Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdenscupåpning i Levi:

Større satsing: Nå får Aksel sju flere med på laget

Økonomien på alpinlandslaget har bedret seg. Tre verdenscupdebutanter i Levi til helgen.

STØRRE SATSING: Aksel Lund Svindal har nå flere landslagskollegaer med seg på laget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STØRRE SATSING: Aksel Lund Svindal har nå flere landslagskollegaer med seg på laget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Satsingen på alpinlandslaget har økt betraktelig de siste årene. I 2012 var det totalt 21 utøvere, i år er tallet 38. Bare fra i fjor er det stor forskjell. Sju flere utøvere er tatt ut på landslaget i forkant av årets renn.

I 2010 var det bare Aksel Lund Svindal som jevnt vant skirenn og Kjetil Jansrud som var på pallen i ny og ned. Ingen jenter var med i toppen eller på bredden. I 2011 var det i tillegg anstrengt økonomi som gikk utover satsingen på europalaget.

Årets uttak er nå gjort fra et rent sportslig perspektiv. På grunn av de gode resultatene har også det økonomiske blitt bedre.

SPORTSDIREKTØR: Claus Ryste her fra St. Moritz i Sveits, febuar 2017. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SPORTSDIREKTØR: Claus Ryste her fra St. Moritz i Sveits, febuar 2017. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

– Uttaket er gjort med tanke på de sportslige resultatene, vi har ingen spesielt stor vekst i økonomien i år, som igjen gjør at vi må prioritere aktivitet knallhardt, sier Claus Ryste, sportssjef for alpinlandslaget.

– Gode resultater gir bedre økonomi, legger han til.

Tynn sponsorrekke

Dagbladet har tidligere fortalt at Alpinlandslaget hadde store problemer å skaffe ny sponsoravtale. Dersom det ikke kom på plass en ny sponsor kunne satsingen på europacuplagene ryke. I 2011 var Lars Elton Myhre nærmest ute av landslagsvarmen, rett og slett fordi landslaget ikke hadde råd til å la han trene sammen med de andre.

– Før hadde vi to sponsorer. Da var vi bekymret for at Aksel måtte stå alene, sa leder i alpinkomiteen, Elling Breivik til Dagbladet.

Så begynte arbeidet med å skaffe gode, sterke ressurser som skulle legge grunnlaget for et alpinlandslag som hevdet seg i toppen.

– Det startet i 2008. I dag har vi over 20 sponsorer. Alle de tunge avtalene har vi fram til 2018. Det har aldri vært så langsiktig før, sa Breivik i 2014.

Nå har midlene flerdoblet seg og derfor bidratt til en større satsing på utøverne som har gitt gode resultater, mener Ryste.

– Om du ser økonomien fra 2010 og fram til i dag så har den doblet seg flere ganger, og det har hengt sammen med økning i resultater og målrettet jobbing. Samtidig så hadde jo heller ikke resultatøkningen vært mulig uten økning i ressurser, sier Claus Ryste.

Utøverne leverte gode renn i forkant som gjorde til at flere slapp til på årets landslag. Claus Ryste er enig i at uttaket er større enn vanlig.

I år er det en vekst som kanskje er litt over normalen, men ikke mye. Hovedgrunnen er fordi flere har gjort det så sterkt på europacup-nivå at de har blitt tatt opp på verdenscuplaget og flere har gjort det så bra på FIS nivå at vi har valgt å ta de opp på europacup-nivå, sier Ryste.

I dag hevder alpinlandslaget seg i toppen. Det er gutter som kan vinne i alle disipliner og jenter som kjemper godt i toppen. Claus Ryste trekker spesielt fram kvinnelagene som har utviklet seg stort de siste åra.

– På jentesiden har de fleste junior-VM-medaljer og flere europacup overall-vinnere som viser at den basen vi har av jenter vil bli sterke i framtida, tror jeg. Vi har lenge ønsket å satse på damelag både innen topp og bredde, men har siden 2010 måtte bygge sten for sten med veldig unge og små landslag, sier Ryste.

Slalåmpremieren i Levi

Til helgen er det fem menn og fire kvinner i den norske troppen foran slalåm-premieren i Levi, Finland.

DEBUUTANT: Mia Fürst Holtmann er en av debutantene i verdenscupen i år. Her fra Sölden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
DEBUUTANT: Mia Fürst Holtmann er en av debutantene i verdenscupen i år. Her fra Sölden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

– Forholdene i anlegget er fine, melder skiforbundet.

I troppen presenteres Mina Fürst Holtmann, Kristin Anna Lysdahl og Bjørn Brudevoll som verdenscupdebutanter.

– Bjørn har trent med oss siste tiden, og er best ranket etter våre fire andre. Vi ønsker å gi han sjansen i Finland, forteller landslagssjef Christian Mitter til skiforbundet.

Kvinnelaget kjører lørdag, mens herrene kjører søndag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!