-  Størst av alt er VM

Sigurd Rushfeldt og Thomas Myhre utgjør en eksklusiv duo i dagens landslag: De er de eneste som har deltatt i VM.

IDRETTSHØGSKOLEN (Dagbladet): I går nøt matchvinneren og landslagskapteinen en rolig dagen derpå i høstsol ved Sognsvann i Oslo, i visshet om at de er to kamper unna å kunne få delta i fotball-VM igjen. Eller som Sigurd Rushfeldt (32) sier det: -  VM er jo verdens største idrettsarrangement. Klart det er størst av alt.

Startet mot Italia

Rushfeldt var 21 år gammel da Egil Drillo Olsen en sein maidag i 1994 tok ut sin første mesterskapstropp. Finnmarkingen var kanskje den nest største overraskelsen på navnelista, bare slått av den ukjente Brøndby-stopperen Dan Eggen.

Seieren over Mexico opplevde Rushfeldt fra benken, men i neste kamp mot Italia gikk Tromsø-spilleren rett inn på laget fra start. Det ble med 45 minutter VM-spill, for i pausen kom Mini inn.

-  Det største var selvsagt å bli tatt ut på laget, og få lov til å spille. Men bare det å få nyheten om at jeg var med i VM-troppen var også en opplevelse, det var jo litt overraskende, sier Rushfeldt til Dagbladet i dag.

Brakkesyke

Han husker godt hvordan det var å bo så tett sammen i ukevis i USA:

-  Det å bo i en sånn leir er en skikkelig utfordring, i hvert fall når det blir en måned i strekk. Det er viktig å klare å komme seg ut. Det kunne vi kanskje vært enda bedre på, minnes han.

 45 MINUTTERS VM-ERFARING:  Om drøye åtte måneder spilles VM i Tyskland. Thomas Myhre - for anledningen i barnedåphabitt - og Sigurd Rushfeldt håper flere av dagens norske fotballprofiler får oppleve hvordan det er.
45 MINUTTERS VM-ERFARING: Om drøye åtte måneder spilles VM i Tyskland. Thomas Myhre - for anledningen i barnedåphabitt - og Sigurd Rushfeldt håper flere av dagens norske fotballprofiler får oppleve hvordan det er. Vis mer

Lørdag scoret han målet som viste seg å være nok for å sende Norge ut i playoff. Før kampene som kan åpne VM-dørene igjen, ber han alle ta ut det lille ekstra for å få reprisedrømmen til å gå i oppfyllelse:

-  VM er det største for en fotballspiller. EM er bra, men ikke så stort. Alle som spiller fotball er interessert i å komme seg til VM - nå har vi sjansen.

Fryktet Drillo-kollaps

Det samme understreker Thomas Myhre (31). Han var reserve for Frode Grodås i 1998, men slapp aldri til i Frankrike-VM.

-  For meg var kanskje EM 2000 en større opplevelse. Du vil jo alltid være en av de 11 på banen. Men jeg glemmer aldri øyeblikket da Rekdal satte den straffen.

-  Da trodde jeg seriøst Egil skulle falle om - og flere med ham.

Myhre erkjenner at de forestående playoff-kampene - som skal spilles 12. og 16. november - kan være hans siste sjanse til å nå et mesterskap.-  Derfor er det ekstra viktig for meg at vi klarer det nå. Og det betyr mye for Norge som fotballnasjon også, påpeker Myhre:

-  Fra 1994 til 2000 kvalifiserte vi oss for tre av fire mesterskap, men nå er det en stund siden sist.

 Fem av spillerne i dagens landslagstropp var i Norges EM-tropp i 2000: Thomas Myhre, André Bergdølmo, John Arne Riise, John Carew og Steffen Iversen.