- Større enn cupfinalen

Keeper-Nyland står som regel i mål når underdogen vinner.

VIKTIG KAMP: Ørjan Håskjold Nyland liker å spille store kamper når han har trykket og press rundt seg. I kveld møter Norge Spania.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
VIKTIG KAMP: Ørjan Håskjold Nyland liker å spille store kamper når han har trykket og press rundt seg. I kveld møter Norge Spania. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

TEL AVIV (Dagbladet): Ørjan Håskjold Nyland var et ganske ubeskrevet blad for de aller fleste inntil han nærmest på egenhånd sørget for at Hødd vant cupfinalen mot Tromsø i fjor høst. Foran den kampen var Hødd levnet minimale sjanser til å bli cupmester.

Eller omtrent like store sjanser Norges U21-gutter levnes til å slå ut Spania i EM-semifinalen klokka 17.30 i kveld.

For Nyland er situasjonen kjent, og noe han trives spesielt godt med.

- Personlig liker jeg å spille store kamper når man har trykket og press rundt seg. Man kan trekke sammenligninger med cupfinalen, men det blir på en måte enda større når det står om å gå til en finale i EM, sier han til Dagbladet.

Reserve Molde-keeperen var reserve i hele EM-kvalifiseringen. Da var det den nå utleide Viking-keeperen Arild Østbø som var Norges førstevalg mellom stengene. Men da Østbø pådro seg en lyskestrekk i borteplayoffen mot Frankrike, ble det Nyland som fikk æren av å stå i den avgjørende playoffkampen på Marienlyst i fjør høst.

For de som ikke husker den kampen, endte den 5-3 til Norge, og sendte storfavoriserte franskmenn hjem uten sluttspillsplass. Nyland har vært førstevalget i målet etter bragden.

- Det er selvfølgelig veldig spesielt å komme inn så seint og ta plassen, men samtidig så har jeg vært med denne gruppa veldig lenge. Også i alle kvalikkampene. Jeg har hatt utvikling hele veien, og det har vel apparatet sett.

Cupfinale Det er det flere som har sett. Like etter Frankrike-kampen vant han altså cupfinalen med Hødd, og meldte overgang til Molde. Det valget var det mange som kritiserte. De mente Nyland valgte feil, og at han kom til å bli lånt ut til en annen klubb.

Det ble han ikke.

- Fjoråret som helhet ble gjennombruddet mitt i fotballen. Jeg var vært litt i den skorpa, før jeg brøt gjennom. Det å få spille så mange viktige kamper som jeg gjorde i fjor, både det å vinne cupfinalen og å kvalifisere oss til EM med U21, det er nok det som er gjennombruddet. Så tok jeg et valg med å gå til den klubben jeg gjorde, og det følte jeg at var det rette. Selv om mange hadde andre meninger, er det kjekt å vise dem at jeg har lykkes med det, og at jeg har fått spille i Tippeligaen for Molde. Det er nok den faktoren som gjør at jeg står her i dag også.

Kan bli sensasjon I kveld spiller han og Norge for en finaleplass i U21-EM mot den aller største favoritten. Spanias U21-lag har vunnet 22 av de 24 siste kampene laget har spilt. De to siste endte uavgjort. Slår Norge Spania er det intet mindre enn en sensasjon.

Litt som om Hødd skulle slå Tromsø i en norsk cupfinale.

- Går vi til finalen blir det nok det største jeg har opplevd på en fotballbane. Det blir nok større enn cupfinalen også, smiler Nyland.