Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stort intervju med Fabinho:

Storsigneringen var nervøs under den medisinske testen:
- Bekymret for fansens reaksjon

Fabinho forteller om hvordan det var å signere for Liverpool, og om forventninger for sesongen.

NY YNDLING? Fabinho poserer med Liverpool-fansen etter en treningskamp i sommer. Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne/NTB Scanpix
NY YNDLING? Fabinho poserer med Liverpool-fansen etter en treningskamp i sommer. Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle fantastiske managere har et varemerke. Brian Clough hadde en grønn genser, Malcolm Allison hadde en fedora-hatt og Alex Ferguson hadde den berømte klokka sin.

Men Liverpool-manager Jürgen Klopp har flere - håret, skjegget, det tidvis gale smilet, de tykke brilleglassene, bruken av ordet «boom» her og der, og selvfølgelig heavy metal-fotball.

De rødes nådeløse tilnærming til kampene på veien mot Champions League-finalen forrige sesong får mye skryt - også fra en mann som ble en del av Liverpool-mannskapet i sommer.

- Jeg elsker det, sier brasilianske Fabinho til FourFourTwo, i sitt første store intervju etter overgangen til England.

- Fotballen Liverpool har spilt de siste sesongene har ikke bare gjort dem til utfordrere, men også veldig underholdende. Vi forsøkte faktisk å etterlikne den stilen i Monaco forrige sesong. Vi hadde raske spillere som kunne løpe og løpe, men Liverpool gjør det på en annerledes måte. Jeg liker denne typen fotball - forhåpentligvis vil denne sesongen dreie seg om heavy metal!

24-åringen, som hadde noen korte opphold i Portugal med Rio Ave og i Spania på utlån i Real Madrid, ankom Merseyside etter å ha imponert både som høyreback og sentralt på midtbanen i løpet av tre sesonger med Monaco - som blant annet vant Ligue 1-tittelen i 2016/17.

Til tross for rykter om at han ville slå følge med Kylian Mbappé og Bernardo Silva ut av Stade Louis ll forrige sommer, ble brasilianeren værende én sesong til.

Var han skuffet over å bli forlatt av flere av sine lagkamerater? Nei - han er godt fornøyd med at han får spise kirsebær med de store.

- Jeg føler meg veldig stolt og er glad for at jeg er en del av minoriteten som faktisk klarer det, sier han.

- Jeg har møtt noen gode spillere og dedikerte mennesker som dessverre ikke klarte det. Jeg er takknemlig for at jeg er en profesjonell spiller og at jeg har fått sjansen til å spille i noen av de største turneringene. Det er det beste jeg har oppnådd så langt.

Dersom han kan hjelpe Klopps gutter å bli hakket bedre denne sesongen, må han kanskje rette på den uttalelsen.

For fans i England som ikke vet, kan du fortelle oss hvilken type spiller du er og hva du håper å tilføre Liverpool i 2018/19-sesongen?

- Klart det. Jeg er en allsidig spiller; jeg har spilt i mange posisjoner i løpet av karrieren og jeg mener det er en veldig viktig karakteristikk, for alle mannskap trenger allsidige spillere. Men de siste sesongene har jeg for det meste spilt på midtbanen. Jeg vil si at jeg er god til å gjenvinne ballen, men jeg liker også å hjelpe lagkameratene mine offensivt. Og jeg har også en veldig god statistikk når det gjelder straffespark. Nesten hver gang jeg har tatt en straffe, har jeg scoret.

Visste du mye om Liverpool før du signerte, som fotballklubb og som by?

- Jeg har fulgt klubben tett de siste åra, og de har forbedret seg mye under Jürgen Klopp. De har kommet til to finaler i Europa i løpet av de siste tre sesongene, og det er viktig å fortsette å kjempe for å vinne store trofeer. Liverpool er en stor klubb med fantastiske supportere, og jeg teller dagene til jeg skal møte dem på Anfield. Når det gjelder byen så har jeg vært der to ganger så langt - da jeg forhandlet med klubben, ikke som turist - men jeg likte virkelig det jeg så. En av gangene var det en fin solskinnsdag. Det er alltid slik, ikke sant? (ler)

Du har sagt at du snakket med landsmann Roberto Firmino om klubben - hva fortalte han deg?

- For det første sendte han meg noen meldinger der han sa at Jürgen Klopp hadde fulgt meg en stund og at han likte spillestilen min. Så, da vi var i ferd med å gjøre ferdig avtalen, begynte han å gi meg noen tips om livet i byen. Han fortalte meg at Liverpool var et fantastisk sted, men at det var litt kaldt nå og da! Han sa også at klubben har perfekte fasiliteter, så det eneste spillerne trenger å bekymre seg over er spilletid. Han sa at dersom jeg hadde flere spørsmål, så kunne jeg komme til ham, men når en klubb som Liverpool er interessert, er det ikke vits å stille flere spørsmål!

