Norge-Spania 12. oktober

Større overraskelser har skjedd før

Det er ikke noe poeng å sette penger på at Norge slår Spania på Ullevaal 12. oktober. Men det er en nasjonal fotballplikt å tro det er mulig.

BEDRE BLIR DET IKKE: Stefan Johnsen feirer 1-0-scoring mot Sverige søndag kveld. Det var et magisk øyeblikk. Og på en dag da alt stemmer kan det bli mer magi når Spania kommer til Ullevaal i oktober. Sensasjoner er en del av fotballen, og skjer med jevne mellomrom. Foto: NTB/Scanpix
BEDRE BLIR DET IKKE: Stefan Johnsen feirer 1-0-scoring mot Sverige søndag kveld. Det var et magisk øyeblikk. Og på en dag da alt stemmer kan det bli mer magi når Spania kommer til Ullevaal i oktober. Sensasjoner er en del av fotballen, og skjer med jevne mellomrom. Foto: NTB/ScanpixVis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): Sverige er blitt usikre, slurvete og derfor også litt dårligere. Norge er blitt bedre selv om noe av det beste i fotball, å ta ledelsen i kamper, plager oss i overkant mye. Og Romania, vel de er Romania – uberegnelige og i stand til alt.

Skal Norge til Euro 2020 fra det pågående gruppespillet må vi passere begge.

Det blir ikke lett.

Det er ikke veldig sannsynlig.

Men det kan skje.

OG VI SLIPPER å vente lenge. 12. oktober kommer Spania til Norge med fullt hus i gruppe F, 18 poeng på seks kamper. Da vi møtte dem på legendariske Mestalla (Valencia) i mars var vi i alle sammenhenger sjanseløse. Jeg tror jeg talte 14 spanske målsjanser på et norsk lag som mente defensiven var blitt veldig mye bedre gjennom 2018, minst ti av dem helt enorme, og at Rune Almenning Jarstein gjorde sju meget gode og kvalifiserte redninger.

Sånn sett ser det ikke lovende ut.

Selv på Ullevaal vil spanjolene være storfavoritter.

NORGE MÅ SLÅ Spania for å kunne reise til Bucuresti dagen etter med håp om å gjøre det umulige mulig. Igjen, det er ikke veldig sannsynlig. Men på en gitt kveld, med folket, vinden og flomlyset i ryggen kan det selvfølgelig skje.

Om Joshua King er som han var søndag kveld, et beist.

Om Martin Ødegaard finner de rommene han trenger for igjen å finne kamerater i bedre posisjoner.

Om Stefan Johansen fortsetter framgangen nå som han har spilletid i England, og blir med framover hver gang Norge kontrer.

Om Ole Selnæs kanskje flyttes inn i banen slik at pasningsfoten hans kommer enda bedre til sin rett.

Om Lars Lagerbäck velger 4-5-1 en gang til.

Og:

Skulle Håvard Nordtveit få litt spilletid i Tyskland den neste måneden, midtstopperen som var ekstremt skjerpet søndag kveld, vil det hjelpe også.

DET HAR NEMLIG skjedd større overraskelser i fotball enn at Norge i rein desperasjon og med maksimal flyt skal slå et spansk landslag som i realiteten allerede er EM-klare. Norge har slått de gode før. Det kan skje igjen.

ROMANIA BORTE ER også ekstremt vanskelig, men ser plutselig litt mer mulig ut etter prestasjonen i Stockholm søndag kveld. Klarer Norge å løfte de tyngste periodene – der vi blir passive og baktunge slik vi ble i første halvdel av andre omgang mot Sverige – vil veldig mye være gjort. For så fort aggressiviteten er der, den Lars Lagerbäck alltid maner om, uansett formasjon, er Norge i stand til å skape problemer for mange, både hjemme og borte.

Det så du det siste kvarteret på Friends Arena.

Det så du da vi burde slått svenskene.'

HÅPET OM EN sensasjon må leve inn mot Spania på Ullevaal. Det er fotball. Det er drømmer som skaper interesse og entusiasme. Og går det ikke veien har vi alltid Nations League playoff i mars 2020.

Det gir håp.

FØR ÅRETS KVALIFISERING var de fleste sikre på at Norge skulle møte Finland i semifinalen på Ullevaal. Nå er finnene sensasjonelt på vei til EM via gruppespillet. Mye skal gå galt om de ikke klarer det. Og dermed er Serbia den mest sannsynlige motstanderen akkurat nå.

Det er faktisk like greit.

SKAL NORGE TIL Euro 2020 via Natons league må to kamper vinnes i mars. Serbia vil alltid være en veldig vanskelig motstander, spesielt borte. Da er det greit å møte dem på Ullevaal, og på den måteneliminere bort muligheten til å måtte reise til Beograd i finalen. Akkurat nå tyder alt på at Skottland møter Bulgaria i den andre semifinalen, og resten vil handle om loddtrekning, flaks og hjemmebanefordel i finalen.

Ingenting er lett, men det kunne sett verre ut for Norge.