HAN HAR TATT POENGET :  Gunde Svan har vunnet mer enn de fleste i skisporet, og jobbet med hver minste ting for å bli best. . Nå er han blitt mer opptatt av hvordan vi vinner. FOTO: JAN GREVE / NTB Scanpix.
HAN HAR TATT POENGET : Gunde Svan har vunnet mer enn de fleste i skisporet, og jobbet med hver minste ting for å bli best. . Nå er han blitt mer opptatt av hvordan vi vinner. FOTO: JAN GREVE / NTB Scanpix.Vis mer

Større enn medaljene

Om du ikke orker mer kritikk fra Gunde Svan, kan du i det minste høre på kona hans.

MENS vi bruker de siste dagene før ski-VM i Falun til å forhåndstelle norske medaljer, blir vi avbrutt av Gunde Svan. Den gamle skihelten har gjort det til en vane. Enhver norsk sportsredaksjon med behov for litt nabokrangel på direkten eller til neste dags papiravis, vet at det holder å ta en telefon til Gunde:

•• Han er skeptisk til selvgodheten vår, og tør si det igjen og igjen.

Sist uke avla han oss en visitt på nytt. Denne gangen var det ikke en journalistisk konstruksjon; derimot et reflektert intervju i  avisa Expressen rundt svenskenes egen kåring av sine 150 fremste idrettshelter gjennom alle tider.

På den lista var Gunde plassert som nummer åtte, men det var ikke rangeringen han var opptatt av. Bare forholdet mellom de rangerte.
Selv den røffeste toppidretten dreier seg til slutt mest om det.

FOR det er jo ikke sant at det bare gjelder å vinne. Det var sannsynligvis derfor Gunde ikke var blant de som humret over Zlatan Ibrahimovic sin protest mot å bli plassert som nummer to etter tennisikonet Bjørn Borg på den samme lista:

- Med all respekt for de andre; på denne lista er jeg nummer 1,2,3, 4 og 5, påpekte Zlatan, og akkurat der og da fordret det mye dårlig humør for å hevde at dette var en dårlig replikk.

Men Gunde Svan synes uansett det er viktigere å gjøre noe mer enn bare å le med når Zlatan ellers feier vekk alle andre og overtar scenen:

- Spørsmålet er hvor lenge Zlatan kan fortsette på denne måten. Nå balanserer han minst på grensen, sa Gunde før kona hans Marie som også satt der ved frokostbordet sammen med Expressens reporter, ganske enkelt parkerte den typen idrettsstjerner som hele tida må kjøre over konkurrentene for å prestere maksimalt:

- Behøver du egentlig klatre på andre for å få selvtillit?

DET var da Gunde dro linja fra Zlatans kjekkaseri  over norskegrensa til Petter Northug:

- Selvsikre stjerner av samme type som Zlatan og Northug påvirker neste generasjon på en negativ måte. I langrenn er det mest på grunn av Petter, og jeg synes jeg merker det hos det norske skimiljøet, sa Gunde Svan i dette Expressen-intervjuet før han rotet vekk et tankevekkende innspill om toppidrettens egentlige verdi ved å dra inn nordmannens fyllekjøring i den samme debatten. For showet rundt skistadion og rettsoppgjøret er fortsatt to helt forskjellige ting.

PETTER holdt seg nok heller ikke helt til saken i det påfølgende svaret på den svenske skikongens kritikk:

- «Keep calm and love Gunde Svan», lød beskjeden han sendte ut på Instagram påført emneknagger som "Hatere vil hate", "Gunde vil hate" og "Gunde elsker mine hatere".

Men det er jo det stikk motsatte av hat dette dreier seg om. Bare hvilken omgangsform idrettsfolket ønsker seg imellom.

I FALUN de neste to ukene gjelder det hvordan vi vinner og taper. Der er det satt noen gode standarder denne vinteren. I alpin-VM fikset Kjetil Jansrud motgangen i starten uten å måtte tråkke på noen, mens fremadstormende Finn-Hågen Krogh midt i sin egen suksess sist helg var like opptatt av Emil Jönssons triste skade:

- Det er skikkelig leit. Det er en fordel for Norge om Emil ikke går i VM, men det er jo ikke slik vi vil slå konkurrentene våre.

Nettopp derfor strømmet skijentene bort til Charlotte Kalla etter utklassingsseieren hennes søndag for å feire at Sveriges største håp er tilbake i kalasform. Marit Bjørgen og de andre norske jentene har forlengst skjønt at det selv i toppidretten til slutt blir viktigere med konkurrentene enn medaljene.

KLAR MELDING:  Gunde Svan forteller ofte hva han mener om norsk skiidrett. Denne gangen skal vi høre godt etter. FOTO:  SCANPIX/Lise Åserud.
KLAR MELDING: Gunde Svan forteller ofte hva han mener om norsk skiidrett. Denne gangen skal vi høre godt etter. FOTO: SCANPIX/Lise Åserud. Vis mer