
 • Jeg tror de bli det også. I går opptrådte Norge i beste norske landslagstradisjon:
 • Kyniske, effektive - og som svært lite underholdende for alle andre enn dem med norsk statsborgerskap. Det siste er ikke så mye å bry seg om. Tvert imot: Et uglesett og kritisert Norge henger fortsatt igjen fra Drillo-perioden som en ekstra motivasjonsfaktor. Men - vi vet av erfaring hva en slik opptreden har ført til i to foregående sluttspill: Ikke så mye å glede seg over.

Misforståelser

Jeg sitter igjen med en følelse av at det var noe uforløst ved Norge i går. At en rekke offensive kvaliteter - både kollektivt og individuelt - ble ofret til fordel for den råkyniske tankegangen som lå bak håpet om ett poeng, drømmen om tre.

 • De personlige feilene var mange og elementære. Også etter at vi kunne unnskylde det vaklende første kvarteret med den ekstra nervepåkjenningen som ligger i en åpningskamp.
 • Feilpasningene og misforståelsene i gunstige overgangssituasjoner var så åpenbare at de ikke kunne forklares med at vi møtte en usedvanlig dyktig motstander.
 • Og en spiller som Tore André Flo kom til én avslutning. Innbytter John Carew kom ikke til noen. Det sier muligens noe om at Flo er i dårligere form enn vi trodde, og at Carew ikke kjente bevegelsesmønstrene i sin første landskamp som ren spiss. Men først og fremst tror jeg det handler om at Norge i går ikke klarte å utnytte egenskapene til noen av dem. Alternativt at Norge ikke ønsket det. Helst det siste.

Stort nok

Kanskje skal vi lytte litt til alle de utenlandske, objektive observatørene som er til stede i et stort mesterskap som dette. De har stort sett den samme holdningen - og slett ikke det samme perspektivet som fotballnordmenn flest på en dag som denne:

 • Spania spilte best og hadde de fleste sjansene. Norge spilte som de alltid har gjort - og hadde den nødvendige flaksen og de nødvendige marginene. Nils Johan Semb bare ristet på hodet og smilte overbærende av den slags vurderinger i går. Det hadde han all grunn til. Han er sjef for en bitteliten fotballnasjon som debuterte i et EM-sluttspill med å slå en av forhåndsfavorittene. Det er stort nok i seg selv.

Tafatt

Og uansett om man har enkelte kritiske bemerkninger til både underholdningsverdien og deler av utførelsen, så var seieren et taktisk og strategisk skudd i krysset fra landslagssjefen.

 • Norge lå lavt og samlet fra start, og overlot initiativet til Spania. Men spanjolene våget aldri å angripe med mer enn en kalkulert risiko. De fryktet Norges fart og trøkk i overgangene, og pøste ikke på med flere mann framover enn at de kunne rekke å demme opp for norske overganger. Dermed ble Spania redusert til en ganske tafatt størrelse. Og etter hvert også til en ganske frustrert en. Akkurat som Semb hadde planlagt.

Marginene

Resten handlet om ordet den samme mannen oftest tar i sin munn:

 • Marginer. Som i det 66. minutt, da Steffen Iversen steg som en mistet heliumsballong mot Rotterdam-himmelen, og Francisco Molina kom akkurat det tidelet for seint til å fange den igjen.
 • Marginen i Norges favør. Eller som i det 41. minutt, da mannen vi fryktet mest på forhånd - Raul - skyter noen centimeter på utsiden av stanga.
 • Marginen i Norges favør igjen. Det kan diskuteres om seieren i går overgår den mot Brasil for to år siden. Dagbladet mener ja. Kanskje var Brasil et ørlite bedre fotballag i 98-VM enn Spania var i går. På den annen side: Brasil hadde ikke noe å spille for, Spania var maksimalt motivert. Det mer enn utlikner styrkeforskjellen, og avgjør diskusjonen. Og når vi da likevel sitter igjen med følelsen av at Norge kan bli enda bedre, ja, så kan vel ikke situasjonen bli stort bedre?
<B>MÅ BLI BEDRE:</B> Tore André Flo spilte en middels kamp, og Norges kritikere er enige om at Spania var det beste laget, mens Norge hadde flaksen.