LANDSMENN: Liverpool-duoen Fabinho og Roberto Firmino. Foto: NTB Scanpix
LANDSMENN: Liverpool-duoen Fabinho og Roberto Firmino. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Var det en enkel avgjørelse å dra til Liverpool?

- Ja, veldig enkel. Det var trist å forlate Monaco, en klubb som ga meg mange fantastiske øyeblikk, men noen ganger trenger du nye utfordringer i fotballen og jeg mente det var på tide å dra videre. Så fort Liverpool viste interesse for meg, var det en enkel avgjørelse å ta. En klubb med Liverpools historie vil ha deg? Kom igjen, du pakker du bare tingene dine og drar. Det vil bli en ære å bære den berømte røde drakta.

Du og din kone, Rebeca Tavares, la ut bilder og video på Instagram hvor dere så glade ut på flyet til Liverpool. Hvordan var det å vite at du var i ferd med å signere for en av verdens største klubber?

- Den dagen var en fest! Vi smilte for alt. Jeg var veldig nervøs under forhandlingene, så da jeg skulle signere kontrakten kunne jeg ikke vært gladere - en drøm gikk i oppfyllelse. Da jeg gikk gjennom den medisinske testen, spurte jeg hele tiden folk: «Når blir det offisielt?» Det er ikke hver dag du signerer for en av de største klubbene i verden, ikke sant? Jeg var også nervøs for hvordan fansens reaksjon ville være. Men det var utrolig, og tallene i sosiale medier gikk gjennom taket den dagen! Det viser bare hvor stort Liverpool er, og jeg er ikke mindre glad nå.

Så du på engelsk fotball da du var yngre?

- Jeg likte alltid å se på internasjonale turneringer, men for å være ærlig så var det vanskelig å følge den engelske ligaen da jeg var ung. Jeg hadde ikke tilgang til den hjemme i Brasil, men etter at jeg dro til Europa har jeg sett Premier League-kamper ganske ofte. Alle kamper her virker som en finale. Fansen er utrolig, det er alltid fullt på stadion og hver kamp er så uforutsigbar. Dersom jeg skal navngi en stor spiller i engelsk fotball, må jeg gå for Steven Gerrard. Han er en av de beste midtbanespillerne som har spilt fotball og han er en skikkelig Liverpool-legende.

En del av dine tidligere Monaco-venner - Tiemoue Bakayoko, Bernardo Silva og Benjamin Mendy - signerte for engelske klubber forrige sommer. Har du snakket med noen av dem etter overgangen, og vil det være noen vennlige dueller mellom dere denne sesongen?

- Alle de guttene sendte meg meldinger og sa at de var fornøyde med at jeg hadde kommet til England. Vi hadde et fantastisk forhold - og mye omtanke for hverandre. Jeg håper bare at jeg vil tilpasse meg Premier League like raskt som dem. Bernardo og Mendy vant ligaen i sin første sesong, noe som er en fantastisk bragd. Bakayoko har spilt veldig bra i Chelsea også, selv i en litt mer offensiv rolle enn det han var vant til i Monaco. Det kommer til å bli fantastisk å ha disse guttene i nærheten. Vi er venner, men det er en helt annen historie på banen. Nå spiller vi på forskjellige lag, og hvis jeg må takle dem, bør de være klare for det. Jeg har allerede fortalt Bernardo at hvis han forsøker seg med noen triks på meg, så kommer han til å angre på det!

SPILTE SAMMEN: Bernardo Silva (t.v.) og Fabinho har gått fra å være lagkamerater til rivaler. Foto: AFP PHOTO / Pascal GUYOT / NTB Scanpix
SPILTE SAMMEN: Bernardo Silva (t.v.) og Fabinho har gått fra å være lagkamerater til rivaler. Foto: AFP PHOTO / Pascal GUYOT / NTB Scanpix Vis mer

Har Jürgen Klopp snakket med deg om hva som vil bli rollen din i laget denne sesongen? Vil du spille høyreback, sentralt på midten, eller bytte på de to posisjonene?

- Vi hadde mange samtaler før og etter forhandlingene. Han sa at jeg kanskje vil spille i flere posisjoner, men planen er å bruke meg på midtbanen og jeg er klar for å spille der han trenger meg. Han ga meg det best tenkelig inntrykket. Alle vet hvor lidenskapelig han er angående fotball, men han er også en fin person og en fantastisk manager. Han sa at det er en krevende terminliste i England og at han trengte spillere som meg. Det var en stor ære å høre et slikt kompliment og det var det jeg ønsket for karrieren min - å dra til en storklubb som visste at de kunne stole på meg.

