- Større potensiale enn Moan

Jan Schmid (25) er Norges nye kombinertstjerne.

||| LIBEREC (Dagbladet.no): Med Magnus Moan i store hoppvansker er det dagens sølvvinner Jan Schmid som står fram som det største norske kombinerthåpet i VM i Liberec.

I dag ladet Schmid og de andre gutta opp til langrennet med å følge skistjerna Petter Northugs triumfferd mot gull, men med sølvet han tok like etterpå er plutselig Schmid selv på vei opp blant de funklende på den norske skihimmelen.

- Hvordan føles det å være Norges nye kombinertstjerne?

- Jeg vet vel ikke helt med kombinertstjerne, men det er klart det er artig å prestere, det er det vi trener for. Men jeg har en del igjen før jeg er noen kombinertstjerne, jeg har fortsatt ikke vunnet noe renn, sier Schmid til Dagbladet.no.

- Det skal nok veldig mye til før jeg tar av, sier han.

Men selv om lagkameratene beskriver Schmid som en lite utagerende og rolig type, mener landslagstrener Kjetil Strandbråten at 25-åringen egentlig koser seg med oppmerksomheten som følger med VM-sølv.

- Jeg tror han liker det. Han vil ikke innrømme det, men jeg tror han liker det, ler Strandbråten til Dagbladet.no.

Større potensiale enn Moan og Koivuranta
Lagkamerat Petter Tande beskriver Jan Schmid som et større kombinerttalent enn både Magnus Moan og verdenscupleder Anssi Koivuranta.

- Han kan være best i bakken, og kan være best i langrennet. Han har større potensiale som en komplett løper enn både Magnus og Anssi og alle de oppe der, sier Tande til Dagbladet.no.

Magnus Moan er enig i at Schmid har en stor framtid.

- Jan er en potensiell vinner av både World Cup og sammenlagt etter hvert. Hvis han fortsetter på den måten han gjør nå, så er han en favoritt i mange år framover, sier han til Dagbladet.no.

- Jeg er kjemperørt og tar av meg lue og hatt og ski og alt for Jan. Jeg har stått der sjøl og vet hvordan det føles, og er utrolig glad på hans vegne, sier Moan om treningskameraten.

Helt ulike kompiser
Landslagstrener Kjetil Strandbråten vil ikke gå som Tande og si at Schmid har større potensiale enn Moan, men skryter likefullt uhemmet av 25-åringen.

- Det er vanskelig å sammenlikne, men de er hvertfall veldig forskjellige kombinertløpere. Jan kan vinne hopprenn og han kan gå topp fem i langrenn. Med Magnus vet vi at han er et råskinn i løypa, men han er avhengig av at alt klaffer i hopprennet, argumenterer Strandbråten overfor Dagbladet.no.

- Det jeg heller kan si er at begge har veldig stort potensiale, og ingen av dem har tatt det fullt ut ennå, sier han om Schmid og Moan, som ifølge ham er to veldig forskjellige kompiser.

- De er helt ulike de to. Det er fascinerende at de er så ulike men fortsatt så gode kompiser. Kanskje de har lite å krangle om, sier Strandbråten.

Trodde på gull til Lodwick stakk
Jan Schmid hadde tro på gullet før rennet i dag, men skjønte fort hvor det bar da Todd Lodwick slo til i to bakker på rad, og han ikke hadde noe igjen å svare med.

- Når vi dro ut på tredjerunden ville ikke Lodwick dra mer, så da følte jeg at jeg måtte fram for å bli kvitt Koivuranta. Det kostet mye krefter. Men jeg hadde ikke sjans til å følge Todd opp den siste bakken uansett. Han var nok sterkere enn meg, sier Schmid.

- Jeg trodde gull var mulig på forhånd, men jeg hadde heller ikke trodd Todd skulle gå så fort, sier han

- Hvordan skal du feire sølvet?

- Nå skal det vel feires med dopingkontroll, tror jeg, men det blir vel å slappe av i kveld med en serie eller en film eller noe.

- Er du Norges største medaljehåp før storbakken nå?

- Nei, det vet jeg ikke. Jeg tror både på Petter og at Magnus skal få snudd til smil igjen, sier Jan Schmid til Dagbladet.no.