Storskjermøren

På storskjermen inne på stadion kunne alle følge Ole Einar Bjørndalens seiersdans.

HOCHFILZEN (Dagbladet): Vanligvis er Ole Einar en nøktern mann uten de store seiersfaktene. I går slapp han seg mer løs.

Mesteren danset i mål veivende med et stort, norsk flagg han fikk fatt i like før mål. Og på vei til den internasjonale pressekonferansen etter blomsterseremonien inne på VM-arenaen showet han for publikum ved å late som om han kastet gullmedaljen opp på tribunen.

Hele tida naturligvis med et kamera på seg - som via storskjermen inne på stadion viste alt VM-kongen foretok seg.

Utenom storskjermen får publikum etter løpet nemlig bare sett verdensmesteren i små glimt, klemt mellom all verdens mediefolk, støtteapparat og servicefolk som han er - og i VM-bygda er interessen for Bjørndalen helt enorm. På de få meterne fra stadion til pressesenteret er det ville tilstander rundt mannen fra Simostranda.

Sånn er det når man har vunnet åtte strake seirer - hvorav to VM-gull på to starter i Hochfilzen.

-  Ikke kongen enda

VM-kongen vil Bjørndalen foreløpig likevel ikke høre snakk om at han er.

-  Nei, det er for tidlig. Det er fortsatt tre konkurranser igjen, så det er mulig å ta igjen i antall seirer, sier Bjørndalen med et smil - mye mer avslappet og blid i går enn etter VM-gullet lørdag.

FLØRTET: Ole Einar Bjørndalen var uvant utagerende etter sitt andre VM-gull på like mange dager. Han sjarmerte publikum med en uhemmet seiersdans for åpen storskjerm. Tyskeren Sven Fischer (t.v.) tok sølvmedaljen og hev seg med i dansen. Foto: Bjørn Langsem
FLØRTET: Ole Einar Bjørndalen var uvant utagerende etter sitt andre VM-gull på like mange dager. Han sjarmerte publikum med en uhemmet seiersdans for åpen storskjerm. Tyskeren Sven Fischer (t.v.) tok sølvmedaljen og hev seg med i dansen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

-  Etter sprintseieren lørdag hadde jeg dette løpet å tenke på. Det gikk i ett hele kvelden, og jeg følte meg veldig sliten. Nå har jeg derimot to dagers hvile før onsdagens 20 kilometer. Nå får jeg kanskje tid til å fordøye dette litt. For det er stort å bli verdensmester, selv om det ikke kan sammenliknes med OL-gull, sier Bjørndalen til Dagbladet.

Kamp om andreplass

På sitt beste er Bjørndalen så suveren at det er mer spennende hvem som blir nummer to i de løpene han går. I går var en slik dag:

Ole Einar gikk først ut, skjøt fullt på første ligg, og skaffet seg raskt et snaut minutts ledelse. Med én bom på hver av de tre neste skytingene var han så suveren at han kunne gire ned til kosefart på den siste sløyfa inn til mål - og likevel slå den russiske superveteranen Sergej Tsjepikov (38) på sølvplass med 39,2 sekunder.

-  Det er ikke ofte jeg holder igjen i sporet, for det er ingen bra følelse å bremse på slutten. Det kan bli en uvane. Men jeg tenkte på at det var flere løp, så det kan være lurt å ikke gå helt ned i kjelleren om jeg ikke trenger det, sier Ole Einar Bjørndalen.

-  Må ha 19 treff

I tillegg til VM-medaljen tar Ole Einar med seg en kraftig lærepenge fra gårsdagen:

Han likte nemlig ikke at han bommet med det siste skuddet på de tre siste skytingene. Det aller siste skuddet havnet attpåtil «milevis» unna blinken.

-  I hodet mitt var jeg da allerede på vei ut i løypa. Det skal bare ikke skje, og må ikke gjenta seg, sier Bjørndalen.

Ole Einars personlige skytetrener Joar Himle mener missene forklares med at eleven falt ut av konsentrasjonen.

-  Det koster mye energi å krige og være offensiv, og da er det fort gjort at man slipper opp på det siste skuddet. Men dette var en lærepenge, sier Himle til Dagbladet.

Landslagstrener Roger Grubben sender også en klar advarsel om at slikt slurv vil koste dyrt på onsdag.

-  For å vinne 20-kilometeren er Ole Einar nødt til å ha minst 19 treff. Det er ikke sikkert at det holder til seier engang, sier Grubben til Dagbladet.