Hva tenker du om Mohamed Salah prestasjoner forrige sesong? Hvor nære er han å bli den beste spilleren i verden?

- For en sesong han hadde! Han virket ustoppelig. Det var en glede å se på ham og han har forbedret seg år etter år. Jeg mener han kan drømme om å vinne Ballon d'Or basert på det han leverte forrige sesong. Hvis det ikke skjer nå, er jeg sikker på at det vil skje før eller siden. Mo er en av de sjeldne spillerne som både er en klinisk avslutter og intelligent når det kommer til å lese spillet. Det er flott å se hvor raskt han har tilpasset seg Liverpool, noe som også er oppmuntrende for meg.

EKSKLUSIVT: Liverpool-stjernen Mohamed Salah forteller i et eksklusivt intervju med CNN om finalen, forholdet til fansen, målet mot City og favorittklubben da han var liten. Video: CNN Vis mer

Hva lærte du i løpet av det korte oppholdet i Real Madrid i 2012/13-sesongen? Hadde du et tett forhold til José Mourinho?

- Jeg ble faktisk hentet til Real Madrid Castilla, klubbens B-lag som spilte i andredivisjon. Nivået var ganske høyt så det var en god erfaring for meg, spesielt siden det var min første sesong som profesjonell spiller. Jeg hadde ikke mye kontakt med A-laget. Jeg trente med dem flere ganger og spilte i noen vennskapskamper, men bare én viktig kamp. Jeg hadde ikke noe nært forhold til Mourinho, men da vi møttes var han alltid snill og spurte hvordan det gikk, om jeg hadde funnet meg til rette og slike ting. Jeg lærte mye den sesongen - det er ikke dumt for en unggutt å kjenne på livet i en så gigantisk fotballklubb.

Du har tidligere blitt linket til Manchester United. Var det i det hele tatt en mulighet?

- Jeg var aldri nære å signere for Manchester United, nei. Jeg hørte det var snakk om det, men sannheten er at det aldri var sannsynlig. Jeg skal ikke nekte for at det var noen samtaler om situasjonen min i Monaco, men det kom aldri et offisielt bud fra United.

Er Monaco et fint sted å bo? Hadde du noen berømte naboer?

- Jeg hadde ikke noen berømte naboer, selv om det var ganske vanlig å møte kjendiser i området. Jeg husker jeg så Floyd Mayweather noen ganger, i tillegg til noen filmstjerner og Formel 1-førere. Men det er ganske normalt der, så du bare later som ingenting.

Bildene som ble tatt da du ble klar for Liverpool viste at Deco var en del av «gjengen» - hvordan er det å få råd fra ham?

- Jeg har kjent ham siden jeg spilte på ungdomslagene til Fluminense. Han var alltid veldig støttende og hjelpsom da jeg trengte råd. Vi ble gode venner - vi har hus i nærheten av hverandre i Brasil, så vi møtes ofte på ferie. Det er fantastisk å ha noen som ham i nærheten - han var en briljant spiller med en spektakulær karriere. Deco og broren Lucio var veldig viktige for at jeg tilpasset meg livet i Europa, da jeg først dro til Portugal. Jeg er veldig glad for støtten jeg har fått opp gjennom åra.

Du ble dessverre ikke med i Brasils VM-tropp i sommer. Tror du at det å spille i Premier League vil hjelpe deg til å få fast plass på landslaget?

- Jeg er ikke i tvil om det. Det er høyere nivå i Premier League og det har også mange flere tilskuere enn Ligue 1. Jeg er ikke så sikker på om jeg ble observert like nøye i Monaco som jeg vil bli i England, og alt det spiller en rolle når det gjelder landslaget. Jeg ønsker å bli en del av Selecao, så forhåpentligvis kan jeg levere noen gode kamper denne sesongen og oppnå målet mitt. Roberto Firmino er tross alt en som ofte spiller for Selecao nå, så Brasil-trener Tite ser definitivt på Liverpool!

Hva er målet for den kommende sesongen? Hva vil være en god sesong for deg selv og Liverpool?

- Jeg ønsker å slå meg til ro så raskt som mulig og deretter hjelpe lagkameratene mine til å bli et enda bedre lag. Hvis jeg etter sesongen kan si at jeg spilte en rolle i å gjøre Liverpool bedre, vil jeg være fornøyd. For en klubb som Liverpool vil en god sesong bety trofeer. Kanskje vi kan vinne Champions League-tittelen; vi var så nære forrige sesong. Jeg er optimistisk med tanke på framtida og jeg ser fram til å vinne mange titler med Liverpool.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!